Tzayspett med potatisgratäng och rödvinssås
- tzayspett
gratäng:
- potatis
- havregrädde
- mycket vitlök
- svartpeppar
- salt
sås:
- ½ flaska rödvin
- några kvistar citrontimjan
- ett knippe persiljestjälkar
- 1 gul lök
- 1 buljongtärning
- mjölkfritt margarin
- maizena
- vatten
- salt
Skala och skiva potatisen tunt, enklast med mandolin (nej, inte instrumentet). Fyll en ugnsfast form. Salta, peppra och pressa vitlök över. Häll sedan över grädde, nästan så att det täcker och ställ in i ugnen på 200 grader tills potatisen blivit mjuk och gratängen fått en gyllen skorpa.
Hacka upp löken grovt och fräs den ihop med persiljestjäljkarna, timjankvistarna i mjölkfritt margarin. Häll över vinet och lägg i buljongtärningen. Låt blandningen koka så att den reduceras ordentligt, sila därefter av smakgivarna och häll tillbaka reduktionen i kastrullen. Blanda lämplig mängd maizena i lite vatten och vispa ner i såsen, låt koka upp. Späd med vatten om såsen blir för tjock. Smaka av med salt. Montera sedan några tärningar mjölkfritt margarin i såsen för att göra den glansigare.
Stek tzayspetten och servera allt under festliga omständigheter.
Gud vad hungrig jag blir, verkar jättegott.