Löksoppa med whisky- och svampsmak

  • 1 gul lök
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 1/2 dl havregrädde
  • 2 1/2 msk rökig whisky (jag använde bowmore)
  • 1/2 buljongtärning
  • 1 krm vitpeppar
  • lite salt

Skär löken i kvarts-skivor och fräs i margarinet tills den börjar bli genomskinlig. Strö över mjölet och rör ut i löken tills det löst sig. Tillsätt grädden, buljongen, whiskyn och vitpeppar, låt sjuda någon minut. Späd med vatten till önskad tjocklek. Smaka av med salt.

Spenatlasagne

Spenatröra

  • 1 hackad gul lök
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 1 påse fryst spenat
  • vatten
  • ½ förpackning gafflad fast tofu (kung markatta)
  • rapsolja
  • vitpeppar och salt

Bechamelsås

  • 4 msk mjölkfritt margarin
  • 5 msk vetemjöl
  • 2 krm vitpeppar
  • ½ tsk salt
  • 1 förpackning oatly havregrädde
  • 5-8 dl oatly havremjölk
  • lasagneplattor

 

Stek den gula löken i rapsolja tills den börjar bli genomskinlig, pressa över vitlöken. Tillsätt den frysta spenaten och låt den tina ordentligt, tillsätt lite vatten så att spenaten inte bränner fast i botten. Rör ner tofu-smulorna och krydda med salt och vitpeppar.

Smält margarinet i en kastrull, vispa ut mjölet och tillsätt grädden. Späd med mjölken tills såsen har lagom konsistens. Krydda med vitpeppar och salt.

Häll lite bechamelsås i botten av den ugnsfasta formen och sedan ett lager lasagneplattor. Lägg sedan lite spenat röra ovanpå och så ytterligare bechamelsås. Varva allt tillsingrediensera är slut. Sista lagret ska bestå av lasagneplattor och sedan bechamelsås överst.

Grädda lasagnen i 200 grader i ugnen, ca 30 minuter tills den fått fin färg.


Senapshommus

Jag har förätit mig på traditionell hoummus, här kommer en variant som jag gillar. Devils mustard från oil and vinegar är en väldigt god och smakrik senap som passar bra att smaksätta med.

  • 240g färdiga kikärtor
  • 1 msk citronsaft
  • raps- och sesamolja alt. tahini
  • ½ dl finhackad persilja
  • salt
  • stark, grovkornig senap(devils mustard, oil & vinegar)

Mixa kikärtorna med oljan, späd med olja tills du får önskad konsisten. Mixa sedan ner allt utom senapen. Rör i senapen istället för att mixa så att senapskornen förblir hela.

För bild, se inlägget nedan. Hommusen är bredd på knäckemackan.


Soppa på en spik



En soppa på det som fanns hemma.
  • 3 morötter
  • 2 gula lökar
  • 3 potatisar
  • 5 selleristjälkar
  • 1 buljongtärning
  • vitpeppar och salt

Skala, hacka och fräs grönsakerna, krydda och häll över kokande vatten och en buljongtärning. Koka grönsakerna tills de är mjuka. Servera med en klick äggfri majonäs med lite devils mustard utrörd i .


Gunillas semlor

Blev bjuden på årets första semla idag, eller rättare sagt igår. De var gjorda av köpta semlebullar, mandelmassa och carlshamns havrevispgrädde. Mums!



Tofu med sparris och beurre blance

Ett av mina favoritrecept som är inspirerat av ett fiskrecept av kocken Jürgen Grossmann.

