Fika på Hugos igen

Denna gång avnjuten på plats och med bättre bilder.
Idag blev det en tallrik "mat" =friterade fyllda risbollar, grillat bröd med örtolja, pastasallad, couscoussallad, sallad, hommus, vego-färskost och soppa.



Och en morotskaka till efterrätt.



Hugos ligger fortfarande på Svartbäcksgatan 21, i Uppsala. Hemsidan finns här (och den fungerar igen).

Ekocaféet, Uppsala

Ekocaféet är ett mysigt ställe med såväl mat som fika. De brukar ha en veganrätt varje lunch och alltid finns det något veganskt fikabröd. Ibland består det bara av småkakor och ibland finns det någon lyxigare paj eller mjuk kaka. Besök deras hemsida, eller ännu hellre caféet som ligger på drottningsgatan 5.



Mitt fika vid senaste besöket; en kopp te och en god kaka.


Minestronesoppa

 

1 burk/paket kidneybönor
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt
1 krm peppar
1 msk olivolja
1 dl hackad färsk persilja
1 liten zucchini, hackad
2 selleristjälkar, finhackade
2 små morötter, skalade o tärnade
1 liten lök, hackad
1 burk krossade tomater
7½ dl vatten
1 buljongtärning
1 dl små makaroner, okokta
salt

Mosa kidneybönorna något i en gryta med en gaffel. Tillsätt vitlök, salt, peppar, olja och persilja. Rör om väl. Tillsätt vatten, buljongtärning och alla grönsakerna. Koka upp och koka på medelstark värme, rör om då och då. Sänk värmen, sätt på lock och låt puttra i en timme. Rör om då och då.
Tillsätt makaronerna efter en timme. Låt puttra i 10 minuter, rör om då och då. Salta efter smak.

 


Kolaglass med salta jordnötter



Oatlys nya glass med kolarippel är ny för mig. Väldigt god! Extra gott med salta jordnötter på.

Cashewnötsdip med persilja

 

  • naturella cashewnötter
  • färsk persilja
  • citronsaft
  • salt
  • vitlök
  • vatten

Mixa cashewnötterna med lite vatten till en jämn konsistens. Tillsätt persilja, vitlök, lite citronsaft och vatten, mixa. Späd med mer vatten om den är för tjock. Smaka av med lite salt.

Idag serverat med sparris, passar även bra som sås till pasta eller grönsaker.


Picknick-rullar

  • Tunnbröd
  • Friterad tofu, stekt men kall
  • Hackad rödlök
  • Guacamole (reecept i inlägget nedan)
  • Ruccola

Lägg alla ingredienser i brödet och rulla ihop, svep om med smörgåspapper. Gott och bra till picknick.


Guacamole

  • 2 avocado
  • 1 tomat
  • 4 vitlöksklyftor
  • salt
  • citronsaft
  • cayennepeppar
  • spiskummin

Mixa avocado, tomat och vitlök till en slät smet och smaksätt med resterande ingredienser.


Hugos, Uppsala

Mitt absoluta favoritcafé. Här finns både mat och fika i en väldigt mysig miljö. Man kan ta med eller äta där och på sommaren kan man sitta ute om man vill. Här finns alltid bra veganalternativ. Deras hemsida verkar ligga nere för tillfället, men ifall den dyker upp igen finns den här. Vill man besöka Hugos ligger det på Svartbäcksgatan 21 i Uppsala. Här är min senaste take-away från Hugos, tyvärr är bilden tagen med en dålig mobilkamera som inte alls gör maten rättvisa.


Soppa, grillat bröd med örtolja och morotskaka.

Grön smoothie 2



  • Mango
  • Tomat
  • Röd mangold
  • Alfa-alfagroddar
  • Vatten
=30% frukt och 70% gröna bladgrönsaker

Mixa ihop till en slät smoothie. Upplever fortfarande ingen smaksensation, men det är ju nyttigt i alla fall. Blir gärna tipsad om recept på gröna smoothies.

