Shopping på Tant Gröns Skafferi




Nu blir det mycket halvfabrikat och opnyttigt ett tag, för jag har varit och handlat på Tant Grön.
Tant grön är en butik i Hågaby, Uppsala. Butiken är inriktad på ekologiskt och fairtrade, de har mycket veganskt. Här finns allt från kläder och mat till hudvård och rengöringsprodukter.
Besök dem på Hågavägen 190 eller titta in på deras hemsida. Butiken är mysig och personalen trevlig och tillmötesgående.
Idag handlade jag McUrth's diskmedel, Cheezly's smältbara ost, taifuns påläggskorv, candytree's goda lakritskolor, en marzipanchoklad med apelsinsmak, vegideli's fiskfria fiskpinnar. taifuns wienerkorv (dagens middag), astrid och apornas carbonarabitar och lovice's nougat och chokladglass. Härligt med fullt skafferi!


Sojaköttsgryta med potatis och inlagd gurka

 

  • 1 liten gul lök
  • några sojastrimlor (Anna Skippers)
  • lingonsylt
  • svartpeppar
  • kinesisk soja
  • salt
  • en skvätt soja grädde
  • lite havremjölk
  • maizenaredning med vatten
  • rapsolja

 

Hacka löken i lagom stora bitar, stek den och sojastrimlorna i rapsolja. Mal över lite svartpeppar och salta. Plocka ur sojastrimlorna och lägg på ett fat så länge. Häll grädde, mjölk och soja i pannan och red av med maizena till en lagom tjock sås. Rör ner en klick lingonsylt. Lägg sedan i sojastrimlorna igen (de tappar sin fasta konsistens om de kokar för länge. Servera med kokt potatis och inlagd gurka.


Stekta äppelklyftor med kanel och vaniljglass



  • svenska äpplen (transparent blance)
  • mjölkfritt margarin
  • socker
  • kanel

 

Skär äpplena i tunna klyftor (för tjusigare form; kärna ur och gör ringar). Stek klyftorna eller ringarna i en panna med margarin, socker och kanel (för tjusigare resultat; vänd äpplena i socker och kanel innan stekning istället för att bara strö över i pannan). Oavsett tjusig eller ordinär tillredning blir äpplena väldigt goda. Servera varma med vaniljglass.

 


Mer skörd.

 

Tidiga äpplen, transparent blance, från mammas trädgård och physalis, eller kapkrusbär, från balkongen.


Crêpes x3

Pannkakor
  • 1 dl vetemjöl
  • 2,5 dl fyra sädeslags mjöl
  • 1 dl vatten
  • 2,5 dl havremjölk
  • 1 krm salt
  • mjölkfritt margarin att steka i

 

Vispa ihop mjölerna med havremjölken. Låt svälla i minst 30 minuter. Späd smeten med vattnet, tillsätt mer om den är för tjock och tillsätt saltet. Vispa smeten jämn.

Stek pannkakor i stekpanna i margarin och lägg på hög på en tallrik.

Täck de färdiga pannkakorna med något, så att de inte blir hårda och torra.

 

 

Förrättscrêpes

  • creamy spread, ädelostsmak
  • finhackat päron
  • valnötter
  • lite sojagrädde

 

Bred ett tjockt lager creamy spread mitt på pannkakan, lägg päronbitarna i en sträng rakt över. Rulla ihop pannkakan till en rulle. Bryt över valnötterna, häll över lite sojagrädde och gratinera.

 

Varmrättscrêpes

  • champinjonstuvning på färska champinjoner och soja grädde
  • sojagrädde

 

Lägg champinjonstuvningen rakt över pannkakorna och rulla ihop. Häll över lite sojagrädde och gratinera.

 

Efterrättscrêpes -crêpes suzette á la Sara

Crêpes suzette görs med apelsin och Grand Marnier i original, men man tager vad man haver.

  • 2 svenska syrliga äpplen
  • kanel
  • socker
  • mjölkfritt margarin
  • vatten
  • päronkonjak

 

Tärna ett äpple fint och stek i mjölkfritt margarin med socker och kanel så att äppelbitarna blir karameliserade. Lägg dem på pannkakorna och vik in kortsidorna och rulla sedan ihop till rullar. Kärna ur och mixa det andra äpplet med vatten, socker (snåla inte med sockret!) och kanel, koka ihop i en stekpanna. Vänd sedan crêpesen i såsen så att de blir ordentligt täckta. Häll över lite päronkonjak och tänd på. Servera gärna med vaniljglass.

