Champinjon- och färspaj




Pajdeg:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl grahamsmjöl
  • 125 g mjölkfritt margarin
  • 3 msk vatten

 

Blanda mjölerna och gaffla ut margarinet i det. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform till ett skal och perforera skalet här och där med en gaffel. Ställ in i frysen en kvart och grädda sedan skalet i 200 grader till det blivit hårt.

 

Fyllning:

  • 400 g färska champinjoner
  • 2 gula lökar
  • ganska mycket vegofärs
  • vatten
  • 2 svampbuljongtärningar
  • vitpeppar
  • svartpeppar
  • kinesisk soja
  • 1 förpackning alpro sojagrädde

 

Hacka löken och bryn den lätt i en gryta. Tillsätt champinjonerna upphackade. Stek tills de återtagit all vätska, krydda med vitpeppar. Strö över färsen och lite vatten, puttra under lock tills färsen mjuknat. Smula över buljongtärningarna och droppa i lite soja.

Fyll det gräddade pajskalet med fyllningen och häll över en förpackning sojagrädde. In i ugnen på 200 grader tills grädden fått en gyllenbrun färg.

 


Saffransplättar

Saffranssuget har satt in. Idag blev det saffransplättar med lingonsylt och havrevispgrädde till kaffet.



  • 3,5 dl havremjölk
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 0,5 g saffran (1 påse)

 

Blanda mjölet med hälften av de blöta ingredienserna, vispa till en jämn smet. Ställ i kylen för att svälla i 30 minuter. Lös upp saffranen i några teskedar vatten eller mjölk. Rör ner salt, saffran och resten av det blöta. Blir smeten för tunn går det bra att tillsätta mer mjöl. Stek i plättlagg.

 


Rotselleribiffar

 

  • 1 rotselleri
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja

 

Skala och skiva rotsellerin. Peppra och salta på båda sidor. Stek i olja först hårt så att rotsellerin får stekyta på båda sidor och sedan på lågvärme så att den blir genommjuk.

 

Rotselleribiffar serverade med svamprisotto och sallad.


Svamprisotto




  • avorioris eller arborioris
  • svamp
  • vätska: ½ buljong ½ vitt vin
  • rapsolja

 

Stek svampen och riset hastigt i en skvätt olja. Tillsätt lite vätska och låt puttra under omrörning. Fortsätt tillsätta vätska tills riset är mjukt och konsistensen krämig.

 


Hermans, Stockholm.

Hermans är en vegetarisk restaurang som kör på buffé med både varma och kalla rätter. Det innebär att man kan äta hur mycket man vill, underbart.  Jag rullade hem efter gårdagskvällen. Igår var allt utom en varm gratäng och en sallad veganskt. De har även ett trevligt erbjudande för studenter; gå två betala för en (om man kan visa nån sorts studentlegitimation). Herrmans ligger på Fjällgatan 23 B.

Herrmans buffé;




Te och kaffe ingår, och vill man kan man köpa sig nåt underbart sött till efterrätt. Igår var alla bakverk helt veganska. Jag valde en nöt-kola paj med vegogrädde.



Besök Hermans hemsida och gå sedan dit och ät dig mätt!

Satva Naturbageriet, Stockholm

Satva's butik ligger i gamla stan på Stora nygatan 6. Deras bageri är beläget på krukmakargatan 27 a. Här bakas det ekologiskt och med många anorlunda ingredienser. Väldigt mycket i deras sortiment är veganskt och de har himelska piroger, bland annat en med fyllning av alger som är helt underbar. Idag när jag släntrade förbi fanns det inga piroger, istället blev det lite sötsaker.



Blåbärsmuffins och två rutor med massa torkad frukt å sånt i.
Kolla in Satva's hemsida.

Fylld hemgjord pasta

Bland det godaste på länge! Blev inspirerad av Björn på bloggen Vegankrubb. Bilden gör verkligen inte pastan rättvisa.

