Indisk afton

Indisk gryta:

  • friterad tofu
  • frysta mangotärningar
  • körsbärstomater på burk
  • gul lök
  • kokosmjölk
  • tandoripasta
  • salt
  • rapsolja

Finhacka löken och gör mindre bitar av tofun, stek detta i rapsolja. Tillsätt tandoripastan och låt steka med en stund. Häll sedan över tomaterna, kokosmjölken och mangotärningarna. Låt koka ihop. Smaka av med salt och eventuellt andra kryddor.

 

tillbehör:

  • papadums
  • raita spicemix +alpro sojayoghurt
  • mangochutney med lime
  • granatäppelkärnor från ett granatäpple
  • sallad
  • ris

Smördegspiroger med spent- och bladkoncentratsfyllning

 

Smördegspiroger är inget jag rekommenderar att äta sig mätt på, man blir snabbt riktigt övermätt. Det passar bättre som förrätt eller plockmat.

 

 

  • smördegsplattor
  • fryst spenat
  • bladnäringskoncentrat (beställs för närvarande endast från frankrike)
  • gul lök
  • vitlök
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja

 

Hacka och stek lök och vitlök i rapsolja, tjonga i lite spenat och låt den tina. Häll sedan över bladnäringskoncentratet och rör om. Salta och peppra efter smak.

Kavla ut de tinade smördegsplattorna och skär i lämpligt stora bitar. Klicka på lite spenatfyllning, vik igen smördegn och vik upp kanten, gaffla längs med kanten så att den inte rullar upp sig i ugnen. Grädda i ugnen på 200 grader tills pirogerna fått en gyllenbrun färg.

 

 


Klimax matlag med tema "Made in...", under ledning av Plupp och Sara

Mapo doufu -koppärriga gamla tantens tofu

  • 4 paket tofu
  • 10 cm ingefära
  • 7 vitlöksklyftor
  • 1 purjolök
  • 2 burkar minimajs
  • Olja
  • Peppar
  • 1 msk majsena + 1 dl vatten


Hackande:
Skär tofun i tärningar.
Skala o finhacka vitlök o ingefära.
Grovhacka purjo o majs.

Fräsande:
Fräs vitlök o ingefära i olja ett par sekunder i stor stekpanna på hög värme.
Tillsätt tofu o stek tills den är lätt gyllengul.
Lägg sen i purjo o majs o fräs en minut.

Sås:
Häll i sambal oelek och peppar. Stek 3 minuter.
Tillsätt sen majsena utrörd i kallt vatten.
Rör om.


Jiangua Shala - Kinesisk gurksallad

  • 2 gurkor
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 msk sesamolja
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker


Skär gurkan i tunna strimlor.
Skala o finhacka vitlöken o blanda med gurkan.
Tillsätt resten o låt sedan stå i minst 10 minuter.


Mungbönsplättar

  • 4 dl torra mungbönor som legat i blöt minst en timma
  • 20 cm purjolök
  • Den gröna delen på en salladskål
  • 0,5 dl sesamolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • Salt och svartpeppar
  • Olja att steka i


Finhacka purjon
Förväll den gröna delen på salladskålshuvudet o finhacka den.
Mixa mungbönorna till en tjockgrynig smet.
Blanda alltsammans o häll i resten av ingredienserna.

Stek i olja på hög värme.


Sås till plättar
6 msk soja
2 tsk sesamolja
2 droppar vitvinsvinäger

Rör ihop soja o sesamolja o smaka av med vinäger.
(Tanken är att plättarna doppas i såsen när man äter dem.)



Grönsaker i sötsur sås

  • 1 påse skalade morötter
  • 2 purjolökar
  • 0.5 dl olja
  • 1 stor burk ananas i bitar
  • 0.6 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl sojasås
  • 2 msk socker
  • 2 msk vetemjöl och 2 msk vatten till redning
  • Salt, peppar
  • 40 g rostad, flagad mandel


Skär morötterna i 5 cm långa bitar, o skär sen bitarna mitt itu på längden.
Fräs morötterna i 3-4 minuter. Lägg sen locket på pannan på mycket svag värme i 15-20 minuter.

Skär purjon i tunna skivor. Häll ner dem i grytan.
Sila ner ananasspadet i grytan.
Tillsätt också vinäger, sojasås och socker.

Rör ihop mjöl och vatten till redningen.
Rör ner redningen i grytan.
Koka upp o skjud i 3-4 minuter tills såsen tjocknat.

Lägg i ananasbitarna och rostad mandel strax före serveringen.


Broccoli med bambuskott och vattenkastanj

  • 800 g broccoli
  • 6 finhackade vitlöksklyftor
  • 3 tsk hackad  ingefära
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 1 burk vattenkastanjer i tunna skivor på burk
  • 1 burk bambuskott i tunna skivor på burk
  • 3 msk sojasås
  • 0,5 dl vetemjöl utrört i 1 dl vatten


Koka broccoli, vitlök, ingefära och hälften av buljongen i en tjockbottnad gryta.
Tillsätt vattenkastanj o bambuskott o rör om väl i en minut.

Blanda sojasås, resten av buljongen och vatten och mjölblandningen.
Rör sedan ner blandningen i grytan.
Sjud i fem minuter.


Maopäron

  • 12 päron
  • 3 kanelstänger i bitar
  • 12 kryddnejlikor
  • 1,5 dl hackade valnötter
  • 1,5 dl hackade dadlar
  • Lite sirap
  • 2 msk mald ingefära
  • flagad mandel


Sätt ugnen på 180 grader.
Skala päronen, o skär dem i halvor o ta ur kärnhuset.
Lägg dem i lite vatten i en ugnsfast form med den skurna sidan uppåt tillsammans med kanel o nejlikor.

Blanda samman resten av ingredienserna.
Fyll hålen i päronen med blandningen.
Täck över formen med folie o grädda i 180°C tills päronen är mjuka.
Garnera med flagad mandel.




Klimax matlag med tema "Revolutionen", under ledning av Albin

Tunisisk upprorsstuvning



  • 7 dl tunt skivad lök
  • 4 msk olivolja
  • 14 dl tunt skivad vitkål
  • nån nypa salt
  • 2 stora paprikor, strimlade
  • 4 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/4 tsk cayennepeppar
  • 2 kg Krossade tomater
  • 1 kg kikärtor på burk
  • 2 dl russin
  • 2 tsk färsk citronjuice
  • 8 tsk tofu
  • rostade mandelspån
  • salt

Sautera löken I olivolja ca 5 minuter tills den mjuknat. Tillsätt vitkål, salta och fortsätt sautera I minst 5 minuter under omrörning. Tillsätt paprika, korander, gurkmeja, kanel och cayennepeppar, sauterna nån minut till. Rör ner tomaterna, kikärtorna och russinen, låt puttra under lock I ca en kvart, tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt citronjuice och smaka av med salt. Toppa med stekt tofu och rostad mandel.

 

 

Tahirtorgets Blomkålssoppa


  • 12 dl hackad lök
  • 4 msk vegetabilisk olja
  • 10 dl tärnad potatis
  • 24 dl hackad blomkål
  • 4 tsk malen kummin
  • 2,5 tsk malen fänkål
  • 2 l hett vatten
  • 4 grönsaksbuljongtärningar
  • 4 tsk färsk citronjuice
  • salt
  • svartpeppar
  • hackade tomater och gräslök

Sautera löken I olja I 5-10 minuter, eller tills den är genomskinlig. