Pimpad köpepizza



  • 1 vegetarisk pizza, utan ost
  • 1/2 bit teese mozzarella
  • 1/2 tsk liquid smoke
  • salt

Ta hem kartongen från pizzerian. Riv osten och droppa över lite liquid smoke. Strö lite salt och vitlökspulver över pizzan, strössla sedan över osten och in i ugnen tills osten smält.

Det bästa med köpepizza är att man slipper diska efter maten.

Vegan for life



Jag har beställt enn fint silverarmband. Valfri text och valfri tjocklek, storlek efter eget mått. Stället jag beställt från heter Curima och hon som gör smyckena heter Ulrika.

Exotisk fruktsallad




  • 1 blond grapefrukt
  • 1 kiwi
  • 10 färska mandlar
  • 1 granatäpple
  • 1 passionsfrukt
Skala och filéa grapefrukten (så att du får ut fruktköttet utan skinnet på). Lägg filéerna i en skål och pressa ur saften ur det som är kvar av grapefrukten. Skala kiwin och skiva i lagom stora bitar, lägg i skålen. Skala de färska mandlarna och skiva dem i tre, lägg i skålen. Ta ur alla kärnor ur granatäpplet och strössla ner i skålen. Dela passionsfrukten i två och sätt ner dem i skålen.

Tabouleh

I tabouleh har man vanliugtvis bulgur eller andra gryn, men det är väldigt gott även utan.



  • 1 rejäl bukett bladpersilja
  • 1 ask plommontomater
  • 1 rödlök
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 citron
  • olivolja

Finhacka persiljan, rödlöken och tomaterna. Salta och peppra, pressa sedan över citronen och ringla över ordentligt med olivolja.

Färska mandlar




Nu är torghandeln igång igen! På torget nära mig står frukt- och grönsakstältet nästan varje dag.
Fyndade färska mandlar för 6.90:-/hg. Färska mandlar är fortfarande mjuka. Jag måste säga att jag föredrar gamla mandlar, men det var kul att prova färska och det är säkert nyttigt (intalar jag mig).


Att fylla 30

Jag fyllde 30 i december. Min 30-årsfest gick under täcknamnet "Aktion för att stoppa tiden", följaktligen fick smörgåstårtan som serverades formen av en klocka som hade stannat på klockslaget för festens start.



Lager 1: tartex och bostongurka.
Lager2: guacamole utan vitlök, men med finhackad rödlök och färsk tomat.
Lager 3 (ovanpå): Alprorosojas naturella yoghurt, dill, röd tångkaviar, körsbärstomater, gröna vindruvor, och gul paprika.



Nästan som ett riktigt barnkalas såg det ut. Och det kändes faktiskt som att tiden stannade just den natten!

Seyhmus, Stockholm

Idag var vi på Seyhmus och åt. Det ligger på söder i stockholm, närmare bestämt på Varvsgatan 29. Vi åt buffé för 120 och allt utom 4 grejer var veganskt. Det är inte en direkt mysig lokal, men med trevligt folk blir alla ställen mysiga.



Jag lekte leken "hur mycket kan man få plats med på en tallrik?" Svaret var "ganska mycket".

Sen tog vi oss vidare till Chutney för efterrätt och åt paj.



Rabarberpaj, äppelpaj och en paj med blåbär och hallon. Tyvärr var det väldigt kallt på Chutney just ikväll, för det gick tydligen inte att stänga dörren på grund av nån incident kvällen innan. Spännande.

Tack för en trevlig kväll!

En variation på Elins cupcakes och kokosbollar med nötter

 

Kokosbollar med nötter
  • mandel
  • valnötter
  • cashewnötter
  • dadlar
  • vatten
  • kokosflingor

Mixa ihop allt utom kokosflingorna. Rullar bollar och doppa dem i kokosflingorna.