 

  • 1 finhackad gul lök
  • 2 ½ dl torrt vitt vin
  • 1 msk citronsaft
  • 180 g mjölkfritt margarin
  • 2 msk havregrädde
  • vitpeppar och salt
  • 10 sparrisar
  • 1 förpackning firm silken tofu (blue dragon)
  • gräslök eller persilja
  • röd caviart

Skala sparrisen och koka tills den är mjuk. Lägg löken, vinet och citronsaften i en kastrull och koka tills vätskan reducerats till ca ½ dl, sila då bort löken. Smaksätt vätskan med ½ buljongtärning och 1 krm vitpeppar. Häll i 2 msk havregrädde. Grädden är inte nödvändig, men minskar risken att såsen ska spricka när du monterar margarinet. Montera margarinet i vätskan i små bitar som du låter smälta helt innan nästa bit tillsätts. Dela tofun på bredden till två bitar och lägg i en ugnsfast form.

Lägg de kokta sparrisarna över tofun lite snyggt. Häll över beurre blancen och ställ in i ugnen tills tofun blivit varm, var försiktig så att såsen inte börjar koka, då kan den spricka. Om såsen ändå kokar lite och spricker, som min gjorde, går det att rädda den hjälpligt genom att hälla av den och mixa den hastigt. Strö finhackad gräslök eller persilja över gratängen när du tar ut den ur ugnen. Servera med en klick röd caviart och eventuellt potatis. En slurk av vinet som användes i såsen passar ypperligt till.

 

Här ser man hur beurre blance'n spruckit... till tallriksuppläggningen räddade jag den med min stavmixer.


Björnbärskaka med mandelmassa



  • 3 dl vetemjöl
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • 1 ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 3/4 dl sojagrädde
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 1-2 nävar björnbär
  • 150 g mandelmassa

Smöra och bröa en form med löstagbara kanter. Smält margarinet och blanda med grädden. Blanda de torra ingredienserna i en skål och slå över de blöta. Rör ihop. Smeten blir tjock och får bredas ut i formen. Strö ut björnbären över kakan och strö den rivna mandelmassan över. Mandelmassan ger en seg och knaprig yta på kakan.

Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, i 30 minuter. Kakan kan behöva täckas med folie mot slutet av gräddningstiden för att inte bli för mörk.


Daniels stuvade makaroner



  • Gammeldags ideal makaroner
  • Vatten
  • En stor klick mjölkfritt margarin
  • Lite mjöl
  • 1 förpackning havregrädde
  • Vatten
  • salt och peppar
  • muskotnöt

Koka makaronerna enligt anvisning på paketet. Gör samtidigt stuvningen i en annan kastrull. En stor klick margarin som får smälta, vispa sedan ut lite mjöl i fettet och tillsätt grädden. Låt sjuda så att stuvningen tjocknar. Tillsätt vatten om stuvningen blir för tjock. Krydda med vitpeppar och salt.

Slå makaronerna i ett durkslag och låt vattnet rinna av, häll tillbaka dem i kastrullen. Slå sedan stuvningen över makaronerna och rör runt. Lägg upp på tallriken och riv muskotnöt över.

 


Fuskig löksås

  • 1 förpackning havre grädde
  • 1 påse fransk löksoppa ”knorr gourmet soups”
  • några dl vatten
  • ev. salt och vitpeppar

Häll grädden i en kastrull, rör ner löksopps-pulvret och låt koka ett tag. Späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar. (Bild på såsen finns i biffinlägget nedan)

 


Biffar med mandel och morot



  • 2 mixade gula lökar
  • 3 grovt rivna morötter i medelstorlek
  • 1 grovt riven potatis
  • 100-150g malen mandel
  • 3 msk finhackad persilja
  • 1 msk mortlade blandade örtkryddor
  • 2-3 krm vitpeppar
  • 1 smulad buljongtärning (av den torra sorten)
  • 5 skivor grovt rågbröd av tysk sort, i smulor

Blanda ihop allt och forma till biffar, stek på låg värme i rapsolja tills de fått fin färg.


Pasta med spenat- och cashewsås



  • Pasta
  • rapsolja
  • fryst hackad spenat
  • cashewnötter
  • salt och peppar
  • havregrädde

Koka pastan enligt anvisning på paketet. Häll lite olja i en kastrull eller stekpanna och tina spenaten däri, tillsätt hackade cashewnötter, salt och svartpeppar. Rör i lite grädde i taget tills såsen fått lagom konsistens.