Champinjonsås med tzay

 

  • 1 gul lök
  • 1 burk skivade champinjoner
  • 250 g tzay (utan spett)
  • 1 tärning svampbuljong
  • 1 förpackning havregrädde
  • svartpeppar
  • salt om det behövs

Finhacka om stek löken, tillsätt champinjonerna och tzayen och låt det steka med. Dra några varv med pepparkvarnen över. Häll över grädden och lägg i svampbuljongen. Låt koka ihop och smaka av med salt. Servera med tagliatelle.


Kokosmjölksgryta med tzay



  • 1 gul lök
  • 3 tomater
  • 70 g babyspenat
  • 6 broccolibuketter
  • ½ röd chili
  • 1 burk koksmjölk
  • 250 g tzay
  • curry
  • gurkmeja
  • paprikapulver
  • cayennepeppar
  • 1 strå citrongräs
  • 1 mango (eller några bitar fryst mango)

 

Skala och finhacka löken, kärna ur och finhacka chilin, hacka tomaterna, ta av tzayen från spetten, banka lite på citrongräset och dela det i tre delar, om man änvänder färsk mango ska även den skivas.

Stek löken och chilin, tillsätt spenaten, tomaterna, mangon, citrongräset och broccolin. Tillsätt tzayen och låt den steka med en stund. Krydda och häll över kokosmjölken. Låt puttra en stund och smaka av med salt och mer kryddor om det behövs. Servera med svart råris.

 


Broccoli- och potatissoppa

 

  • 2 potatisar
  • 4 broccolibuketter
  • vatten
  • salt
  • 1 näve stora vita bönor
  • citronolja

Skala, tärna och koka potatisen, släng i broccolin på slutet och koka tills den är mjuk. Vispa eller mixa soppan. Smaka av med salt. Häll upp i en tallrik och släng i en näve stora vita bönor, de blir varma av soppan. Droppa gärna lite citronolja över.

 


Grön smoothie

 

Gröna smoothies är den hetaste trenden inom raw food. Idag provade jag på en sån, men hade inte så mycket hemma. Den blev helt ok, men jag rekommenderar nog ändå att prova nåt mer beprövat recept än mitt, det finns massor ute på nätet. Grundtanken är 30% färsk frukt och 70% gröna bladgrönsaker. Här är en bra sida för den som vill veta mer.

  • 1 stor knippa ärtskott
  • 1 näve alfaalfa-groddar
  • 1 litet äpple
  • 1 litet päron
  • 1 tsk citronsaft

Kärna ur och dela frukten i mindre bitar. Mixa samman alla ingredienser med vatten till lagom konsistens.


Spenatröra med tagliatelle

 

  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1 tomat
  • babyspenat
  • 1 vitlöksklyfta
  • rapsolja
  • 175 g stora vita bönor
  • salt
  • svartpeppar
  • tagliatelle

Finhacka stjälkselleri och tomat, stek ihop i panna med rapsolja. Pressa över vitlöken och tillsätt sedan spenaten. Tillsätt slutligen stora vita bönor och krydda med salt och peppar.

Servera med tagliatelle.


Söndagsfika på Kalmar Nation, Frk. Nyhlins Eftr.

På söndagar mellan 12-16 kan man fika på Kalmar nation i Uppsala. Det finns mycket att välja på för en sötsugen vegan, och till ett blygsamt pris. Fikat är även öppet för icke-studenter. Kolla in deras hemsida. Vissa fredagskvällar har de även vegansk och vegatarisk restaurang.



På bilden: Citron cupcake med chokladfrosting, ananaspaj med vaniljsås, småkaka med mintchoklad och cupcake med morot och valnötter. Det sistnämnda var min favorit.

Recept på mat från östra Afrika



Nedan kommer de utlovade recepten från i tisdags. Först ett recept på injira, ett bröd. Sedan fem olika grytor/röror som man äter med brödet. Till efterrätt åt vi en fruktsallad med torkade lingon i.



Fruktsallad



Injira

Receptet kommer från Klimax vegetariska måndagar.

 

  • 5 dl vetemjöl
  • 5 dl kornmjöl
  • 1 liter ljummet vatten
  • ¼ pkt jäst

 

Vispa ihop alla ingredienser och låt stå över natten. Grädda till tunna pannkakor i medelvarm panna (gärna teflon) utan matfett. Lägg lock på och grädda bara på en sida. Förvara färdiga bröd på en tallrik med en handduk över.

 


Marinerade linser

Receptet gäller skålen till vänster och kommer från Klimax vegetariska måndagar.

 

  • 2 dl gröna linser
  • 1 ½ l vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 liten gul lök
  • 4 msk matolja
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 liten grön chilifrukt
  • 1 tsk färsk ingefära
  • 3 tsk vinäger eller citronsaft

 

Rensa och skölj linserna. Koka under lock i lättsaltat vatten i 35-40 minuter eller tills linserna är riktigt mjuka. Låt linserna rinna av i durkslag. Skala och hacka lök, vitlök och ingefära fint och blanda i linserna. Ta bort fröhus från chilin, hacka och blanda i linserna. Tillsätt matolja och vinäger/citronsaft, smaka av med salt. Kan mosas något.


Massawa

Receptet gäller den närmaste röran och kommer från Klimax vegetariska måndagar.

 

  • 500 g fryst spenat
  • 1 gul lök
  • 2 dl jordnötter
  • salt, peppar

 

Skär den frysta spenaten i grova bitar. Finhacka löken. Lägg de gröna bladen, löken och jordnötterna i en kastrull. Lägg på lock och låt allt smälta ihop och bli mjukt. Mixa till mos och smaka av med salt och peppar.

 


Gryta med delade gula ärtor

Receptet gäller grytan längst upp till vänster och kommer från Klimax vegetariska måndagar.

 

  • 3 dl gula delade ärtor
  • 1 l vatten
  • 1 gul lök
  • 1 ½ dl matolja
  • 2 msk berbere
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 ½ tsk salt

 

Rensa ärtorna och blötlägg i saltat vatten över natt. Koka upp ärtorna i vattnet. Skumma väl och koka på svag värme 30-40 minuter. Sila ärtorna och spara kokvattnet. Skala och finhacka lök och vitlök och bryn i matolja 3-5 minuter. Tillsätt berbere och ingefära, koka 10 minuter. Späd med en del av kokvattnet och rör kontinuerligt. Tillsätt ärtorna och mer kokvatten till bra konsistens, koka 15 minuter. Salta.


Pilau med hirs

Receptet kommer från Klimax vegetariska måndagar.

  • 3 ½ dl hirs
  • 1 gul lök
  • 1 cm färsk ingefära
  • 1 liter vatten
  • 1 buljongtärning
  • 2 msk olja
  • 3 nejlikor
  • 1 liten kanelstång
  • 1 tsk spiskummin
  • 3 svartpepparkorn
  • ½ tsk kardemummakärnor
  • 5 dl kokta bönor
  • 1 dl russin

 

Skala lök och ingefära. Hacka löken och skär ingefäran i fina skivor. Koka upp vetten med buljongen. Skölj hirskornen noga. Hetta upp oljan. Fräs lök och kryddor någon minut, tillsätt hirsen och rör om. Häll på den kokande buljongen och koka i 10 minuter. Lägg i bönor och russin och låt koka upp igen. Stäng av plattan, lägg på lock och låt koka klart på eftervärmen, ca 20 minuter.


Grönsaksgryta

Receptet är på grytan till höger och kommer från Klimax vegetariska måndagar.

 

  • 500 g potatis
  • 250 g morötter
  • 1 stor grön paprika
  • 3 gula lökar
  • 1tsk ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 krm gurkmeja
  • 1 dl matolja
  • 2 dl vatten
  • 150 g frysta brytbönor
  • 1-2 tsk salt

 

Skala och skär potatisar i klyftor och morötter i ca 5 cm länga stavar. Klyv paprikan på längden och skrapa ur kärnorna. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i matolja så att den blir mjuk men inte tar färg, ca 5 minuter. Tillsätt vitlök, ingefära och gurkmeja, späd med vatten och koka i 15 minuter. Tillsätt alla grönsaker, salta och koka tills de är mjuka.


Fransk tofugratäng

 

  • 1 paket firm silken tofu
  • 1 tomat
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk blandade örter (timjan, rosmarin, dragon)
  • svartpeppar och salt
  • havregrädde

Dela tofun på längden och lägg i en ugnsfast form. Finhacka tomaten och strö över tofun. Strö även över örterna, svartpeppar samt salt och pressa över vitlöksklyftan. Häll på en skvätt havregrädde. Grädda i ugnen, 200 grader tills gratängen får lite färg ovanpå.

 


Jordärtskocksmos

 

  • 3 stora (samma storlek som potatisarna) jordärtskockor
  • 3 potatisar
  • havregrädde
  • salt
  • vitpeppar
  • mjölkfritt margarin
  • 1 msk finhackad persilja

 

Skala och skiva potatis och jordärtskockor. Koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och mixa eller mosa knölarna ihop med en skvätt grädde, margarin, persilja och kryddor.

 


Mat från östra Afrika



Var på en väldigt trevlig studiecirkel ikväll "Klimax Uppsalas vegetariska måndagar" (ja, att det var en tisdag den här gången berodde på att det var internationella kvinnodagen igår). Vegomat med klimattänk och många för mig nya människor.
Kvällens tema var mat från östra Afrika och menyn bestod av:
  • Injera
  • Pilau på hirs
  • Etiopisk grönsaksgryta
  • Massawa
  • Berberégryta med gula ärtor
  • Marinerade gröna linser
  • Fruktsallad
Recepten och fler bilder kommer senare.

Fänkålssoppa


  • 1 fänkål
  • 2 morötter
  • 2 mjöliga potatisar
  • 1 gul lök
  • 3 stjälkar stjälkselleri
  • rapsolja
  • mjölkfritt margarin
  • vatten
  • grönsaksbuljong
  • vitpeppar
  • salt
  • vegetabilisk grädde
  • ev. citronsaft

Ansa, skala, hacka, skiva och tärna alla grönsaker i lämplig storlek. Stek i en kastrull med rapsolja och margarin, strö i två nypor vitpeppar. Häll över ca 1 liter vatten och lägg i en buljongtärning. Koka tills grönsakerna är mjuka och potatisen lätt faller sönder. Häll över några matskedar dill och en förpackning vegetabilisk grädde (jag provade dinkelgrädde idag) och värm upp igen. Servera soppan som den är eller mixad.


Gratinerade grönsaker i havregrädde

 

  • 1/2 fänkål
  • ½ gul lök
  • 1 tomater
  • 5 brysselkål
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl havregrädde
  • 1-2 msk olivolja
  • cayennepeppar
  • salt


Klyfta fänkålen i tunna skivor, skiva löken i halvmånar, tärna tomaten grovt, ta fram brysselkålen ur frysen (färsk går också bra). Blanda allt i en liten ugnsform, pressa över vitlök, strö över cayennepeppar och salt, ringla över lite olivolja. Slå på havregrädden och tillaga i ca 20-25 min i 225 grader.

 

Receptet på de ugnsbakade grönsakerna kommer ursprungligen från xVeganx,jag har bara gjort några små ändringar.


Smördegsgrejer med tapenade, expriment.

 

2 smördegsplattor

Tapenade (recept i inlägget nedan)

 

Forma en av smördegsplattorna på en skål och baka enligt anvisningar på paketet.

Fyll skålen med något gott, jag har fyllt den med tapenade.

Dela en smördegsplatta i fyra delar, lägg en klick tapenade i mitten och kläm ihop så gott det går, utan att försluta, baka enligt anvisning på smördegspaketet.

Servera som tilltugg eller förrätt.

Jag serverar smördegsgrejorna ihop med en tärnad avokado med citron-olivolja ringlad över.