 

 

Påskcupcakes

  • 3 dl vetemjöl

  • ¾ tsk bakpulver

  • 1 tsk bikarbonat

  • en nypa salt

  • 2 msk maizena

  • 2 ½ dl mjölk

  • 1 tsk äppelcidervinäger

  • 2 dl socker

  • 1 dl rapsolja

  • 2 tsk vaniljsocker

  • några droppar citronessens

Sätt ugnen på 175 grader och sätt ut formar, allra helst pappersformar i en hård muffinsformså får de bättre passform. Denna sats räcker till antingen 12 små cupcakes eller 6 riktigt stora.

Blanda mjölken och äppelcidervinägern i en bunke och låt stå medan du blandar mjöl, bakpulver, bikarbonat, maizena och salt i en annan bunke. Blanda därefter i socker, rapsolja och vaniljsocker i bunken med den flytande blandningen. Vispa ordentligt i några minuter tills det blir poröst. Häll därefter i mjölblandningen och vispa tills du har en fin, jämn smet utan klumpar. Vispa i några droppar citronessens. Häll upp smeten i formarna, fyll dem till ¾. Grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter. Låt dem sedan kallna.

 

Glasyr

  • 50 g margarin

  • 3 dl florsocker

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 50 g naturell mjukost

  • gul karamellfärg

Låt margarinet bli rumstempererat och lite mjukt, vispa sedan ihop det med mjukosten. Blanda sedan ner vaniljsocker och florsocker. Tillsätt några droppar gul karamellfärg.

 

Passionsgelé

  • 3 passionsfrukter

  • 1 dl gelésocker multi

  • 1 dl vatten

Dela passionsfrukterna och gröp ur fruktköttet, blanda det med vatten och gelésocker i en kastrull. Låt det koka upp och och koka i en halv minut . Låt gelén svalna.

 

Montering

Spritsa glasyren runt muffinsarnas kant och fyll mitten med gelén.

 


Marinerade aprikoser med naturell yoghurt

  • 16 torkade aprikoser ( ca 100 g)
  • 2 krm kardemummafrön
  • 4 svartpepparkorn
  • 1 krm saffran (en påse)
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk socker

Klipp aprikoserna i tre bitar vardera. Stöt kryddorna i mortel, häll dem, saffranet och sockret i en skål. Koka upp vattnet och häll över kryddorna, rör om. Rör ner aprikosbitarna och låt dra i några timmar (helst över natten). Servera med naturell yoghurt.


Kuvertbröd

  • 50 g jäst
  • 5 dl havremjölk eller vatten
  • 2 msk olja
  • 1/2 dl linfrön
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk hela fänkålsfrön
  • 1 tsk hela anisfrön
  • 3 dl havre mjöl
  • 8,5 dl vetemjöl (510 g) eller 7 dl (ca 450 g) ljus glutenfri mix av mjöl

Smula ner jästen i degbunken. Värm havredrycken, och oljan till fingervärme, 37°C. Häll degspadet över jästen och rör tills den lösts upp. Blanda ner linfrön, salt, stött fänkål och anis samt havremjöl.
Tillsätt hälften av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt, helst i maskin. Blanda ner resten av vetemjölet, men spara lite till utbakningen. Fortsätt arbeta degen tills den blir slät och smidig och släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30 minuter.
Strö resten av mjölet på arbetsbänken. Knåda degen och dela den. Forma till två längder, dela varje i 10 jämnstora bitar och forma till 20 släta bullar.
Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och täck med bakduk. Låt jäsa ca 20 minuter. Sätt ugnen på 250°C. Grädda i övre delen av ugnen 10–12 minuter, passa så att bröden inte får för mycket färg. Låt svalna under bakduk.

Källa: Buffé nr 4 2011. Finns med på bilden i laxinlägget nedan.


Ugnsbakad lax och potatisgratäng




Ugnsbakad lax

  • 1 st vegansk lax från Astrid och aporna
  • torkad chili och salt mortlat ihop
  • finhackad dill
  • 15 cm finstrimlad purjolök
  • citronsaft
  • vitt vin
  • havregrädde
  • några citronskivor till dekoration

Lägg den tinade laxen i en fast ugnsform. Strössla över chili-saltet, finhackad dill och purjolök. Droppa över cironsaft. Häll sedan lite vitt vin och havregrädde i formen. Ställ in i ugnen och baka i ca 20 minuter.