 

 

Kanske inte så snyggt med tändstickorna i stekpannan, men för att vara första gången är jag ändå rätt nöjd. Och så var jag rädd för att bränna fingrarna. Flambering is the shit!

 


Kerstins soppa

 

Det är trevligt att bli bjuden på mat.

I fredags blev jag bjuden på en soppa som innehöll:

  • paprika
  • selleri
  • morot
  • bondbönor
  • nån sorts tomatbas
  • lök
  • havregrädde
  • vitt vin
  • franska örter
  • grönsaksbuljong

Och säkert en massa mer, gott var det i alla fall.


Spenatplättar med två färskoströror


Spenatplättar
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl växtmjölk
  • 1 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1,5 dl finhackad spenatgodstart.se/
  • 2 msk finhackad persilja
  • mjölkfritt margarin, till gräddningen

 

Vispa ihop mjölet med vattnet och 1,5 dl av mjölken. Låt sedan smeten stå och svälla 30 minuter.

Mixa samman salt, spenat, persilja och den återstående decilitern mjölk, tillsätt till smeten. Grädda i plättlagg med mjölkfritt margarin.

 

 

Plättarna serverade jag med två färskoströror.

 

Röra 1

  • 1/2 paket tofuline creamy smooth naturell
  • ½ morot, finriven
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • salt

 

Röra 2

  • 1/2 paket tofuline creamy smooth naturell
  • riven pepparrot, efter smak
  • klippt gräslök
  • salt

 


Rabarberchutney

Den här gjorde jag i våras och använde senast i receptet nedan, till potatisglasering.



  • rabarber, ansa bort det fula och det allra träigaste.
  • lök
  • socker
  • ättika
  • kanelstång
  • lite salt

 

Hacka upp rabarbern och löken, lägg i kastrull med aningens vatten och koka. Tillsätt socker, kanelstänger och ättika. Var försiktig och smaka av när du smaksätter. När rabarbern helt har kokat ihop är chutneyn klar. Häll på burkar och spara i kylskåpet. Min chutney är nu inne på tredje månaden, så den håller länge.

 


Sojastrimlor med rödvinssås och rabarberchutneyglaserad färskpotatis i frasig skål

 

Rödvinssås

  • gräslök
  • persiljestjälkar
  • timjan
  • rosmarin
  • vitlök
  • buljong
  • äppelcidervinäger
  • rödvin
  • socker
  • maizena
  • mjölkfritt margarin

 

 

Bind samman de färska örterna med ett bomullssnöre.

Häll vinet i en kastrull, lägg i örtbuketten, buljong, äppelcidervinäger, en delad vitlöksklyfta och en nypa socker. Låt koka på svag värme tills örterna avgivit sin smak och vinet reducerats. Sila sedan av örterna och vitlöken. Red såsen med maizena utrört i lite vatten. Låt koka upp och späd med lite vatten eller mer rödvin om den blir för tjock. Blanka av såsen med en klick margarin innan servering.

 

Sojastrimlor

  • Anna Skippers vegetariska sojastrimlor -chickenstyle
  • finhackad persilja
  • färsk timjan
  • ljus soja
  • vitlök
  • svartpeppar

 

Repa timjansbladen och krossa eller finhacka dem. Stek soja strimlorna i rapsolja med persilja, timjan, en skvätt soja, pressad vitlök och svartpeppar tills de tinat och fått fin färg.

 

Rabarberchutneyglaserad färskpotatis i frasig skål

 

Drapera två ark vårrullsdeg över en upp- och nedvänd inoljad skål (använd en skål med glatt yta, annars fastnar degen). Pensla med olja mellan degarken och utanpå det yttersta lagret. Klipp bort deg som hänger nedanför skålen (det är mindre risk att degen spricker då när den ska tas loss från skålen). Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader, till degen fått gyllenbrun färg. Öppna ugnsluckan och låt den stå kvar så att temperaturen inte sjunker för snabbt, då spricker degskålen. När det svalnat kommer konststycket att ta loss degskålen från porslinsskålen. Lycka till.

