Grönkålssoppa med hela champinjoner, varma mackor med champinjonstuvning

Ingredienser

  • 1 förpackning fryst grönkål
  • 1 förpackning havregrädde
  • 1-2 msk mjöl
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • mjölkfritt margarin
  • vitpeppar och salt

 

  • 1 burk hela konserverade champinjoner eller färska
  • mjölkfritt margarin
  • salt

  • Vitt formbröd
  • 1 burk konserverade skivade champinjoner
  • 1 förpackning havregrädde
  • mjölkfritt margarin
  • svartpeppar, salt och några droppar citronsaft

 

Ha mjölkfritt margarin i en kastrull, häll över all grönkål när margarinet slutat fräsa. När grönkålen börjar bubbla: häll över havregrädden och krydda. Red soppan med lite av grädden eller vatten och mjöl.

 

Stek och salta de hela champinjonerna.

 

Stek de skivade champinjonerna i mjölkfritt margarin, häll över havregrädden. Smaksätt med salt och peppar. Låt koka ihop till krämig konsistens. Har du valt en grädde som inte blir tjockare av sig själv får du reda stuvningen.

Bred formbrödet med mjölkfritt margarin och täck dem med stuvningen, in i ugnen på ca 200 grader tills de fått färg.

Servera soppan med några champinjoner i och de varma smörgåsarna brevid.

 



Tofustroganoff med ris

Ingredienser
  • 1 stor gul lök
  • 1 paket rökt tofu ”kung markatta”
  • 1 förpackning krossade eller passerade tomater
  • 1 förpackning havregrädde
  • 1 1/2 msk basilika
  • 1 msk timjan
  • svartpeppar efter smak
  • 2 krm curry
  • salt efter smak
  • 1 msk ketchup
  • ris

Använd gärna en gjutjärnsgryta. Finhacka löken, skär tofun direkt i asken i små stavar (djupet på asken är lagom längd på stavarna). Stek löken i mjölkfritt margarin, ha i tofun och vätskan den ligger i när löken börjar bli mjuk. Mal lite svartpeppar över grytan och stek ett tag till. Häll över tomaterna. Låt småputtra länge så att grytan släpper ifrån sig lite järn. Mortla basilika och timjan och häll i den puttrande grytan tillsammans med curry och ketchup. Rör ner grädden och smaka av med salt. Känn efter om det behövs mer av någon av de andra kryddorna.

Färdig att serveras, gärna med ris.

 


Nyttig milkshake

Ingredienser
  • 1, 5 -2 dl Frysta bär
  • Havremjölk
  • (socker om man inte vill vara nyttig)

Två nävar frysta bär, jag blandar gärna (t.ex. hallon och svarta vinbär) Tillsätt mjölk och mixa med stavmixer till någorlunda slät konsistens.

Häll upp i ett glas och njut.

 


Grön ärtsoppa med pepparotsmajonäs

Ingredienser
  • Frysta gröna ärtor
  • Vatten
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Citronsaft
  • Äggfri majonäs ”Plamil” naturell (ersätts med fördel av Alpro Soja yoghurt)
  • Pepparot

Koka ärtorna i lite vatten tills de är upptinade. Mixa med kokvattnet, tillsätt mer vatten om det behövs. Soppan ska ha en tjock, krämig konsistens. Smaksätt med salt, svartpeppar och citronsaft.

Rör ner ganska mycket pepparot i en skål med majonäsen.

Servera soppan med en klick pepparrotsmajonäs.

 

 



Pannbiff med potatismos, brunsås och lingonsylt

Pannbiffar och potatismos med brunsås och lingonsylt.

Ingredienser

  • Färdiga biffar ”veggo -vegetariska burgare” av märket ”hälsosport” (finns på Willys och Hemköp)
  • Pulvermos ”AP'TI Kartoffel-flocken püree” (finns på Willys)

        Brunsås

  • Mjölkfritt margarin
  • Vetemjöl
  • Havremjölk
  • Grönsaksbuljong
  • Soja
  • Peppar

Stek biffarna. Gör moset enligt anvisning på förpackningen, krydda med vitpeppar och salt.

Smält en klick margarin i en kastrull, vispa i ett par matskedar vetemjöl, häll snabbt på mjölken och fortsätt vispa. Fortsätt tillsätta mjölk under vispningen medan kastrullen står på plattan tills såsen uppnått önskad konsistens. Låt en buljongtärning smälta i såsen/mosa sönder den med vispen, färga såsen brun med soja och ha i peppar efter smak. Smaka av. Antagligen behövs inget extra salt.

Servera biffarna med potatismoset, såsen och en klick lingonsylt.

 



Skogsgryta

Ingredienser
  • 1 gul lök
  • 4 morötter
  • 2 burkar kinafärs
  • 2 burkar hela champinjonger (den svamp du helst vill använda)
  • 10 enbär
  • 2 msk rosmarin
  • 1,5 msk timjan
  • 5 lagerblad
  • ca 3 msk lingonsylt eller gelé
  • rött vin
  • 2 tärningar svampbuljong
  • 2 förpackningar havregrädde
  • svartpeppar och salt


Skala och skiva morötterna, hacka löken. Fräs i rapsolja i en gryta.