Salmorejo


  • 250 g tomater, mogna
  • ½ klyfta vitlök
  • ½ msk ljus vinäger, t ex sherryvinäger (jag använde äppelcidervinäger)
  • 2 msk olivolja
  • dygnsgammalt lantbröd (jag använde tre skivor rostbröd ”pågens rasker” utan kanter)

Hacka tomaterna och lägg dem i en mixer/matberedare tillsammans med olja, vinäger, vitlök och en nypa salt. Mixa tills det blir en helt slät massa. Lägg därefter i brödet (utan kanter) bit för bit och mixa mellan brödbitarna. Blandningen kommer mycket snabbt att bli tjockare, när det fått en fin krämig konsistens är den färdig att servera. Ringla på lite olivolja.

 

Recept från Meny med Sven Ekberg i P1

Enligt kocken är detta en sås som är som majonäs utan att vara majonäs, jag håller inte med om majonäs-biten, men god och enkel är den.


Restaurang Full House

Ikväll blev det söndagsmiddag på Restaurang Full House i Södertälje. Det är en restaurang med gemytlig atmosfär som serverar kinesisk och thailändsk mat. De har bara en helvegansk rätt "blandade grönsaker med ris", men det mesta på deras meny går att fås med tofu istället för kött. Jag valde min favorit "Tofu á la Full House", det är något så ovanligt som en kötträtt med tofu men går alldeles utmärkt att beställa utan kött. Portionen är stor och skulle lätt räcka till två personer.






Restaurangens hemsida:
http://www.full-house.se/indexedbe.html?pid=24

Mandelbullar med citronsås

  • 150g malen mandel
  • skalet från en citron rivet med zestjärn
  • 1/3 saft från 1 citron
  • 1 gul lök
  • 2 små pressade vitlöksklyftor
  • svartpeppar och salt
  • ½ dl hackad persilja
  • 4 skivor smulat mörkt bröd
  • sesamolja

Mixa del gula löken i en bunke, pressa i vitlöksklyftorna och smula ner brödet. Mal mandeln med mandelkvarn, riv citronskalet med zestjärn. Blanda ner detta i bunken och tillsätt persiljan och citronsaften. Smaksätt med salt och peppar. Häll i lite sesamolja för att få en mer sammanhållen konsistens på smeten/degen. Trilla mandelbullarna och stek i lite sesamolja så att de får färg runt om. Lägg sedan upp i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på 100 grader, ca 60 minuter för att ge bullarna en fastare konsistens.

 

  • 1 klick mjölkfritt margarin
  • lite mjöl
  • 1 förpackning oatly havregrädde
  • saften av en halv citron
  • ca 2 msk ganska sött vitt vin (jag använde en skvätt mousserade lambrusco)
  • ½ dl skivad vårlök
  • 4 msk hackad persilja
  • svartpeppar
  • salt

Låt margarinet smälta, stek vårlöken lite lätt. Strö över mjölet och vispa ut det i margarinet. Häll över grädden, citronsaften, en skvätt vin, persiljan och smaka av med peppar och salt. Värm upp såsen och servera.

Gott med vanlig kokt potatis till.

 


Kladdkaka

  • 150 g mjölkfritt margarin

  • 4 msk ljus sirap

  • 3 dl socker

  • 3 dl mjöl

  • 1 dl kakao

  • 1,5 dl havregrädde

  • 1 krm bakpulver

Smält smöret och blanda ner sirapen, vispa med sockret. Rör i grädden och sedan resterande torrvaror sedan de blandats i en separat bunke. Slå i en smord form och grädda i 180 grader i 20 minuter.

Receptet hittade jag på kladdkakor.se

Min kladdkaka blev lite för rinnig inuti, nästa gång blir det 25 minuter i ugnen.