 

Koka potatisen i saltat vatten, häll sedan av vattnet. Rör ner några skedar chutney bland potatisen (i kastrullen eller i en teflonpanna). Rör ständigt så att chutneyn inte bränner fast i botten. Man kan även trä potatisen på grillspett och pensla med chutney för att sedan lägga dem på grillen en stund.

 

Servera potatisen i den frasiga skålen, med sojastrimlorna och rödvinssåsen.

 


Apelsinsås



  • Skal och saft från 1 apelsin
  • ½ buljongtärning
  • 1, 5 msk socker
  • 5 cm röd chili
  • 1 skvätt kinesisk soja
  • vatten
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • havregrädde
  • 1 msk maizenamjöl
  • salt

 

Riv skalet från apelsinen med ett zestjärn och pressa ur apelsinsaften. Ta 5 cm chili, dela den och kärna ur den. Skär chilin i något mindre bitar.

Lägg socker, apelsinskal och chilibitarna i en kastrull. Tillsätt lite vatten och rör medan sockret smälter och apelsinskalet karamelliseras. Tillsätt sedan apelsinsaften, äppelcidervinägern, en skvätt soja och lite mer vatten. Låt koka tills saften reducerats. Sila av saften och häll tillbaka den i kastrullen. Spara apelsinskalet för dekoration. Tillsätt havregrädden och maizenamjölet utrört i lite vatten. Låt koka upp, rör hela tiden och späd med vatten och grädde om den blir för tjock. Smaka av och krydda upp såsen med salt och äppelcidervinäger om det behövs.

 

Här serverat med kokt färskpotatis, tomatsallad och stekt tofu marinerad i chili, persilja, limesaft, rökarom, olja och salt. Marinaden var lite mesig, ska medges.


Smörgåstårta för en.

Döpt till sensommarsol. En smörgåstårta på det som fanns i skåpen.




  • 3 skivor rostbröd (grov rasker)
  • tartex naturell
  • 3 skivor smörgåsgurka -finhackad
  • 1 avokado
  • dill
  • citronsaft
  • salt
  • svartpeppar
  • majonäs (x-tra lättmajonäs)
  • 1/4 nektarin
  • finklippt gräslök
  • röd tångcaviart

Lager 1; 1 skiva bröd, bred på tartex och strö över gurkan.

Lager 2; Mosa ihop alla ingredienser till en slät kräm och brev på brödskiva nummer 2.

Lager 3; Lägg på den sista skivan bröd och smeta majonäs ovanpå och på sidorna av hela skapelsen. Strö över gräslöken och klicka ut tångcaviarten på ett konstfullt sätt. Skiva och strimla lite nektarin och dekorera tårtan.

Ät!

Skotskt kaffe

Irish coffee på skottsk whisky, i Sverige -Skotskt kaffe.



  • Whisky
  • Kaffe
  • Socker
  • Vegetabilisk vispgrädde

Kaffe, socker och whisky efter smak, en stor klick grädde på som lock. Serveras i stort vinglas med sugrör.

Chokladmousse x2

Tofuchokladmousse i de mer rundade glasen och avokochokladmousse i de öppnare.

 

 

Chokladmousse-experiment med Jesper. En mousse gjord på tofu och en på avokado. Jag tyckte bäst om den med avokado, jag tror att Jesper föredrog den på tofu.

 

Tofuchokladmousse

  • 340 g silken tofu
  • 280 g mörk choklad
  • 3 msk sirap
  • 1 tsk vaniljsocker

Mixa tofun till en slät smet. Smält chokladen och rör sedan ner sirapen i den. Mixa ihop choklad-sirapsblandningen med tofun och vaniljpulvret. Smeten blir tjock snabbt, så häll upp i serveringsskålar så fort som möjligt. Låt stå täckta i kylskåpet ca 1,5 timme.

 

Avokadochokladmousse

  • 2 mogna avokado
  • 0,8 dl sirap
  • 3 msk socker
  • 1 tsk vatten
  • 1,6 dl kakao (siktad)

 

Mixa ihop alla ingredienser och häll upp i serveringsskålar. Låt stå täckta i kylskåpet ungefär 1,5 timme.

 

Gott att servera med vegetabilisk vispgrädde och hallon.


