Matbröd med plommon och röda vinbär

Jag bakar oftast bröd på fri hand och inspireras att använda olika ingredienser i stunden. Därför är receptet nedan inte exakt och resultatet blir inte alltid som jag tänkt mig. Med lite mer vetemjöl hade nog bullarna flytit ut mindre och rest sig bättre under jäsningen. Men brödet blev gott.

  • 2 dl korngryn
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl oskalat sesamfrö
  • vatten
  • 1 näve torkade plommon klippta i småbitar
  • 1 näve röda vinbär
  • 1 msk muscavadosocker
  • 1-2 msk rapsolja
  • salt
  • 1 påse torrjäst
  • vetemjöl
  • några nypor skalat sesamfrö

 

Koka en tjock gröt på korn-, havregryn och vatten. Mixa sesamfröna med vatten till en tjock slät smet. Tillsätt plommonklipp, vinbär, muscavadosocker och rapsolja till gröten. Blanda även ner sesamsmeten och smaka av med salt, känn efter så att röran håller en värme på ca 40 grader. Rör då ner torrjästen. Tillsätt sedan vetemjöl medan du arbetar degen smidig. Låt degen jäsa ca 40 minuter övertäckt i bunken/kastrullen, baka sedan ut den till bullar och placera på en plåt med bakplåtspapper. Strössla över lite skalat sesamfrö och låt bullarna jäsa under duk i ca 40 minuter. Grädda i ugn i 200-225 grader ca 10-20 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0