Vitt bröd

 

 

  • 5 dl vatten

  • 1 påse torrjäst

  • 1 msk salt

  • 1 msk olja

  • 11 dl vetemjöl + mjöl till utbakningen

 

Blanda de torra ingredienserna, värm vattnet till 40 grader och rör ihop. Knåda degen ordentligt och låt den sedan jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. När degen jäst färdigt, ta upp och knåda lite, forma till två baguetter (eller annan valfri form). Låt brödet jäsa på plåten på bakplåtspapper i ytterligare 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen tills bröden fått lagom med färg.


Midsommarfiléer



  • 1 paket tofu

marinad:

  • rapsolja
  • salt
  • dill
  • citronsaft
  • svartpeppar

 

Frys tofun, tina tofun. Dela den sedan i två ”filéer” och pressa ur så mycket vatten som möjligt med händerna (idén med detta är att tofun tar åt sig så väldigt mycket mer och snabbare av marinaden). Lägg sedan filéerna i marinade. Färdig marinerat på 5-10 minuter, men kan också ligga över natten. Stek eller grilla och servera gärna med potatissallad och en kall sås av caviart, sojayoghurt och gräslök eller rödlök.


Romtårta till midsommar

 

  • 5 skivor kavring
  • ca 50 g margarin
  • ¾ paket tofuline creamy spread naturell
  • 2-3 msk x-tra lätt majonäs
  • 3 msk finhackad dill
  • 1/3-1/2 burk röd caviart
  • 5 msk finklippt gräslök
  • 3 gräslöksblommor

 

Smält smöret och mixa det med kavringen. Tryck ut degen i en liten form (jag använde en uppklippt oatlyglass-burk) och ställ i kylskåpet.

Rör ihop creamy spread med majonäsen, dillen och rommen till en jämn smet. Bred smeten över kavringen i formen. Garnera med finklippt gräslök och 3 gräslöksblommor.

 

God förrätt!

 


Saras chokladiga chokladkaka



  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 2 dl strösocker
  • 200 g mörk choklad
  • 2 msk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl sojagrädde

Glasyr:

  • 50g mjölkfritt margarin
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl kakao
  • 0,5 dl havregrädde

Sätt ugnen på 225°. Hacka chokladen och smält tillsammans med margarinet. Blanda socker, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke och rör ner chokladsmeten och sojagrädden. Häll smeten i en smord och bröad/kakaopudrad rund form med avtagbara kanter. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kakan svalna.
Glasyr: Smält margarinet. Rör ner socker och kakao och låt koka upp. Rör ner havregrädden och sjud tills glasyren tjocknar. Låt glasyren svalna något och häll den sedan över kakan och bred ut om det behövs.
Garnera gärna med bär och servera med vispad havregrädde eller liknande.

 

Så här serverade jag kakan på midsommarafton; med grädde och jordgubbar.


Chokladkaka med glasyr



  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl kakao
  • 2 msk vaniljsocker
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl sojamjölk



Glasyr

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl kakao
  • 1 msk rom (gott med lite arraksessens istället)
  • 0,5 dl sojamjölk



Sätt ugnen på 225°. Smält margarinet. Vispa ner socker och kakao. Tillsätt vaniljsocker och vetemjöl och rör till en jämn smet. Rör ner sojamjölk.
Häll smeten i en smord och kakaopudrad rund form, ca 26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kakan kallna.
Glasyr: Smält margarinet. Rör ner socker och kakao och låt koka upp. Rör ner sojamjölk och sjud tills det tjocknar. Tillsätt eventuellt rom. Låt glasyren kallna.
Bred glasyren över kakan och garnera med önskad frukt och gärna ätbara blommor.


Receptet kommer från ”allt om mat”.


Med nya krafter...

Dags att sparka igång den här bloggen igen! Snart kommer midsommarmat och annat smått å gott.



RSS 2.0
VeggieToppen
VeggieToppen