Lägg över några citronskivor som dekoration vid servering.

Jag serverade laxen med potatisgratäng och såserna från inlägget nedan.

Laxen var lite läskig, måste jag säga och minns jag rätt var den inte särskilt laxlik. Håller med om Veganmages ord:

”NOG snackat! Hur smakade den? Inte mycket och inte som lax. Så till den grad att om den hade varit skinnfri och blivit paketerad som ”stek” eller ”juls*nka” så vetifan om jag hade märkt någon skillnad.”

 

 



Såser och quinoasallad



Majonäs med tångkaviar

  • 1 dl sojamjölk

  • 2 dl naturell olja

  • ½ msk senap

  • 1 tsk citronjuice

  • 1 tsk vinäger

  • vitpeppar och salt

  • 1 burk tångkaviar

Man använder sig av en stor bunke och en stavmixer. Häll senap, vinäger och i citron i bunken, därefter mjölken. Börja sedan mixa med stavmixern och häll i oljan längs mixerns hals och ner i bunken. Då skär det sig inte utan blandas direkt. Peppra och salta. stå i kylen över natten. Rör sedan ner en burk röd tångkaviar.

 

Vårlig grön örtsås
  • 1 kruka citronmeliss
  • blad från 3-4 rejäla kvistar dragon
  • 2 ½ msk dijonsenap
  • 2 msk socker
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • ca 3 dl rapsolja
  • 1 msk kallt vatten
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Lägg allt utom olja och vatten i en matberedare. Börja mixa, häll sakta i oljan i en fin stråle under fortsatt mixning, tillsätt vattnet droppvis då och då.

Jäkligt god sås med annorlunda smak!

Källa: Buffé nr 4 2011

 

Guacamole

  • 4-5 mogna avokador
  • 3 tomater
  • 1 liten gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3/4-1 dl färskpressad citronjuice
  • 2-3 krm chiliflakes
  • salt

Grovhacka tomaterna. Skala och hacka löken och vitlöken. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon. Mixa tomater, lök, vitlök, avokado och citronjuice slätt i en matberedare eller med stavmixer. Krydda med chiliflakes och 1 tsk salt. Kyl!

Källa: buffé nr 4 2011

 

Quinoasallad

  • 4-5 dl quinoa
  • 200 g champinjoner
  • 1 rödlök
  • 1 ½ dl oliv eller rapsolja
  • ½ dl färskpressad citronjuice
  • 2 krm peppar
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 gurka
  • 2 påsar babyspenat (à 65 g)
  • 1 påse salladsmix (ca 150g)
  • 2 dl grovhackad bladpersilja
  • salt

Skölj och koka quinoan enligt paketets anvisningar, låt kallna. Ansa, skölj och skär champinjonerna i i små klyftor. Skala, halvera och skär rödlöken i strimlor. Lägg i en skål. Blanda olja, citronjuice, peppar och ½ tsk salt. Häll dressingen över champinjonerna och rödlöken. Låt stå och dra medan resten görs. Rosta solrosfröna i en torr och het stekpanna. Dela gurkan på längden och skär i halvmånar. Vid servering, blanda försiktigt quinoa, spenat, sallad, och persilja i en stor låg, vid skål. Lägg på marinerad svamp och rödlöksamt gurka. Strö över solrosfröna.

Källa:buffé nr 4 2011

 

 




Amarantkaviar



  • 3 dl kokt kallsköljd amarant (=knappt 1 ½ dl torra frön)
  • 50 g rökt tofu (eller någon droppe rökarom, eller 2-3 msk rökt sojaprotein)
  • 2 msk ketchup
  • 3 msk hackad dill
  • 1 msk rapsolja
  • 1-2 tsk havssalt

Koka amarantfröna i rikligt med vatten ca 25-30 minuter. Kallskölj sedan bort
all kladdig stärkelse i en trådsil, så att kornen känns luftiga och inte
klibbar mer. Kör sedan rökt tofu, hackad dill, havsalt och olja till en smet
i en matberedare och smaksätt amarantkornen med detta.