Vårrullar

  • 5dl kokt ris
  • 1,5 dl kokta gröna linser
  • 2 dl finklippt persilja
  • 2 grovt rivna morötter
  • 1 finhackad gul paprika
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 200 g fast tofu, smulad
  • ljus soja
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja
  • degark för vårrullar

 

Ta fram degarken ur frysen så att de börjar tina medan du gör fyllningen.

Stek moroten, paprikan, vitlöken och persiljan i lite rapsolja.

Smula sönder tofun i en bunke, häll över och rör ut soja så att tofun blir ljusbrun.

Rör ner det stekta och det kokta i bunken med tofu. Krydda med mycket svartpeppar och smaka av med salt.

Ta ut degarken ur förpackningen och lägg dem under en fuktad kökshandduk. Om degarken ändå hinner bli för torra under rulltillverkningen kan det vara bra att ha en sprayflaska med vatten redo.

 


 

 


 

Ta ett degark, lägg på 1,5-2 msk av fyllningen. Vik upp det nedrehörnet. Vik sedan in de två sidohörnen, så att det ser ut som ett öppet kuvert. Rulla sedan in det sista hörnet.

 

 

 

När alla rullar är klara är det dags att lägga dem i pannan. Jag föredrar att steka dem i rikligt med olja (ca ½ cm olja i pannan) och vända dem några gånger istället för att fritera. Det blir mindre os och det går inte åt lika mycket olja. Lägg sedan de stekta rullarna på ett fat, så att eventuell överflödig olja kan droppa av. Idag gjorde jag en enkel dippsås på majonäs och sweetchilisås till vårrullarna.

 



 

Servera!

 


Svartvinbärspaj med mandelmassetäcke

 

  • smuldeg (recept här)
  • svarta vinbär
  • 0,75 dl socker
  • 2 msk potatismjöl
  • mandelmassa, riven

 

Gör en smuldeg, men tryck ut den som ett pajskal i pajformen istället för att göra smulor av den. Grädda pajskalet tills det stelnat något.

Häll därefter i bären. Blanda socker och potatismjöl i en skål, häll över bären och skaka runt så det blandar sig. Strö den rivna mandelmassan över. Grädda i 225 grader tills mandelmassan fått färg och bären smält ihop till en syltaktig röra (ca 20-30 minuter). Om mandelmassan får färg för fort, täck pajen med folie den sista tiden av gräddningen.

Servera med vanlijsås.

 


Spartansk rispytt

 

  • kokt, oklibbigt ris
  • kokta gröna linser
  • finklippt persilja
  • cayennepeppar
  • salt
  • vitlök
  • citronsaft

 

Stek vitlök, linser, persilja och ris lite lätt i rapsolja. Pudra över med cayennepeppar och salt. Droppa i lite citronsaft.

 


Grönsaksfat

 

  • rödbetor
  • blomkål
  • sockerärtor
  • potatis

 

Ansa och skölj grönsakerna, koka dem var för sig. Skala rödbetorna och lägg upp allt på ett fat.

Servera gärna med en ”färskost”-kräm med örter i, alternativt örtsmör eller annan kall sås. Gott med några skivor cheating till (här med pepperoni-smak).

 


Fänkålssoppa

 

  • potatis, tärnad
  • morot, tärnad
  • fänkål, skivad
  • gul lök, hackad
  • fänkåls”blast”, finhackad och några hela toppar
  • dill, finhackad
  • salt
  • vitpeppar
  • citronsaft
  • rapsolja
  • vatten
  • rosévin
  • havregrädde

 

Stek alla grönsaker i en kastrull med rapsolja, salt och vitpeppar. Häll över lite vatten och grädde, låt puttra. Blanda i dill, fänkålsblast, rosévin och lite citronsaft. När grönsakerna är mjuka; plocka upp lite av grönsakerna och lägg åt sidan. Mixa resten av soppan, tillsätt mer vätska om den blir för tjock. Häll upp soppan i skålar och lägg en sked hela grönsaker överst så det syns vad som är i soppan, dekorera med en fänkåls”topp”.


Soyghurt med topping

Frukost eller mellanmål...


  • soyghurt naturell
  • valnötter
  • äppelmos
  • kanel

 

Häll upp soyghurten, klicka i lite äppelmos och strö över kanel. Bryt över några valnötter.