Serveras med varma hallon och havrevispgrädde.

 

Uppdatering: Kladdkakan fick en fastare kojnsistens efter en natt i kylskåpet, men jag tror ändå på aningens längre gräddningstid för att få den lite knäckigare.


Japansk afton


Förberedelserna är igång. Recept och färdiga rätter nedan.
Ikväll serverar jag misosoppa med nori-flarn och sushi.

Sushi

När jag gör sushi använder jag oftast vanligt grötris och det beror på att det går snabbare. På ica's grötris finns till och med beskrivet hur riset ska kokas för att passa till sushi.

  • 4 dl grötris
  • 1 l vatten
  • 2 krm salt
  • ca 2 tsk risvinäger
  • (ev. extra salt och socker)

  • Morötter
  • Grön sparris
  • Avocado
  • Stjälkselleri
  • Arame
  • Gurka
  • Nori

 

  • Japansk soja
  • Wasabi

Börja med att förbereda grönsakerna; skär i stavar och koka det som du vill ha kokat. Blötlägg och koka aramealgerna.

Koka riset i vatten med saltet tills allt vatten sugits upp, tillsätt mer vatten om riset inte mjuknat ordentligt. Rör i risvinägern, ev. extra salt och socker om du vill ha ett mer smakrikt ris. Låt svalna så att riset inte bränns alltför mycket. Börja skapa!

Ovala bollar

Jag brukar forma ovala bollar med hjälp av två skedar. På dessa har jag ofta avokadoklyftor. Idag provad jag även med sparrisknoppar och morotsstavar; det blev färgglatt och gott. Fäst ett skärp av noripapper kring alltihop för att hålla fast godsakerna på risbollen.

 

Rullar

Rullarna gör jag både med och utan nori-ark med hjälp av en bambumatta. För att forma rullar utan noriark kring rekommenderar jag en uppklippt plastpåse eller plastfolie mellan bambumattan och riset, brukar även strössla dessa ”nakna” rullar med sesamfrön. Bred ut riset på ca 2/3 av noriarket/plasten och lägg fyllningen mitt på riset, rulla sedan ihop. Skär i lagom tjocka bitar.

 

Doppa i soja med wasabi.

Jag är inte överdrivet förtjust i den syltade ingefäran som rukar serveras till sushi på restauranger, då föredrar jag rättika (eller helst daikon) som skurits med zestjärn till långa slingor, det ser snyggare ut också.

 


Misosoppa med noriflarn

  • Rättika i tunna stavar
  • Morot som skurits med zestjärn
  • Arame
  • Vårlök i ringar
  • 5 msk brown rice miso
  • 1 l vatten.

Blötlägg aramen i 15 minuter. Koka upp vattnet i en kastrull, tillsätt rättikan först, sedan morötterna. När dessa är mjuka tillsätts aramen och vårlöken. Ta kastrullen av plattan och rör ut mison i soppan. Soppan bör inte koka sedan mison är tillsatt. Dekorera med en selleristav. Servera!

Till soppan är det gott med nori-flarn (se stora bilden överst i sushi-inlägget ovan).

  • 1 nori ark
  • sesamolja
  • salt

Skär noriarket i mindre bitar (ca 3x5 cm stora). Stek ett och ett på hög värme i sesamolja, det går snabbt, de ska bara krypa ihop lite granna. Lägg på ett fat och salta direkt.


Varm nyponsoppa med gräddklick


Det blev min inte helt nyttiga men väldigt goda frukost idag, annars passar det nog bättre som efterrätt.
  • Nyponsoppa
  • Go greens havrevispgrädde
Värm nyponsoppan i kastrull eller micro. Vispa grädden och ha i en klick i soppan.