 

 

Pastadeg

  • 150 g durumvetemjöl
  • 150 g vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • olivolja
  • vatten


Blanda samman mjölerna och saltet i en skål (om man bara tar durumvetemjöl blir degen svårare att jobba ihop). Tillsätt olja och vatten tills degen får en bra konsistens. Arbeta den länge, tills den håller ihop på ett bra sätt. Låt den sedan vila i en plastpåse i kylskåpet i minst en timme. Ta sedan ut degen och skär lagom stora bitar och kavla ut med kavel eller veva fram till lagom tjocklek med pastamaskin. Ta sedan ut cirklar i degen med hjälp av ett glas. Lägg på fyllning och lägg på ett lock. Gaffla ihop kanterna och koka i en stor gryta med saltat vatten, 3 minuter ungefär. Lägg inte i för många pastabitar i taget. Plocka upp med hålslev och ät på en gång.

 

 

Fyllning 1:

  • 130 g urkärnade svarta kalamataoliver
  • olivolja med citronsmak (eller olivolja och några droppar citronsaft)
  • ca 2 dl finhackad persilja
  • svartpeppar
  • salt
  • ca 1 dl cashewnötter

Mixa samman alla ingredienser till önskad konsistens.

 

 

Fyllning 2:

  • Färska champinjoner
  • rapsolja
  • timjan
  • 1 svampbuljongtärning
  • svartpeppar
  • riven cheezly cheddarstyle

Hacka champinjonerna i små bitar och stek dem i rapsolja. Krydda med timjan, svartpeppar och smula över buljongtärningen. Rör ner cheezlyn på slutet och låt den smälta.

 


Vardagsmat

Tråkig vecka med rätter som inte förtjänar några recept.



Soppa med lök, potatis, selleri, morot, brownrise-miso och vatten. Gratinerade ostsmörgåsar till.




Pasta med selleri, en klick smör och veganparmesan.


Fika med djurrättsalliansen i Uppsala

Varannan vecka har djurrättsalliansen haft café med olika intressanta föreläsningar i Café Mumriks lokaler. Förra gången var det Peter Hammarstedt från Sea Shephards (Whale wars) som höll i föreläsningen. Idag var det Malin Gustavsson, talesperson för djurrättsalliansen och även en av de som står bakom rapporterna och kampanjerna "Ett liv som gris" och "Sveket mot minkarna". Nästa cafétillfälle blir den 14 december.
Djurrättsalliansen Uppsalas eminenta vegogrupp står för fikat och idag såg det ut så här:



Smörgåsar med rökt sojakött, bönröra och majsröra. Glutenfria muffins, glutenfria chokladkakor och chokladbollar.




Cupcakes -mjukpepparkaka med frosting och lingon.



Squashkaka, som ostkaka -serverad med sylt och grädde. Jag har lyckats tigga till mig receptet (som är på ett ungefär) av Elin. Supergott!


Elins mormors squashkaka

  • En normalstor squash, skalad och i bitar, sedan kokad, avrunnen och mixad
  • 2 1/2 dl vegogrädde
  • 1 dl socker
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl hackad mandel
  • några droppar bittermandel

Grädda i 175 grader, minst 45 minuter.




En till squashkaka.



Old corner, göteborg



Old corner är en kvarterskrog med väldigt stort veganutbud. Hela första sidan i menyn består av veganrätter, så det är svårt att välja. Men vi valde pizza och bytte halva med varandra. De hade en väldigt god pizzasallad också.

Chorizo (Tomatsås, ost, ekologisk chorizo, lök, soltorkade tomater& salsa)
och
Wild west (Tomatsås, ost, skinka, bacon& BBQ-sås)

Old corner ligger i Gamlestan på Artillerigatan 14. Besök dem och spana in deras veganmeny här.


Amazing thai, göteborg



Amazing thai i Göteborg har EN vegansk rätt. Det är veganska kyckling klubbor med grönsaker och ris. Ingen höjdare om jag ska vara ärlig, men är man hungrig så funkar det. Och har man med sig ett stort trevligt gäng så blir det riktigt bra. Men gå inte dit för maten om du är vegan. De har en hemsida och finns på Vasagatan 43 B.

Shopping i göteborg



Kökstimern kommer från Magasin 11, en mysig butik med en massa roliga prylar och espresso.
Maten kommer från Gröna Boden och Ekostore. På grund av resvägen var jag tvungen att hålla mig till den delen av sortimenten som inte behöver kyla.
Melindas blogg kan den som är nyfiken läsa lite mer om dagen.