 

Källa: vegomums


Påskfrukost



Grillad smörgås med cheddar-teese, ett glas blodgrapejuice, en kiwi och en avokado som jag åt med amarantkaviar.

Grillad osttoast



Jag följde instruktionen på teese-cheddarosten och gjorder mig en toast med dijonsenap, vegomajonäs, cheddarost och svartpeppar mellan (och lite olivolja på utsidan). Grillade i våffeljärnet eftersom jag inte har nån smörgåsgrill. Gott!
Har nu även testat tomatsalsa, mjölkfritt margarin, vitlökspulver, svarta urkärnade oliver, salt, oregano och cheddarost. Jag gillar den här osten. Återkommer med mer om den när jag testat på fler sätt och de andra sorterna.

Elins påsk-passionsfruktscupcakes

Muffins

  • 3 dl vetemjöl
  • ¾ tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • en nypa salt
  • 2 msk majsmjöl
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 2 dl socker
  • 1 dl rapsolja
  • 2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader och sätt ut formar, allra helst pappersformar i en hård muffinsformså får de bättre passform. Denna sats räcker till antingen 12 små cupcakes eller 6 riktigt stora.

Blanda mjölken och äppelcidervinägern i en bunke och låt stå medan du blandar mjöl, bakpulver, bikarbonat, majsmjölet och salt i en annan bunke. Blanda därefter i socker, rapsolja och vaniljsocker i bunken med den flytande blandningen. Vispa ordentligt i några minuter tills det blir poröst. Häll därefter i mjölblandningen och vispa tills du har en fin, jämn smet utan klumpar. Häll upp smeten i formarna, fyll dem till ¾. Grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter. Låt dem sedan kallna.

 

Glasyr

  • 2 dl margarin
  • 6 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ dl grädde
  • gul karamellfärg

Låt margarinet bli rumstempererat och lite mjukt, blanda sedan ner socker och florsocker (gärna med mixer). Häll sedan sakta på grädden tills du har den konsistens som du önskar på glasyren. Tillsätt några droppar gul karamellfärg.

 

Passionsgelé

  • 3 passionsfrukter
  • 1 dl gelésocker multi
  • 1 dl vatten

Dela passionsfrukterna och gröp ur fruktköttet, blanda det med vatten och gelésocker i en kastrull. Låt det koka upp och och koka i en halv minut . Låt gelén svalna.

 

Montering

Spritsa glasyren runt muffinsarnas kant och fyll mitten med gelén. Dekorera muffinsarna med physalis, strössel eller kiwi.

 

 

Alla delar i receptet kommer ur vego deluxe.


Dra's smörgåstårta

 

Lager 1: Skagenröra

  • 200 g rökt tofu (eller naturell tofu +1/2 krm rökarom)
  • 4 msk majonäs
  • 4 msk havregrädde
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 3 msk finhackad dill
  • lite rivet citronskal
  • lite citronsaft
  • 3 msk tångkaviar
Smula tofun och rör i resten av ingredienserna. Till en smörgåstårta krävs såklart en sörre sats än den här.

 

Lager2: Guaccamole med bönor och tomat

  • avokado
  • blandade bönor på tetra
  • tomat
  • citronsaft
  • kryddor

Mixa ihop alla ingredienser till en slät smet.

 

Lager 3: Purjolöksmajonäs

  • 1 dl sojamjölk
  • 2 dl naturell olja
  • ½ msk senap
  • 1 tsk citronjuice
  • 1 tsk vinäger
  • vitpeppar och salt
  • hackad purjolök

Man använder sig av en stor bunke och en stavmixer. Häll senap, vinäger och i citron i bunken, därefter mjölken. Börja sedan mixamed stavmixern och häll i oljan längs mixerns hals och ner i bunken. Då skär det sig inte utan blandas direkt. Peppra och salta. Rör ner purjolöken. Låt gärna stå i kylen över natten, men det är inte nödvändigt. En större sats behövs till smörgåstårta.