 

Resultat: De små smördegspaketen var mest lyckade, skulle passa bra som mingelmat ihop med snittar och sånt. Tror att skålgrejen funkar bättre med filodeg.


Tapenade

  • ca ½ dl svarta oliver
  • ca ½ dl små kaprisar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk persilja

 

Mixa samman ingredienserna.

Se resultatet i inlägget ovan.


Filmkväll



Två bra (hoppas jag) filmer, salta chips, morotsstavar, stjälkselleri, två sorters dip (se inlägget under detta) och te.

Dip x2



  • Yofu naturell

 

  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • salt
  • svartpeppar

 

  • tandoori paste

 

Häll yofu i två skålar. Smaksätt den ena med vitlök, salt och svartpeppar och den andra med tandoori paste.


Päronjuice



  • 8 små päron

Kör i juicecentrifug. Päronjuice blir ganska skummig, men söt och god.

Citronrisotto




  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 4 dl arborioris
  • 1 1/2 buljongtärning
  • ca 1 liter vatten
  • rivet skal från 1 citron
  • 1 msk citronsaft eller mer (jag tog saften av en halv citron)
  • 3-4 msk hackad persilja
  • peppar

Skala och hacka löken. Fräs den i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt riset och låt det fräsa med en stund. Smula ner buljontärningarna och tillsätt hälften av vattnet. Lägg på lock och låt småputtra ca 10 minuter, rör om under tiden. Späd med resten av vattnet i omgångar tills risotton är krämig. Tillsätt citronskal, saft och persilja och blanda försiktigt. Låt koka ytterligare en stund.

Servera risotton tillsammans med citronklyftor, någon burgare eller biff och haricot verts stekta med olja, vitlök och salt. Jag drack Amé på druvor och aprikos till. Perfekt.

 

Receptet hittade jag på bloggen mat.såklart, har bara gjort några små-ändringar.


Quinoabiffar

 

  • 1 dl quinoa
  • 15 mandlar
  • ½ näve pumpakärnor
  • ½ gul lök
  • 1 ½ dl kikärtor
  • vatten
  • rapsolja
  • ½ buljongtärning
  • ströbröd
  • vetemjöl

Koka quinoan i 2 dl vatten, tills den sugit åt sig allt vatten. Mixa mandel, pumpakärnor, lök, kikärtor och ½ smulad buljongtärning med 1 msk rapsolja och några msk vatten. Rör sedan ner ströbröd tills smeten får en lagom konsistens. Forma biffar, vänd dem i vetemjöl och stek i panna med rapsolja.

Biffarna är neutrala i smaken och passar att smaksätta med nästan vad som helst; t.ex. vitlök och timjan eller citron och svartpeppar.


Algsallad


 

Renée Voltaires algsallad är torkad och behöver bara blötläggas innan servering. Den innehåller algerna wakame, kombu, agar-agar, akamodoki och ogonori. Serverade med shoyu, sesamolja och strösslade lite sesamfrön över. Gott tycker jag som gillar alger, är man nybörjare på alger rekommenderar jag att använda dem i en soppa istället för som rå sallad.


Spenat- och fejkfetapaj

Tyvärr en oskarp bild, men en väldigt god paj.

 

Fejkfeta:

  • 1 förpackning fast naturell tofu
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • mycket salt
  • 1/3 citronsaft
  • 1/3 rapsolja
  • 1/3 vatten

Blanda samman alla ingredienser utom tofun till en marinad i en burk. Tärna tofun och lägg i marinadburken. Se till att all tofu är så gott som täckt av marinaden. Marinera i några timmar, gärna över natten. Vänd på burken då och då.

 

Pajskal:

  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ dl grahamsmjöl
  • 100-125 g mjölkfritt margarin
  • 3 msk vatten

Blanda de båda mjölerna med varandra, skär margarinet i mindre bitar och gaffla ihop med mjölet tills det blir en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och upp på dess kanter, nagga degen. Ställ svalt 15 minuter (eller i frysen i 5 minuter), grädda sedan i nedre delen av ugnen i 225 grader, ca 15 minuter. Låt svalna lite.