Tofubiffar

 

  • 1 paket fryst tofu
  • smoked liquid
  • rapsolja
  • sweet chilisås
  • ljus soja
  • lökpulver (i brist på riktig lök)
  • ströbröd
  • vetemjöl

 

Tina tofun och pressa ur vattnet ur den. Smula sönder tofun i en bunke. Rör ner lite olja, smoked liquid, soja och sweet chilisås. Rör sedan ner vetemjöl och ströbröd tills smeten fått en fast och formbar konsistens. Forma biffar och stek i het panna

 

De här biffarna hade tjänat på lite mixade bönor eller mosad potatis och hackad lök för bättre konsistens och hållfasthet.

Uppdatering dagen efter: Biffarna blev mer hållbara efter en natt i kylskåpet, men lite hackad lök hade inte varit fel att ha i.

 

 


Tzatziki

 

  • squash
  • naturell vegetabilisk yoghurt
  • mynta
  • vitlök
  • salt

 

Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter. Riv squash, salta den och pressa ur vätskan när den legat ett tag. Finhacka myntan, pressa vitlöken. Rör ihop avrunnen yoghurt, urpressad squash, finhackad mynta och pressad vitlök. Smaka av med salt.


Ugnsgratinerade grönsaker

 

  • färsk potatis
  • squash
  • morot
  • gul paprika
  • rapsolja
  • krossad och finhackad timjan och rosmarin
  • salt

 

Dela potatis, squash, morot och gul paprika i lagom stora bitar och lägg på en plåt. Häll över lite rapsolja och vänd runt så att alla sidor på grönsakerna täcks. Strö över timjan, rosmarin och salt. In i ugnen på 200 grader, vänd på grönsakerna några gånger under gratineringen. Klart när det är mjukt med knaprig yta och fått fin färg.


Rabarberkompott



  • 15 långa rabarberstjälkar
  • 2-3 dl socker
  • lite vatten

Ta bort lite av skalet och ändarna på rabarbern. Hacka den i småbitar och koka med lite vatten och socker i en kastrull. Koka tills det tjocknar.
Kan ätas med mjölk eller frysas in för att ha i en tårta mellan sockerkaksbottnarna.

Hallon med flädersorbet



Färska hallon och flädersorbet, en fantastisk kombination!

Haverrötter

Haverrötter är en gammal kulturväxt som används på samma sätt som sparris. Överraskande goda, de här kommer jag att odla nästa år också.

 

 

  • haverrötter
  • salt
  • vatten
  • vitlökspulver

 

Skrapa och skölj rötterna under kallt vatten, kapa blasten. Koka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och lägg upp rötterna. Strö över lite vitlökspulver och salt, låt en margarinklick smälta över rötterna.

 

 


Smultronspenat

En spännande, lite ovanlig växt som jag odlat för första gången. Bladen går att använda som spenat och bären är ätbara, men smakar knappt något alls.

 

Jag stekte bladen i lite rapsolja med salt och vitlök.

 

Bären hade passat bättre som dekoration än för ätning. Men jag åt dem ändå. Kanske är de nyttiga i alla fall...


Persiljeröra



  • Massor med färsk persilja
  • rapsolja
  • olivolja
  • citron-olivolja
  • salt

Mixa ihop alla ingredienser till en någorlunda slät röra. Gott till grillat eller på en macka.

Stor skördedag

Det är så härligt när allt mognar i landet. Då blir jag en hamstrande galning. Jag syltar, saftar, kokar, fryser in och njuter av pinfärska bär, blad och grönsaker.



Rabarber, potatis och blommor.



Smultronspenat, Runda morötter, fänkål, haverrötter.



SVarta vinbär, hallon, mangold och squash.

Squashsoppa

 

  • 1 squash
  • 1 liten purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • rapsolja
  • 5 kvistar timjan
  • 1 dl rosévin
  • 1 dl havregrädde
  • vitpeppar
  • salt
  • vatten

 

Tärna squshen, skiva purjolöken, skala och hacka vitlöksklyftan. Stek allt i lite rapsolja i en kastrull. Repa av timjansbladen, finhacka eller krossa dem och strö i kastrullen. Krydda med vitpeppar. Häll över vinet och lite vatten, låt koka tills allt är mjukt. Häll över havregrädden och mixa soppan. Smaka av med salt.


Från jord till bord...



Squash, purjolök och tomat.

RSS 2.0
VeggieToppen
VeggieToppen