 

Montering

Montera smörgåstårtan med vitt formbröd som du skurit kanterna av. Dekorera efter smak. Här: Röd och svart tångkaviar, physalis, dill, rädisor, körsbärstomater, kixi och gurka. Runt om: Sallad, majs, skivade färska champinjoner, klyftade fikon och gurka.


Recepten på skagenröran och majonäsen  kommer ur vego deluxe.


Påskiga (gula) dammsugare

 

  • 100 gr mjölkfritt margarin
  • 1 dl florsocker
  • (2 msk kakao)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3-4 dl kaksmulor (vi valde bondkakor och nån sort med chokladprickar i)
  • arraksessens efter behag

 

  • marsipan
  • gul karamellfärg
  • smält mörk choklad


Blanda rumsvarmt margarin, florsocker, kakao och vaniljsocker till en jämn mjuk smet.
Rör ner kaksmulorna, blanda väl och tillsätt några droppar arraksessens.
Låt smeten vila ungefär en halvtimme i kylen.

Knåda in gul karamellfärg i marsipanen och kavla ut den tunt.
Rulla kaksmeten till långa korvar och skär i 5 centimeters-bitar, klä in dem i den gula marsipanen. Doppa sedan ändarna i smält choklad.
Ställ in i kylen och tills chokladen stelnat.


Chokladdoppade jordgubbar och gula marsipanägg



  • marsipan
  • gul karamellfärg
  • jordgubbar
  • mörk blockchoklad

knåda in några droppar karamellfärg i marsipanen och rulla små ägg av den.
Skölj jordgubbarna.
Smält chokladen och doppa sedan halva jordgubbarna och marsipanäggen. Låt stelna i kylen.

Nötbollar

 

  • blandade nötter med torkade tranbär i
  • urkärnade dadlar
  • lite vatten om det behövs
  • kokosflingor

 

 

Mixa nötterna och dadlarna till en slät smet, tillsätt lite vatten om det behövs. Rulla smeten till bollar som sedan rullas i kokosflingor.


Ett paket från veganlife

Idag hämtade jag ut ett paket från veganlife. Två sortsers smältbar ost och en ostsås på korv av märket teese, som jag inte provat förut. En burk seitan och marshmallows. Dessutom en rejäl dos vitaminer; Kalcium, B12 (stort plus att de minskat på sötningsmedlet i dem), D-vitmamin och omega 3.




Café Hugos, Uppsala



Cyklade förbi mitt favoritcafé, café Hugos i Uppsala i söndags.Solen sken och jag köpte med mig en halv paj. Den tog jag med hem till mamma ihop med ett paket oatlys vaniljsås, det blev en perfekt efterrätt.

Chutney, Stockholm



Stockholmsbesök med matpaus på Chutney. I det underbara vädret kunde vi sitta ute och äta. Jag beställde kikärtsbiffar med ugnsbakad potatis samt senaps- och pepparsås. Chutney ligger på Katarina bangata 19.

Påskpynt



Vad har man i påskriset som vegan? Jag tycker att fåglarna ska få behålla sina fjädrar, men nåt färgglatt vill i alla fall jag ha i mitt ris.
För några år sen satte jag mig ner och pysslade ihop lite pappersblommor med silkespapper, tejp och skaftrån. Skaftrån är den ståltråd som florister använder. Snälla florister säljer en knippe för ett schysst pris. Förvarar man blommorna på ett bra sätt håller de bevisligen i flera år.
Vad har du i ditt påskris?


Rotfruktspytt med gräddstuvade vegokycklingbitar och sparris

Söndagsmiddag hos mamma.



  • rotselleri
  • morot
  • gul lök
  • palsternacka
  • kålrot
  • färsk rosmarin
  • salt
  • svartpeppar

  • 1 påse vego kycklingbitar
  • färsk rosmarin
  • rapsolja
  • olivolja med citronsmak
  • en skvätt vitt vin
  • svartpeppar
  • salt

  • grön sparris

Skala och ansa rotsakerna och löken, tärna och lägg i en ugnsform, strö över rosmarinblad och salt. Baka i ugnen tills de är mjuka.

