Mangoldstjälkar med örtsmör



Hemodlad mangold i fyra färger. Vackert och gott.

  • mangold
  • mjölkfritt margarin
  • gräslök
  • timjan
  • salt

 

Skär av stjälkarna från mangoldbladen. Koka stjälkarna i saltat vatten tills de är mjuka. Finhacka gräslök och timjan, rör ner i lite margarin. Doppa mangoldstjälkarna i örtsmöret och njut!

 


Sommarbuffé



Idag har jag haft kökslust.
Det resulterade i en massa god mat. Recepten finns i inläggen nedan.


Rödbetor med pepparrotsost, valnötter och babyspenat

 

  • rödbetor
  • valnötter
  • babyspenat
  • salladslök

 

  • 1 ask creamy spread naturell
  • 1/2-1 burk riven pepparrot
  • 20 basilikablad
  • salladslök
  • salt

 

Koka rödbetorna, skala och klyfta dem. Lägg babyspenaten i en skål och rödbetsklyftorna ovanpå. Bryt och strö valnötterna över, skär salladslöken i ringar och strö över.

Blanda creamy spread med pepparrot efter smak, finhackad basilika, hackad salladslök och salt. Bild på pepparrotsosten finns i inlägget ovan. Servera ihop.


Örtbullar

 

deg:

25 g jäst

ca. 1,5 dl vetemjöl+ fyrasädeslagsmjöl

6 dl vatten

1 msk rapsolja

 

fyllning:

ca 1 dl timjan, rosmarin och persilja finhackat

0,75 dl finhackade soltorkade tomater

15 urkärnade och finhackade kalamataoliver

5 msk mjölkfritt margarin

salt

lite olja

 

Lös jästen i 38-gradigt vatten. Tillsätt mjölet och knåda väl. Låt jäsa 40 minuter.

Blanda under tiden ihop alla ingredienser till fyllningen, utom oljan. Kavla ut degen på mjölat bakbord, stryk hela ovansidan med lite olja. Bred sedan ut fyllningen och rulla ihop till en rulle. Skär bitar och lägg i bullfomar, grädda i 200 grader tills bullarna är klara.


Färskpotatis med citronolja

 

  • färskpotatis
  • ½ dl finhackade timjansblad
  • 1 skvätt citronolja
  • 1 burk stora vita bönor
  • kalamataoliver
  • salladslök, skivad i ringar
  • salt

 

Skrubba och dela potatisen i lagom stora bitar, koka den. Lägg potatisen i en stor skål, ringla över citronolja, finhacka timjan och strö över. Rör ner lite stora vita bönor, salladslök, oliver och salt. Gott att servera både kallt och varmt.


Nektarin- och myntasallad

 

  • 1 nektarin, tärnad
  • 20 myntablad, finhackade

 

Blanda samman i en skål.

En av de enklaste och godaste sommarefterrätterna!


Morötter med persilja och vitlök

 

  • morötter, skalade och i stavar
  • vitlök, pressad
  • persilja, finhackad
  • olivolja

 

Koka morötterna lätt, häll av vattnet och stek snabbt upp dem i olja med persilja och vitlök.


Mangold- och avokadosoppa

 

  • 1 hög mangold
  • 1 bukett persilja
  • 1 avokado
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl havregrädde
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • salt
  • vatten

 

Finhacka mangolden och persiljan, stek den i margarinet tillsammans med den pressade vitlöksklyftan. Häll över havregrädden och mixa ihop. Dela avokadon, ta ur kärnan och gröp ner avokadon i soppan, mixa igen. Smaka av med salt och späd med vatten om den är för tjock.


Vitlöks- och örtbröd

 

  • 1 kvist basilika
  • 1 kvist rosmarin
  • 5 kvistar timjan
  • 1 liten bukett persilja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 40 g margarin
  • salt
  • 1 baguette eller annat bröd

 

Finhacka de färska örterna, pressa vitlöken och rör ihop med margarin och salt. Bred blandningen på brödet och sätt in i ugnen på 200 grader tills margarinet smält och brödet börjar få lite färg.

 


Kaffe frappé

 

  • 10 isbitar
  • 1,5 dl starkt kaffe
  • 2 dl sojamjölk
  • socker efter smak

 

Jag har ingen blender, så jag krossar isbitarna invirade i en kökshandduk med nåt hårt innan jag mixar ihop dem med sojamjölken med min stavmixer. Söta kaffet med socker medan det är varmt och blanda med ismjölken i ett högt glas.


Jordgubbs-, mango- och avokadosmoothie

 

  • 1 avokado
  • 1 dl fryst mango
  • 10 jordgubbar
  • vatten

 

Mixa avokadon till en tjock, slät kräm med lite vatten, mixa ner jordgubbarna och sist mangobitarna. Späd med vatten till lämplig konsistens.


