Sushi

När jag gör sushi använder jag oftast vanligt grötris och det beror på att det går snabbare. På ica's grötris finns till och med beskrivet hur riset ska kokas för att passa till sushi.

  • 4 dl grötris
  • 1 l vatten
  • 2 krm salt
  • ca 2 tsk risvinäger
  • (ev. extra salt och socker)

  • Morötter
  • Grön sparris
  • Avocado
  • Stjälkselleri
  • Arame
  • Gurka
  • Nori

 

  • Japansk soja
  • Wasabi

Börja med att förbereda grönsakerna; skär i stavar och koka det som du vill ha kokat. Blötlägg och koka aramealgerna.

Koka riset i vatten med saltet tills allt vatten sugits upp, tillsätt mer vatten om riset inte mjuknat ordentligt. Rör i risvinägern, ev. extra salt och socker om du vill ha ett mer smakrikt ris. Låt svalna så att riset inte bränns alltför mycket. Börja skapa!

Ovala bollar

Jag brukar forma ovala bollar med hjälp av två skedar. På dessa har jag ofta avokadoklyftor. Idag provad jag även med sparrisknoppar och morotsstavar; det blev färgglatt och gott. Fäst ett skärp av noripapper kring alltihop för att hålla fast godsakerna på risbollen.

 

Rullar

Rullarna gör jag både med och utan nori-ark med hjälp av en bambumatta. För att forma rullar utan noriark kring rekommenderar jag en uppklippt plastpåse eller plastfolie mellan bambumattan och riset, brukar även strössla dessa ”nakna” rullar med sesamfrön. Bred ut riset på ca 2/3 av noriarket/plasten och lägg fyllningen mitt på riset, rulla sedan ihop. Skär i lagom tjocka bitar.

 

Doppa i soja med wasabi.

Jag är inte överdrivet förtjust i den syltade ingefäran som rukar serveras till sushi på restauranger, då föredrar jag rättika (eller helst daikon) som skurits med zestjärn till långa slingor, det ser snyggare ut också.

 


Kommentarer
Postat av: Rebecca Svensson

Ser väldigt gott ut!"

2010-01-12 @ 20:06:25
URL: http://rebeccaasv.blogg.se/
Postat av: Christina

Men mums!

Älskar sushi och det där ser ju himla gott ut.

Tror jag ska ta och prova detta i helgen!

2010-01-12 @ 20:47:01
URL: http://chrystina.blogg.se/
Postat av: Sara

Tackar för de första kommentarerna i bloggen =).

2010-01-13 @ 00:32:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0