Saras lins- och tomatpaj

Pajskal:

  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ dl grahamsmjöl
  • 100-125 g mjölkfritt margarin
  • 3 msk vatten

Fyllning:

  • 3 dl röda linser
  • 2 hackade gula lökar
  • 3-4 vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
  • 1000g (två tetror) krossade tomater
  • 4 msk ketchup
  • 4 msk torkad basilika
  • salt
  • svartpeppar
  • olja

Topping:

  • 1 förpackning valfri vegetabilisk grädde (finast färg och konsistens får sojagrädde)

Pajskal:

Blanda de båda mjölerna med varandra, skär margarinet i mindre bitar och gaffla ihop med mjölet tills det blir en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och upp på dess kanter, nagga degen. Ställ svalt 15 minuter, grädda sedan i nedre delen av ugnen i 225 grader, ca 15 minuter.

Fyllning:

Koka linserna tills de mjuknat och sila av vattnet. Stek den gula löken och vitlöken i olja. Dra några varv med pepparkvarnen över löken under stekningen. Häll över de krossade tomaterna när löken blivit ”genomskinlig” och tillsätt ketchup, basilika och salt. Låt puttra några minuter, tillsätt sedan linserna och låt puttra ihop ytterligare. Smaka av och justera smakerna.

Fyll pajskalet med fyllningen. Häll över grädden. Grädda ca 30 minuter eller tills grädden på toppen fått en fin gyllenbrun färg.


Svärmors goda löksoppa

En av de godaste sopporna någonsin!

Ingredienser

  • 4 stora lökar (röda och gula eller bara gula)
  • 1-2 grönsaksbuljongtärningar
  • 7 dl vatten
  • 2 msk mjöl
  • 1 msk timjan
  • ½ tsk vitpeppar
  • 1-3 dl vitt vin
  • 1 dl grädde
  • lite olja

Skär löken i halvmånar, stek dem i oljan i en kastrull. Krydda med vittpeppar och smula i buljongtärningen. Strö över vetemjölet och rör om. Tillsätt vatten och timjan, koka på svag värme i 10 -15 min. Häll i vitt vin och grädde. Värm till serverings temperatur.


Har gjort några ändringar i receptet, men det kommer ursprungligen från www.sopprecept.se


Nattmacka

En god nattmacka på ett grövre rostbröd med margarin, syrade morötter och vegansk majonäs.


Svartvinbärskaka

Ingredienser:

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • 1 ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 3/4 dl sojagrädde
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 1-2 nävar svarta vinbär (frysta går bra)

Smöra och bröa en form med löstagbara kanter. Smält margarinet och blanda med grädden. Blanda de torra ingredienserna i en skål och slå över de blöta. Rör ihop. Smeten blir tjock och får bredas ut i formen. Strö ut vinbären över kakan och tryck ner dem i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, 30 minuter.

Blir även väldigt god med äpplen och kanel, hallon eller utan smaksättare som tårtbotten.


Pasta med champinjonsås

Ingredienser:

  • Pasta
  • mjölkfritt margarin
  • 1 stor finhackad gul lök
  • många färska champinjoner i skivor
  • svartpeppar
  • franska örter, mortlade
  • salt
  • havregrädde

Koka pastan.

Fräs löken i margarinet, tillsätt champinjonerna och fräs tills de är klara. Tillsätt kryddorna och sedan grädden. Låt koka några minuter och servera med pasta.

 

Portionsstorlek efter hunger ;).


Snabb bearnaisesås och pommesfrittes



Ingredienser:
  • Mjölkfritt margarin
  • Lökpulver
  • Gurkmeja
  • Dragon
  • Körvel
  • Buljongtärning
  • Persilja
  • Plamils äggfria majonäs
  • Havregrädde

Låt en stor klick mjölkfritt margarin smälta i en såskastrull, ha i lökpulver, gurkmeja, mortlad körvel och dragon samt en buljongtärning. Låt fräsa/koka en stund. Tillsätt sedan majonäsen under rörning, värm lite och fortsätt röra tills majonäsen blandat sig ordentligt med fettet. Häll över lite havregrädde, smaka av tills balansen med vinägersmaken är lagom. Ha i finhackad persilja och eventuellt lite med dragon om det behövs. Önskas tjockare konsistens rekommenderar jag en snabb maizenaredning.