Kinainspirerad wok á la Sara



  • 10-15 sichuanpepparkorn, mortlade
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 2*1 cm ingefära, riven
  • 2 salladslökar, skivade
  • 6 små champinjoner, klyftade i 4 delar
  • 15-20 mangoldblad med röda stjälkar, skivade (stjälkarna och bladen var för sig)
  • 1 paket silken tofu (blue dragon, firm silken style), tärnad
  • 3 msk ljus soja
  • 2 dl vatten
  • 1,5 msk maizena, utrört i lite vatten
  • sesamolja
  • rapsolja

(Lite finhackad chili eller mer sichuanpeppar om man vill ha en stark wok, den här är mild.)

Servera med ett vitt, lite klibbigt ris.

 

Förbered alla ingredienser. Hetta upp woken till hög temperatur och häll i en skvätt sesamolja och en skvätt rapsolja. Börja med att fräsa vitlök, ingefära och sichuanpepparen. Tillsätt sedan champinjonerna. Om det börjar bränna fast i woken, tillsätt mer olja. Tillsätt sedan mangoldstjälkar och salladslök. Nästa ingrediens i woken blir mangoldbladen och sedan tofun. Häll sedan över sojan och rör om. Efter detta tillsätts vatten. Låt koka upp och häll i maizenablandningen. När vätskan i woken tjocknat är det klart.

 


Gino

 

  • 1 apelsin
  • 1 kiwi
  • 1 päron
  • 1 banan
  • jordgubbar
  • vit choklad

 

Skär alla frukter i små bitar. Lägg dem i en ugnsfast form. Riv vit choklad och strö över frukten. In i ugnen på högsta värme med grilleffekt. Klart när chokladen har fått lite färg. Ännu bättre blir det om man river chokladen dagen innan och låter den torka. Tyvärr missade jag det där med högsta värme, och chokladen smälte ner och blev en söt sås ihop med fruktsafterna istället för ett krispigt vit-gyllene täcke. Det blev gott det med, men inte riktigt som jag hade tänkt mig.


Smultron på strå




Somrigt och underbart gott!

Auberginekotlett med färska örter i gräddsås

 

  • aubergine
  • salt
  • citron
  • vitpeppar
  • fänkåls”blad”
  • persilja
  • linneas fiskkrydda (citronpeppar, bellpeppar, dill, vita sesamfrön)

 

Skär auberginen i fyra skivor på längden. Använd de två mittersta skivorna (de andra två kan tärnas och läggas i en påse med salt och citronsaft och användas en annan dag i gryta t.ex.) Salta skivorna på båda sidor och låt dra ett tag, klappa sedan torra med en kökshandduk eller hushållspapper (det drar ut vattnet ur auberginen och gör att den inte drar åt sig lika mycket fett).

Pressa sedan över lite citronsaft. Finhacka fänkålsbladen och persiljan och täck ena sidan av aubergineskivorna med detta samt lite vitpeppar. Vänd försiktigt på skivorna och täck den andra sidan med linneas fiskkrydda. Stek skivorna i rapsolja tills auberginen är färdig och har fått lite färg. Häll över lite grädde i pannan och värm tills det börjar sjuda, tillsätt en nypa salt i såsen och rör runt lite så att kryddorna som ramlat av auberginen blir en del av såsen.

Servera med färskpotatis, lätt kokta sockerärtor och en citronklyfta.


Sallad med apelsinolja

Direkt från trädgården;




  • Några blad förvuxen ruccola (ger en väldigt pepprig smak)
  • Vanlig plocksallat, både röd och grön
  • Portlak
  • Några stänk apelsinolja

Blanda!

Mynta- och fruktsmoothie

 

½ dl fryst mango

7 frysta hallon

1 färsk nektarin

4 myntablad + en kvist för dekoration

vatten

 

Mixa frukt, bär och mynta blad med lite vatten till en jämn och lagom tjock dryck. Häll upp i ett glas och garnera med en myntakvist.


Pizza

Jag lagar inte så mycket mat nu i sommarvärmen, så här kommer ett recept från i våras.

Deg:
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 2 msk olja
  • ½ tsk salt
  • 5-6,5 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll på lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt och rör om. Tillsätt vetemjölet lite i taget, rör och knåda till en jämn deg. Låt jäsa under bakduk ½ - 1 timme.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till den form du vill ha och lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Degen räcker till 2 st plåtar om man kavlar degen riktigt tunn.

Lägg på fyllning och grädda i 225-250 grader i mitten av ugnen 10-15 minuter.

Receptet kommer från recepten.se.

 

Sås:

  • 2.5 dl passerade tomater
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk mat eller olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1-2m msk persilja,
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • svartpepparsalt

 

Även gott med finhackad stekt lök i. Blanda samman allt och låt dra någon timme eller låt den koka upp.