Stek vegokycklingbitarna med finhackad rosmarin i rapsolja tills de blivit gyllenbruna. Skvätt över lite vitt vin och några droppar olivolja med citronsmak, låt puttra. Smaka av med svartpeppar och salt.

Skär av den träiga biten på sparrisen och koka dem sedan mjuka.


Ugnsbakad fänkål



Skär av toppen på fänkålen och skär skåror i den lite kors och tvärs. Krydda ovanpå med lämpliga kryddor, pressa över citron och olivolja och se till att det rinner ner i skårorna. Finhacka fänkålsblasten och strö över. Baka fänkålen i foliepaket i ugnen tills den är genommjuk.

Brist på inspiration till matlådan



Ja, jag hade helt enkelt varken inspiration eller lust att laga mat igår kväll till en matlåda idag. Men det blev ganska lyckat ändå. Gogreens Salsa Mexicana och Santa Marias Mexican pita, värmde båda i mikron och serverade salsan i pitabröden.

Oatlys havregurt



Ja, så har Oatlys havregurt anlänt även till Uppsala (varför kommer alltid allting sist hit?). Till skillnad från de flesta recensioner jag läst, tyckte jag att den var helt ok. Inte för géléig konsistens och inte för söt. Däremot är jag inte så förtjust i jordgubbbs-smak på annat än färska jordgubbar, men jordgubbssmaken är inte alls så stark och påträngande. Jag löste jordgubbsproblemet med en näve nytinade svarta vinbär. Gott! säger jag.

Filodegspaj med spenat och tofu

 

 

  • 400 g fryst hackad spenat
  • rivet skal från 1 citron
  • 1 paket naturell tofu (kung markattas)
  • lite riven muskotnöt
  • salt
  • olivolja
  • olivolja med citronsmak
  • svartpeppar
  • oregano
  • 0,5 dl havre grädde

 

  • filodegsark
  • olivolja
  • cayennepeppar
  • salt
  • svartpeppar

 

Tina spenaten i havregrädden. Tillsätt rivet citronskal, oregano, svartpeppar, lite olivolja och lite olivolja med citronsmak. Låt puttra en stund. Mosa sedan ner tofun med en gaffel och salta efter smak.

 

Ta fram din tinade filodeg (följ paketets rekommendationer) och ett stort, tunt smörpapper (ca 50 cm långt).Skrynkla ihop smörpappret under vattenkranen tills det är genomfuktat. Bre sedan ut arket på arbetsbänken och smörj in hela ytan med olivolja. Lägg ut 4 filodegsark i en stor rektangel så att kanterna överlappar varandra och täcker nästan hela smörpappret. Smörj in degplattorna med lite olivolja och krydda med salt, peppar och lite cajennpeppar. Varva sedan med fler degplattor tills du har tre lager. Det gör ingenting om degplattorna inte är hela.

 

Flytta försiktigt hela smörpappret till stekpannan så att kanterna sticker ut. Tryck ut degen längs kanterna i stekpannan och fyll sedan pajskalet med tofu- och spenatblandningen. Lossa ”toppflikarna” av pajdegen från smörpappret och vik dessa över fyllningen.

 

Ställ stekpannan på plattan på medelhög värme och stek i några minuter så att pajskalet börjar tillagas, sedan sätter du in stekpannan i övre delen av ugnen (eller flyttar hela härligheten till en ugnsfast pajform om stekpannan inte trivs i ugnen). Pajen ska gräddas i 18-20 minuter, eller tills den är gyllene och frasig.

 

Jag glömde muskotnöten och att krydda mellan filodegsarken, men det funkade ändå.

 

 

Receptet kommer från Jamie Oliver, men är veganiserat och anpassat efter vad jag hade hemma.

 


Våfflor med jäst

Det här kommer helt klart att bli mitt nya standard-våffelrecept. Våfflorna höll sig krispiga länge, som utlovat.