Condeco, göteborg



På condeco finns det grejer för en vegan. Var tvungen att trycka i mig både mackan "hälsomacka" och en hallonmuffins "veganmuffin". Till det en sojalatte. Rekommenderas helt klart! Besök deras hemsida eller ännu hellre i verkligheten på Avenyn 4, Kompassen 1 trappa, Fredsgatan 14 eller Linnégatan 30.

grönsaker med dipp




Massa grönsaker och naturell alprosoja-yoghurt med färdig dippmix.

I Göteborg...

utan min kamerasladd. Uppdateringarna får med andra ord vänta tills jag kommer hem igen. Har både mat och shopping att rapportera om. Kan meddela att jag sitter och skriver med utsikt över liseberg och att jag inte alls längtar hem.

Råggrötsbröd med sesam





  • 2 dl rågflingor

  • 4, 5 dl vatten

  • 1/1 tsk salt

 

  • ½ dl oskalat sesamfrö

  • 2 msk rapsolja

  • 1 dl vatten

  • 5 torkade aprikoser

 

  • 1 påse torrläst

  • 1 ½ dl 40-gradigt vatten

 

  • ca 700 g vetemjöl

  • 75 g finriven morot

 

Koka gröt på de tre översta ingredienserna. Mixa ihop de fyra följande ingredienserna så slätt som möjligt.

Rör ihop jästen med vattnet. Rör samman den avsvalnade gröten, sesammixet och jäst-vattnet. Rör ner den finrivna moroten och tillsätt sedan mjölet lite i taget tills degen har en bra konsistens. Arbeta degen smidig. Låt jäsa 40 minuter, Ta upp och knåda degen lätt en andra gång. Låt sedan jäsa i brödform ytterligare 40 minuter, grädda i 200-225 grader tills brödet är färdigt.

 

Brödet smakar ganska mycket sesam.

 

 


Burgundiska champinjoner

 

 

Bland det godaste jag någonsin lagat och troligtvis det längsta långkoket. Men så underbart gott och vilken härlig doft som spred sig från köket! Jag veganiserade receptet Burgundy mushrooms som finns att hitta i bloggen The Pioneer Woman. Jag halverade receptet och höftade lite hit och dit, men nästa gång jag gör det här kommer jag definitivt att göra full sats! Här är receptet på full sats;

 

  • 1,5 kg färska champinjoner
  • 230 g mjölkfritt margarin
  • 1 l Burgundy vin (eller annat rött vin, har ingen aning vilken sort jag använde, då jag använde en burk med fryst vin från frysen)
  • 1 teaspoon Freshly Ground Black Pepper
  • 4 ¾ dl kokande vatten
  • 4 svampbuljongstärningar
  • 4 grönsaksbuljongstärningar
  • 1 tsk dillfrön (jag tog torkad dill)
  • 5 skalade vitlöksklyftor
  • 2 tsk salt, eventuellt

 

Ansa chaminjonerna om du tycker att det behövs (jag halverade dem) och lägg dem i en kastrull eller gryta med tjock botten. Tillsätt alla andra ingredienser utom saltet. Rör ihop och låt koka upp på mellanhög värme. Minska värmen till riktigt låg, så att det bara puttrar lätt i grytan. Låt puttra under lock i sex timmar (jo, det är värt det!). Ta av locket och låt koka ytterligare tre timmar (fortfarande värt det!). Tillsätt salt om det behövs (det behövdes inte för mina champinjoner). Champinjonerna blir väldigt mörka i färgen, mina champinjoner sög upp allt det röda ur såsen. Låt stå och småputtra fram till servering, champinjonerna håller sig flera dagar i kylskåpet.

 

Sitt nu inte där och fundera på om något kan vara så gott att det är värt nio timmars puttrande, prova istället!

 

 

Jag serverade champinjonerna med potatis och tzaispett.



Veganlife

Nu är jag officiellt Veganlife Ambassadör. Låter inte alls fel. Fick mitt första paktet med brev och lite smakprover idag. Veganlife är en sida med kostråd, träningstips och webshop för veganer. Med tanke på att det är en webshop och alltså inte en butik med kylmöjligheter tycker jag att de har ett brett och bra utbud av det mesta.
Hittills har jag mest handlat mina kosttillskott (B12 med folsyra, kalcium och magnesium, omega3) och på vintern även vitamin D där. Men här om veckan när jag kikade blev jag riktigt sugen på deras tempeh och olika korvar.
Nåja, åter till mitt paket.