Receptet kommer från tasteline.com.

Fyllningar:




Första plåten är delad i två; den ena med champinjoner, strimlad vegansk pepperoni, rödlök, färsk tomat och kalamataoliver och den andra halvan med faconbitar (hemgjord vegansk bacon), rödlök, soltorkad tomat, färsk tomat och kalamataoliver, båda täckta med riven cheezly cheddar (1 hel).



Andra plåten är en pizza med banan, curry, röd lök, vegansk pepperoni, faconbitar och riven cheezly mozzarella (1 hel). En klar favorit för mig!

Sallad med örtdressing



  • körsbärstomater
  • avokado
  • olika sorters oliver
  • persilja

 

  • olivolja
  • basilika
  • timjan
  • vitlök
  • salt

 

Klyfta körsbärstomaterna i fyra delar, tärna avokadon och hacka persiljan. Lägg alltsammans i en skål tillsammans med oliverna. Lägg bladen av timjan och basilika i en skål tillsammans med någon vitlöksklyfta, salt och en stor skvätt olivolja, mixa med stavmixer. Häll dressingen över salladen och blanda.

 

 

God middag på balkongen.


Amerikansk äppelpaj -As american as applepie

Äppelpaj med lock eller galler.

 

 

Deg:

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 150 g margarin
  • 4,5 msk vatten
  • olja till pensling av locket

 

Smula sönder fettet i mjölet med fingertopparna eller med en gaffel så att det blir en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila kallt minst en timme. Kavla ut 1/3 av degen till en rund kaka som ska täcka formens botten. Grädda 10 minuter i 225 grader. Kavla ut resten av degen och kläd formens sidor med en del. Lägg i fyllningen och täck med den återstående kavlade degen som ett lock, rista några ränder eller rutor i locket så att vattenånga kan gå ut under gräddningen. Alternativt; skär degen i remsor och lägg som ett galler över. Pensla med lite olja. Grädda 35 minuter i 225 grader.

 

Fyllning:

  • 4 medelstora äpplen skalade, urkärnade, i klyftor.
  • ½ dl socker
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 tsk kanel

 

Blanda de torra ingredienserna och varva dem med äppelklyftor i pajformen.


Potatis och olivknyte med timjan.

 

  • Färskpotatis
  • svarta kalamataoliver (gärna urkärnade)
  • färsk timjan
  • olivolja
  • salt

 

Koka färskpotatisen halvklar, lägg sedan den och resten av ingredienserna i ett folieknyte och lägg på grillen eller i ugnen i ca 15-20 minuter tills potatisen är klar.

 

 

Kvällens middag. Korven heter Tofu-Wiener och kommer från Taifun.


Mangoldsmörgås

 

  • Grovt surdegsbröd
  • Massor med mangold
  • Vitlök
  • Salt

 

Hacka mangolden grovt, stek den i rapsolja med vitlök och salt (den krymper väldigt mycket i storlek). Lägg på ett gott bröd och njut medan mangolden fortfarande är varm.


Första skörden

Jag odlar på friland också...



Vita rädisor, en liten morot (en sort som ska bli rund) och så svarta rädisor (som är galet starka och sägs passa till öl).



Mangold



Tre sorters sallad, allra intressantast är den småbladiga portlaken (längst till höger) som har ett högt innehåll av Omega3-fettsyror och e-vitamin.

Det växer så det knakar på balkongen...



Persilja och dragon.



Mynta och gräslök.



Citronmeliss.



Basilika, timjan, rosmarin.

Underbart att ha så mycket kryddor på balkongen. Perfekt när man vill göra en pesto/salsa verde eller bara krydda upp maten lite. Här finns lite bär och bönor också, men de är inte mogna än.

Sourcreamost och levande frukost.

 



  • 1,5 dl cashewnötter
  • 0,75 dl vatten
  • 1,5 msk citronjuice
  • 5 cm purjolök
  • 3 tsk färsk basilika
  • 3 tsk färsk dill
  • salt, efter smak

Variera smaksättningen av ”osten” med vitlök, gräslök, kryddor och örter som du gillar.
Kör alla ingredienser i matberedaren (du kan även använda stavmixer). Låt stå i kylen innan servering. Håller sig cirka fem dagar i kyl.
Ur ”Raw food på svenska” av Erika Palmcrantz.



Jag smyckade osten med blommor från basilika och dragon.

Bär- och mandeldrink



  • 7 mandlar
  • vatten
  • 10 frysta hallon
  • 10 frysta svarta vinbär

Mixa mandlarna med lite vatten till en någorlunda slät mjölk. Tillsätt bären och ytterligare vatten, mixa så slätt det går.

RSS 2.0
VeggieToppen
VeggieToppen