The flaming ice cube, Cleveland

Min vän D har på sista tiden haft en ruskig ovana att kuska runt i världen utan att ta mig med. På senaste stoppet i Cleveland bifogade hon en liten veganrapport som plåster på såren (jag hoppas på nåt liknande från New York också... *ping!*) The flaming ice cube verkar absolut vara ett trevligt ställe, ta en titt på deras hemsida (vegansk mat och garn, kan det bli bättre?!)

Över till D: Ikväll åt jag alltså en italian panini och soup of the day, vad det var för soppa uppfattade jag inte. Till det en berry ice tea, allt som allt kostade det typ 10 dollars. The flaming ice cube är alltså ett ganska billigt ställe.

Tidigare idag köpte jag en pumpkin muffin som fick mig att undra om den verkligen var vegansk för den var så himla saftig och inte alls smulig... kanske är alla additives de har i usa :)

 

Kom hem snart, D! Jag saknar dig.


Quesadillas a la Gösta



  • tortillabröd
  • naturell vegetabilisk mjukost
  • tofutti skivor i cheddarstil
valfri fyllning, t.ex.:
  • babyspenat
  • finhackad spetspaprika
  • salt
  • svartpeppar
  • torkad chili

Lägg ett bröd i botten, smeta ut mjukosten och fördela ostskivorna jämnt. Lägg sen på övrig fyllning och krydda, avsluta med ett bröd. Stek i torr panna på båda sidor tills de är gyllenbruna. Skär i små tårtbitar innan servering.

Socca

Socca är riktigt bra om man är hungrig och snabbt behöver nåt mättande.



  • 2 dl kikärtsmjöl
  • 2,5 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • ev. timjan och rosmarin
  • svartpeppar

Vispa ut kikärtsmjölet i vatten. Tillsätt olja, salt och ev. örtkryddor. Låt stå en timme (om du inte har bråttom, då går det att hoppa över).
Stek i het panna med olja tills pannkakorna är gyllene och krispiga i kanten. Mal lite svartpeppar över de nystekta sockorna.

Tzayspett med potatisgratäng och rödvinssås

 

  • tzayspett

gratäng:

  • potatis
  • havregrädde
  • mycket vitlök
  • svartpeppar
  • salt

sås:

  • ½ flaska rödvin
  • några kvistar citrontimjan
  • ett knippe persiljestjälkar
  • 1 gul lök
  • 1 buljongtärning
  • mjölkfritt margarin
  • maizena
  • vatten
  • salt

 

Skala och skiva potatisen tunt, enklast med mandolin (nej, inte instrumentet). Fyll en ugnsfast form. Salta, peppra och pressa vitlök över. Häll sedan över grädde, nästan så att det täcker och ställ in i ugnen på 200 grader tills potatisen blivit mjuk och gratängen fått en gyllen skorpa.

 

Hacka upp löken grovt och fräs den ihop med persiljestjäljkarna, timjankvistarna i mjölkfritt margarin. Häll över vinet och lägg i buljongtärningen. Låt blandningen koka så att den reduceras ordentligt, sila därefter av smakgivarna och häll tillbaka reduktionen i kastrullen. Blanda lämplig mängd maizena i lite vatten och vispa ner i såsen, låt koka upp. Späd med vatten om såsen blir för tjock. Smaka av med salt. Montera sedan några tärningar mjölkfritt margarin i såsen för att göra den glansigare.

 

Stek tzayspetten och servera allt under festliga omständigheter.

 


Somrig tofusallad



  • 1 förpackning markatta naturell tofu
  • 1 påse babyspenat
  • 1 röd spetspaprika
  • 1/2 svenskt syrligt äpple
  • goda gröna oliver
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • rapsolja
  • olivolja
  • citronjuice
  • salt
  • svartpeppar

Skär tofun i fetaost-stora  kuber och stek den i rapsolja med salt, citron och 1 pressad vitlöksklyfta, låt tofun svalna. Finhacka spetspaprikan och äpplet, blanda med babyspenaten och tofun. Häll över lite citonjuice, olivolja, salt, svartpeppar och pressa sedan ner den andra vitlöksklyftan, blanda in dressingen ordentligt. Strö sedan över en massa goda oliver. Avnjut med ett gott surdegsbröd, med fördel på balkongen.


Persiska matlådor



Märket Hani har en uppsjö vegansk färdigmat. Det jag framförallt gillar är att det tydligt på framsidan står "MEATLESS". Testade auberginestuvning med linser, den var sådär. Men har man bråttom och inte hinner laga mat till jobbet nästa dag är det toppen!