I paketet fanns fem förpackningar med olika sorters kex och en förpackning med multivitaminer för barn. Kexen kom från Lillefogel och smakade som kex gör mest, fyra av sorterna är baserade på dinkel och den femte på risfullkornsmjöl. De sistnämnda heter Äpple & Ris Zoo och var absolut godast, de innehåller äppelmust, vilket gör dem lite sötare än övriga sorter. Det bästa med kexen är att de alla var kravmärkta, gjorda på "naturliga" ingredienser och så klart vegan. Kex är inte riktigt min grej, men gillar du kex så prova dessa.

Vitamintabletterna "Animal parade" ska jag prova på några intet ont anande barn i min närhet, återkommer med rapport på om de går hem.







I brevet som kom med i paketet stod en liten rad på slutet om att det som kommer i nästa paket är något man har till middag, det ser jag fram emot. Fick dessutom veta i ett mail att Veganlife ska till New York för att spana på nya produkter till sin webshop, så jag ska helt klart hålla ögonen på Veganlife!
Kolla in Veganlifes webshop du med!

p.s. Det luktar gudomligt från mitt kök, men resultatet kommer inte förrän om 9 timmar. Det är nämligen så länge det ska stå och puttra!


Butternutsquashsoppa med citronmarinerade belugalinser




500g butternut squash
100 g morot
110 g potatis
200 g gul lök
100 g stjälkselleri
röd chili och vitlök efter smak
1 buljongtärning
1/2 msk torkad timjan
vatten
havregrädde
salt
rapsolja

1/2 dl belugalinser
salt
citronsaft

Hacka upp alla grönsaker samt shilin och vitlöken. Fräs i rapsolja i en kastrull. Häll över vatten så att det precis täcker grönsakerna, lägg i buljongtärningen och timjan, låt koka under lock. Ta av locket när grönsakerna är mjuka och koka bort lite av vätskan. Tillsätt sedan grädde och mixa soppan slät.

Koka belugalinserna mjuka och tillsätt sedan citronsaft och salt efter smak. Citronsaften gör att linserna släpper ifrån sig lite av sin färg i kastrullen, men om man låter dem svalna i spadet återtar de lite av färgen.

Servera soppan med linserna i. Om man inte serverar linser till soppan bör man ha i en skvätt citronsaft direkt i soppan istället, för syrans skull.


En jävla massa falafel á la Jesper




  • 15 dl blötlagda OKOKTA kikärter
  • 75g fryst persilja
  • 2 gula lökar
  • 7 klyftor vitlök
  • 4 msk garam masala
  • 2 tsk cayennepeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk salt
  • 1 msk bakpulver

 

Mixa ingredienserna i matberedare eller med stavmixer. Använd falafelverktyg eller två skedar och forma bollar. Lägg ner ett dussin i grytan eller vad som blir lagom. Fritera i 160-180 grader i rapsolja och plocka upp när färgen är lagom gyllenbrun.


Servera med kokt potatis, stekt lök, gélé, inlagd gurka och brunsåsen i inlägget nedan.






Jespers brunsås

 




  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk rapsolja
  • 3 ½ dl sojamjölk Carlshamn
  • 1 vegetarisk buljongtärning utan glutamat
  • 1½ tsk kinesisk sojasås
  • 1 tsk svartvinbärsgelé

Vispa ut vetemjölet i oljan och ½ dl mjölk. Låt tjockna och tillsätt resten av mjölken lite i taget, låt tjockna emellan. Smaksätt sedan med sojasåsen, buljongtärningen och gelén. Låt puttra några minuter.

Pappas röda höstsoppa



  • 1 gul morot
  • 3 svarta morötter
  • 3 orange morot
  • 3 palsternackor
  • 4 avlånga rödbetor (ca 6 vanliga)
  • 10 scharlottenlökar
  • 1 purjolök
  • 5 vitlöksklyftor
  • ½ blomkål
  • brysselkål
  • 4 buljongtärningar
  • 1 dl rapsolja
  • 10 kryddpepparkorn
  • 4 lagerblad
  • vatten

 

Hacka upp alla grönsaker och koka dem i vatten med buljongtärningarna, kryddpepparen och lagerbladen. Tillsätt oljan och koka tills allt är mjukt.