  • 1 påse torrjäst för söta degar (12g)
  • 8 dl sojamjölk
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl
  • 150 g mjölkfritt margarin

Smält margarinet och låt det svalna. Blanda jästen med mjölet, sockret och saltet. Tillsätt sedan sojamjölken (40 grader varm). Vispa till en jämn smet. Låt jäsa i 30 minuter.Rör ner det smälta margarinet och grädda våfflorna i våffeljärn.
Idag serverades våfflorna med alpros vaniljyoghurt och nytinade hallon. Mums!




Receptet har jag snott från baksidan på ett kronjäst-paket.


Restaurang Java, Uppsala




Restaurang Java ligger på svartbäcksgatan 68 i uppsala. Enda anledningen till att jag ätit där är att vi haft jobblunch där vid två tillfällen. Det är ingen höjdarmat, men det är å andra sidan inga problem att få veganska alternativ. Första gången jag åt där valde jag en tofugryta med ris och den här gången valde jag sushi. Tycker att priserna är för höga med tanke på vad man får, men skönt att slippa krångla när man är ute med jobbarkompisar.

Kvällste med fruktsallad



En något enfärgad, men väldigt god fruktsallad på annanas, banan och äpple.

Café Étoile, Helsingborg



Var fikar man i Helsingborg en söndag? Både Vegeriet och Ebbas fik som jag läst om var stängda.
Det blev Café Étoile på Drottninggatan 27 och trots att personalen inte hade någon vego-koll hade de en himelsk ciabatta med grillade grönsaker på menyn och sojamjölk till latten.



Den här smörgåsen rekommenderas verkligen! Café Étolie är väldigt trevligt och har en imponerande takhöjd (särskilt på toaletten!).




Chorizo med pressad potatis och ratatouille



  • 2 morötter, i kvarts-slantar
  • 1 gul lök, i halvmånar
  • 1 röd lök, i halvmånar
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 squash, i tunna halvmånar
  • 3 stora tomater, tärnade
  • 2-3 tsk hermarmares buljongpulver
  • vitt vin
  • sambal oelek-pulver
  • salt
  • provensalska kryddor
  • färsk citronsaft

Stek morötterna i lite rapsolja, tillsätt löken och låt fräsa en stund till. Tillsätt sedan squashen och låt den bli mjuk. Tillsätt sedan tomaterna, och en rejäl skvätt vin. Låt puttra ihop med buljongpulvet. Smaka av med sambal oelek-pulver,salt, citron och provensalska kryddor allt eftersom. Tillsätt vatten om ratatouillen blir för torr.

 


Louisiana, Danmark

Till konstmuséet Louisiana åka mam inte i första han för att bli mätt i magen. Det är för konsten man åker dit. Och som vegan blir man verkligen varse detta.

Väl framme vid caféets kassa fick jag höra att det enda de hade som var veganskt var "mullegröd, men då må du köbe hele bufféen" (ja, min danska är inte den bästa och vad "mullegröd" kan vara har jag inte den blankaste aning om).
Så jag beställde en kaffe och en flaska vatten och fick som tur var även köpa mig en banan (tack!). Min brors sambo var lite lagom fräck och stal bröd från buffén också.

Därmed får Louisiana det lägsta möjliga betyget för sin mat och service. Men högt betyg för sin konst och det vackra vädret.
Om du är vegan (eller behöver specialkost av något slag) och ska åka till Louisiana rekommenderar jag matsäck.


Smördegspizza



  • frysta smördegsplattor
  • tomatsås
  • facon
  • rödlök
  • banan
  • curry
  • oströra (tofulines naturella mjukost blandat med havregrädde och bjäst)

Tina smördegsplattorna och kavla ut dem,  tryck ihop dem till en stor platta. Bred på tomatsås, strö över önskad topping och bred ut oströran. Grädda i 200 grader tills den är färdig.


Bilder från ett av djurrättsalliansens cafétillfällen.

Här kommer lite bilder från ett dra-fika. Djurrättalliansen anordnar café med föreläsningar på djurrättsligt tema en gång i månaden i Uppsala.


Äppelpaj


Bärtårta


Smörgåsar med bönröra och marinerat sojakött samt grönsakssoppa.

RSS 2.0
VeggieToppen
VeggieToppen