Amerikansk äppelpaj -As american as applepie

Äppelpaj med lock eller galler.

 

 

Deg:

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 150 g margarin
  • 4,5 msk vatten
  • olja till pensling av locket

 

Smula sönder fettet i mjölet med fingertopparna eller med en gaffel så att det blir en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila kallt minst en timme. Kavla ut 1/3 av degen till en rund kaka som ska täcka formens botten. Grädda 10 minuter i 225 grader. Kavla ut resten av degen och kläd formens sidor med en del. Lägg i fyllningen och täck med den återstående kavlade degen som ett lock, rista några ränder eller rutor i locket så att vattenånga kan gå ut under gräddningen. Alternativt; skär degen i remsor och lägg som ett galler över. Pensla med lite olja. Grädda 35 minuter i 225 grader.

 

Fyllning:

  • 4 medelstora äpplen skalade, urkärnade, i klyftor.
  • ½ dl socker
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 tsk kanel

 

Blanda de torra ingredienserna och varva dem med äppelklyftor i pajformen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0