 

 



Raw cashewnötsost med pepparrot och gräslök





  • 1,5 dl naturella cashewnötter
  • 1 dl vatten
  • mycket pepparrot
  • finklippt gräslök
  • salt

Mixa allt utom gräslöken till en slät konsistens. Rör ner gräslöken.
Det blev helt ok, men måste erkänn att det söta i cashewnötterna inte passar jättebra ihop med pepparrot. Bättre är då det här receptet eller det här.





Vanilj- och persikopaj på Hanna och Jespers sätt






Pajskal:
  • 75-100 g margarin
  • 2-2,5 dl vetemjöl
  • 4 msk vatten
  • 0,5 dl socker

 

Fyllning:

  • vaniljkräm
  • 8-12 persikohalvor

 

Lägg margarin, mjöl och socker i en skål. Finfördela margarinet med en gaffel till allt blir en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop allt till en smidig deg. Platta ut degen i en smord pajform. Jämna till kanterna och se till att degen sluter tätt mot formen. Grädda i 15-20 minuter i 200 grader. Fyll pajskalet med vaniljkräm. Skiva persikohalvorna i 4-6 klyftor/st och täck vaniljkrämen med dem (eller tvärtom om, som på bilden). Låt stå en stund innan servering!


Crêpes á la Jesper och Hanna



 

  • 6 dl sojamjölk
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 dl sojamjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • mjölkfritt margarin eller olja till stekning.

 

Blanda alla mjölsorter med salt. Tillsätt mjölken lite i sänder och vispa samman allt till en jämn smet. Stek i fett. Fyll med valfri fyllning.


Fyllning1:
  • 200 gram färsk el. djupfryst svamp
  • 1-2 msk olja el. margarin
  • 2 msk lantvetemjöl
  • 2 dl sojamjölk
  • sojasås, dill, vitpeppar, salt
  • Sojafärs
  • Rökarom

Ansa och skiva den färska svampen. Fräs den i fettet tills den släppt ifrån sig och sugit åt sig alla vätska. Blanda färsen med rökarom och dill, fräs ihop med svampen. Strö över mjölet och rör ut ordentligt, späd med mjölken under omrörning. Låt stuvningen koka 5 min. Smaka av med salt, peppar och sojasås. Fördela några msk svampstuvning på varje pannkaka och rulla ihop den.

 

Fyllning2 "Jespers special":

  • 200g tofu
  • 1 krm rökarom
  • 2 dl ärter, majs & paprika
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl havregrädde
  • ½ tsk tandori masala
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 msk dill

Fransk tomatsallad

Den här salladen passar bra till crêpes'en i receptet ovan och den är med på bilden intill crepes'en.


  • 6-8 tomater
  • ½-3/4 dl skivad purjolök

 

Dressing: Rör ihop 1 msk äppelcidervinäger, 1 msk vatten, 1 krossad vitlöksklyfta, 1 tsk örtkryddor, 2 msk olivolja samt salt och svartpeppar.

Skär tomaterna i ganska tjocka skivor, dela löken i tunna ringar och varva dem på ett fat. Slå över dressingen.

Salladen räcker till 4 personer.

 


Jespers och Hannas franska löksoppa

 

  • 5 stora lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • ½ dl citronsaftkoncentrat
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 9-9,5 dl vatten
  • 0,5 dl sojagrädde
  • 2 lagerblad
  • örtsalt
  • vitpeppar
  • timjan

 

 

Skär löken i tunna skivor. Pressa vitlöksklyftorna. Fräs all lök utan att den tar färg. Koka in citronsaften och tillsätt sedan buljongen. Krydda och koka sedan sakta i 15-20 minuter. Tillsätt grädden. Smaka av. Soppan räcker till 4 personer.


Schweizisk choklad




Min vän Pelle bor i Schweiz och en av sakerna som schweizarna är bra på är choklad. Så varje gång Pelle kommer till Sverige har han med sig en laddning till mig. För till skillnad från i Sverige behöver inte bra choklad vara dyr. Och de har något som jag inte sett i Sverige; choklad utan mjölk som inte är jättemörk.

RSS 2.0
VeggieToppen
VeggieToppen