Saras lins- och tomatpaj

Pajskal:

  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ dl grahamsmjöl
  • 100-125 g mjölkfritt margarin
  • 3 msk vatten

Fyllning:

  • 3 dl röda linser
  • 2 hackade gula lökar
  • 3-4 vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
  • 1000g (två tetror) krossade tomater
  • 4 msk ketchup
  • 4 msk torkad basilika
  • salt
  • svartpeppar
  • olja

Topping:

  • 1 förpackning valfri vegetabilisk grädde (finast färg och konsistens får sojagrädde)

Pajskal:

Blanda de båda mjölerna med varandra, skär margarinet i mindre bitar och gaffla ihop med mjölet tills det blir en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och upp på dess kanter, nagga degen. Ställ svalt 15 minuter, grädda sedan i nedre delen av ugnen i 225 grader, ca 15 minuter.

Fyllning:

Koka linserna tills de mjuknat och sila av vattnet. Stek den gula löken och vitlöken i olja. Dra några varv med pepparkvarnen över löken under stekningen. Häll över de krossade tomaterna när löken blivit ”genomskinlig” och tillsätt ketchup, basilika och salt. Låt puttra några minuter, tillsätt sedan linserna och låt puttra ihop ytterligare. Smaka av och justera smakerna.

Fyll pajskalet med fyllningen. Häll över grädden. Grädda ca 30 minuter eller tills grädden på toppen fått en fin gyllenbrun färg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0