Hisar fastfood, Stockholm




I hötorgshallen i Stockholm finns Hisar fastfood. De serverar vegansk spenatburgare med en massa tillbehör i, bland annat vinbladsdolmar. Riktigt mättande!

Chutney, Stockholm



En fantastisk middag på Chutney, ett av mina favorithak. Ett perfekt avslut på en fin dag.

Kidneybönor passionata


  • 1 burk kindeybönor
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 msk fransk senap
  • salt och peppar
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 1/2 dl havregrädde
  • 15 gröna oliver


Lägg allt utom havregrädden och oliverna i en traktörpanna. Låt puttra ihop under lock i ca 10 minuter, tillsätt sedan grädden och låt det bli varmt igen. Skiva oliverna och strö över den färdiga grytan innan servering. Servera med ris och grönsallad.

 


Snabb fruktpaj för en person



  • 1 smördegsark
  • 1 nektarin
  • färsk mynta
  • 1 näve hallon

Ta fram smördegen ur frysen och låt tina. Hacka nektarinen i småbitar, finhacka myntan. Blanda ihop hallonen, nektarinbitarna och myntahacket. Tryck ut smördegsplattan med händerna och vik upp en kant. Fyll smördegen med fruktröran och grädda på 225 grader tills pajen ser färdig ut. Servera med vegetabilisk vispgrädde.

Ålandsmiddag



Hälsade på min bror på Åland, fin som han är bestämde han att alla skulle äta veganskt. Vi åt tzay, stekta champinjoner, potatissallad och tzatziki. En hit!

  • Evas potatissallad
  • potatis
  • kapris
  • rödlök
  • basilika
  • olja
  • äppelcidervinäger
  • chiliflakes
  • salt

Koka potatisen, och skiva upp den i lagom stoa bitar, strimla rödlöken,  riv basilikan och lägg i en skål tillsammans med kaprisen. Blanda ihop en dressing av reserande ingredienser och häll över potatissalladen.

En god temafest

Jag var på födelsedagsfest med temat "De sju dödssynderna och sju sorters kakor", det hörs väl hur jäkla bra det var?! Bara för att övertyga tog jag en bild.



Högmod -napoleonbakelser

Girighet -munkar

Vällust -kärleksmums

Avund - kakan på det vit-blå fatet (som bara räcker till en person)

Frosseri -pannkakstårta med ALLT på

Vrede -starkt chilikryddade chokladkrispkakor

Lättja -färdigköpta kakor


Blommig smördegspizza



  • två frysta plattor smördeg
  • 2-3 msk tomatpuré
  • lite olja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • salt
  • finhackad basilika och citrontimjan
  • finhackad gräslök
  • oliver
  • solrosfrön
  • basilika- och oreganoklommor

Låt smördegen tina, tryck ihop de två plattorna till en och platta ut dem ytterligare.  Rör ihop tomatpurén med vitlök, salt, olja och hackade örtkryddor. Bred röran över smördegen. Strö sedan över gräslöken, oliverna och solrosfröna. Grädda i ugnen på 225 grader tills den ser färdig ut. Strö över kryddblommorna och ät.

Pastagratäng



  • små ekologiska pasta skruvar
  • kallrökt tofu
  • 1 förpackning oatly havregrädde
  • No-Muh melty
  • salt
  • mortlad chili

Koka pastan tills den är nästan klar, häll av vattnet. Tillsätt havregrädden och sätt tillbaka kastrullen på den varma plattan. Tillsätt därefter osten skuren i små bitar och låt den smälta under omrörning, krydda med salt och chili. Skär den rökta tofun i stavar och lägg i en ugnsfast form. Häll pastan och ostsåsen över tofun och grädda i ugnen på 200 grader tills gratängen får lite färg och fastare konsistens.
Så jäkla gott!!!

Mammas körsbärspaj



  • smuldeg (recept här)
  • körsbär
  • lite strösocker
  • mandelmassa, riven

 

Gör en smuldeg, men tryck ut den som ett pajskal i pajformen istället för att göra smulor av den. Grädda pajskalet tills det stelnat något. Häll därefter i körsbären och strö lite socker över, grädda en stund så att bären torkar lite. Strö den rivna mandelmassan över. Grädda i 225 grader tills mandelmassan fått färg och bären smält ihop till en syltaktig röra (ca 20-30 minuter). Om mandelmassan får färg för fort, täck pajen med folie den sista tiden av gräddningen.

Servera med vanlijsås.

 


RSS 2.0