 

Spenatröra:

  • 1 förpackning fryst hackad spenat
  • 1-2 förpackningar oatly havregrädde
  • rapsolja
  • salt och vitpeppar

Tina spenaten i en stekpanna med lite olja. Häll över grädden och låt puttra en stund. Smaka av med salt och peppar (inte så mycket salt eftersom fejkfetan är salt).

 

Häll spenatröran i pajskalet, ploppa ut fejkfetan någorlunda jämnt i spenaten och tryck ner den lite. Lite av marinaden får gärna komma med. Grädda pajen i 225 grader tills den ser klar ut. Servera gärna med färska tomater, eller en tomat- och löksallad.


Muffins med äpple/kanel och svartvinbär/smultron

Jag gjorde två satser separat och smaksatte på olika sätt.

 

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • 1 ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 3/4 dl sojagrädde
  • 50 g mjölkfritt margarin

smakalternativ 1

  • 1 näve smultron
  • 1 näve svarta vinbär

smakalternativ 2

  • 1 tsk kanel
  • 1 äpple

Smält margarinet och blanda med grädden. Blanda de torra ingredienserna i en skål och slå över de blöta. Rör ihop.

Alternativ 1

Rör ner smultron och svarta vinbär i smeten.

Alternativ 2

Skala och ta ur kärnhuset ur äpplet. Hacka ena halvan i små bitar och klyfta den andra halvan tunt. Rör ner kanel och äppelhacket i smeten. Spara klyftorna till dekoration, stick ner dem i formarna som dekoration innan gräddning.

Fördela smeten i formarna, grädda i 200 grader ca 10 minuter eller tills dina muffins fått fin färg.


Matbröd med plommon och röda vinbär

Jag bakar oftast bröd på fri hand och inspireras att använda olika ingredienser i stunden. Därför är receptet nedan inte exakt och resultatet blir inte alltid som jag tänkt mig. Med lite mer vetemjöl hade nog bullarna flytit ut mindre och rest sig bättre under jäsningen. Men brödet blev gott.

  • 2 dl korngryn
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl oskalat sesamfrö
  • vatten
  • 1 näve torkade plommon klippta i småbitar
  • 1 näve röda vinbär
  • 1 msk muscavadosocker
  • 1-2 msk rapsolja
  • salt
  • 1 påse torrjäst
  • vetemjöl
  • några nypor skalat sesamfrö

 

Koka en tjock gröt på korn-, havregryn och vatten. Mixa sesamfröna med vatten till en tjock slät smet. Tillsätt plommonklipp, vinbär, muscavadosocker och rapsolja till gröten. Blanda även ner sesamsmeten och smaka av med salt, känn efter så att röran håller en värme på ca 40 grader. Rör då ner torrjästen. Tillsätt sedan vetemjöl medan du arbetar degen smidig. Låt degen jäsa ca 40 minuter övertäckt i bunken/kastrullen, baka sedan ut den till bullar och placera på en plåt med bakplåtspapper. Strössla över lite skalat sesamfrö och låt bullarna jäsa under duk i ca 40 minuter. Grädda i ugn i 200-225 grader ca 10-20 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.

 


Mikaku sushi, i uppsala

Här är jag nästan stammis. Mysig stämning och trevlig personal. Att beställa en 8-30 bitars vegetarisk sushi, utan ägg går alldeles utmärkt.


Så här ser ett av rummen ut, i det andra har de "vanliga" bord och stolar.


Här är min 8-bitars från ikväll. De serverar någon väldigt spännande alg till (det mörkgröna uppe till höger) som jag glömde fråga vad det var för nåt igen. Mikaku har den bästa sushin jag någonsin har ätit på resturang.



Besök deras hemsida: http://www.mikakusushi.se/

Lins- och kikärtsburgare i bröd

 

  • 1 lins- och kikärtsburgare
  • lite koriandersås
  • 2 rostade bröd
  • ärtskott

 

Värm lins- och kikärtsburgaren, rosta bröden. Montera.


RSS 2.0
VeggieToppen
VeggieToppen