Mortla timjan och rosmarin. Tillsätt champinjonerna, svampbuljong och de mortlade kryddorna. Häll på lite vatten, lägg i lagerblad samt enbär och låt allt sjuda tills morötterna är lagom mjuka.

Öppna burkarna med kinafärs. Ta bort allt utom själva färsen (svampen som ligger i burkarna är så slemmig), dela den i lagom stora bitar och lägg i grytan.

Häll på grädden, lingonsylt och nån skvätt rött vin.

Smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt potatis och lingonsylt eller gelé.

 



Kronärtskocksblommor med citronbaba, palsternackor i vitlök och het bönsallad

Ingredienser
  • Aubergine
  • 1 citron
  • Persilja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja


  • Palsternacka
  • Röd späd mangold
  • Vitlök
  • Salt


  • Stor vita bönor på burk
  • Soltorkade tomater
  • Cayennepeppar
  • Salt
  • Rapsolja


  • Konserverade kronärtskocksbottnar



Baba ganoush med citron

Borsta av citronen ordentligt med rotfruktsborste under vatten och torka väl. Skala av citronskalet med zestjärn. Skiva auberginen och stek eller ugnsbaka med citronsaft, nästan allt citronskal och olivolja. De är klara när de är sladdriga i konsistensen. Mixa med persilja, salt, svartpeppar och mer olivolja om det behövs för konsistensen.


Palsternacka i vitlök

Skala och skiva palsternackan i slantar. Finhacka mangolden och vitlöken. Stek allt på låg värme tills palsternackan är lagom mjuk. Salta.


Bönsallad

Skölj de vita bönorna och låt dem rinna av. Finhacka de soltorkade tomaterna. Blanda bönor, tomater, cayennepeppar, salt och lite rapsolja i en skål.


Kronärtskocksblommor

Låt kronärtskocksbottnarna rinna av. Lägg upp dem på en tallrik, med en rejäl klick baba ganoush mitt på, garnera med citronzesten som du sparat och med lite mangold runt om (tänk blomblad).







Snacks

Ingredienser
  • Mandel
  • Hasselnötter
  • Solrosfrön
  • Valnötter
  • Torkade aprikoser och plommon


Rosta nötterna i en torr gjutjärnspanna, vänd nötterna ofta så att de inte bränns, de är färdiga när de börjar få lite färg (och för färdiga om de är svarta). Låt svalna.

Dela den torkade frukten i mindre bitar.

Blanda i en skål.




Fyllda tarteletter med provensinspirerade haricot verts

Ingredienser

  • Tarteletter
  • Tjock linssoppa från dagen innan (se linssoppsreceptet)
  • Cheezly super melting Mozarella style


  • 1 burk konserverade haricot verts
  • 1 vitlöksklyfta
  • finhackad persilja
  • olivolja
  • salt


Fyll tarteletterna till bredden med linssoppa, lägg en skiva cheezly över och gratinera i ugnen på hög värme tills cheezlyn smält och fått lite färg.


Stek haricot verts försiktigt med olivolja, pressa över vitlöken och tillsätt persilja samt salt efter smak.

Ät!





Linssoppa

Jag börjar med att infria alla fördomar om veganmat med en linssoppa. Det är dock första gången någonsin jag tillagar linssoppa. Jag lagar alltid mat "på en höft", så ingredienserna är på ett ungefär. Använd gärna gjutjärnsgryta/stekpanna -tomaterna gör så att järn släpper från pannan och maten blir järnberikad.

Ingredienser (ca 2 portioner)

  • 1/2 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk oregano
  • 2 tsk paprikapulver
  • svartpeppar
  • olivolja
  • 1 1/2 dl okokta röda linser
  • 2 stora morötter
  • 5 broccolibuketter
  • 1 burk krossade tomater
  • salt efter smak
  • ev. ketchup eller socker


Skala och finhacka rödlök och vitlök, fräs i olivolja med paprikapulver, oregano och svartpeppar.
Häll över de krossade tomaterna och låt småputtra (ju längre det får puttra desto med järn avges från pannan).
Skölj de röda linserna noggrant och koka tills de är färdiga, låt rinna av i en sil.
Skala och skiva morötterna, koka i kastrull med locket på ihop med broccolin (använd bara så pass mycket vatten att det täcker grönsakerna).
Mixa grönsakerna utan att hälla av vattnet med en stavmixer och häll över i pannan.
Salta och tillsätt socker eller ketchup för smakbalansen.
Gott och nyttigt att servera med en klyfta citron som pressas över soppan, eller citronsaft på flaska (c-vitamin gör att kroppen lättare tar upp järnet i maten).




Veganmat

Jag är vegan. Folk undrar; vad äter du egentligen?
Blir alltid lika förvånad över frågan. Jag äter ju allt, med några få undantag. Tänkte dela med mig av min kok-konst här...

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0
VeggieToppen
VeggieToppen