Pommesfrittes enligt påsen ;)

God snabbmat.


Rotsakssoppa

Jag brukar göra en stor sats när jag ändå håller på och sedan kryddar och serverar jag den olika. Vilka grönsaker jag använder varierar också, den här gången blev det dessa:

Ingredienser:

  • Potatis
  • Morötter
  • Rotselleri
  • Stjälkselleri
  • Purjolök

 

Kokas tills potatisen är mjuk, då är resten av rotsakerna också klara.

Variant 1; mixad med salt och mortlad rosé- och grönpeppar, serverad med färsk gräslök och persilja.

Variant 2; mixad men med hela grönsaker i också, kryddad med svartpeppar och salt.

Variant 3; helt omixad, med buljong och vitpeppar.

Andra goda kryddor är senap, blandade mortlade örter eller havregrädde och vitt vin.

 


Svartvinbärslikör

Till 2 st 60-70 cl flaskor. Det blev för mycket med 600 g florsocker, då allt inte löste sig i spriten. Nästa gång kommer jag att minska mängden.


Ingredienser

Till vinbärssprit:

  • 2 liter ca 1 kg fina svarta vinbär

  • 1 liter okryddat brännvin som vodka

Till varje liter vinbärssprit:

  • 600 gram florsocker

  • 2 dl vatten

  • 2 cm vaniljstång (valfritt)

     

    Rensa bären och skölj dem och låt rinna av. Tag två flaskor och stoppa hälften av svarta vinbären i varje. Häll på spriten. Förslut flaskorna med kork eller skruvkork eller liknande. Låt stå i ca 3 veckor. Skaka på dem då och då.

    Häll upp spriten i två nya flaskor genom en silduk.

    Blanda socker, vatten (och vanilj) i en kastrull och koka ihop till en sockerlag.

    Låt svalna och kyl sockerlagen.

    Fördela sockerlagen i svartvinbärsspriten, skaka om och låt gärna stå någon dag.

    Nu är svartvinbärslikören klar.

Receptet kommer från receptfavoriter.se


Gratinerat bröd



Brödet nedan görs lätt extra fett med en skiva cheezly supermelting... och så skjuts in i ugnen.



Bröd/bullar med oliver och soltorkade tomater

Vitt matbröd, ingredienser

  • 50 g Mjölkfritt margarin
  • 5 dl vatten eller havremjölk
  • 1 påse torrjäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • ca 1, 3 l vetemjöl

Fyllning, ingredienser

  • Olivolja
  • Soltorkade tomater
  • Svarta oliver
  • Salt
  • ev. örtkryddor

 

Smält fettet i en kastrull, häll i vätskan och låt blandningen bli ca 40 grader varm. Lös upp jästen i vätskan. Blanda salt, socker och 2/3 av mjölet i en bunke, tillsätt sedan degspadet. Arbeta degen smidig, tillsätt mer mjöl om det behövs för att göra degen lagom fast, men spara minst 1 dl till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

Ta upp degen ur bunken och knåda igenom den lätt på mjölat underlag. Dela sedan degen i två delar.

Kavla ut de båda degklumparna, de ska bli ca 1 cm i tjocklek.

Pensla med olivolja och strö över hackade soltorkade tomater, oliver och salt.

Rulla ihop.

Alternativ 1: Låt jäsa ca 30 minuter, grädda på bakplåtspapper i nedre delen av ugnen, 200 grader ca 30 minuter.

Alternativ 2: Skiva rullarna och lägg i bullformar, pensla ev. med mer olja. Låt jäsa ca 30 minuter och grädda i nedre delen av ugnen tills de fått färg.

Jag brukar göra rulle av halva degen och bullar av halva.


RSS 2.0
VeggieToppen
VeggieToppen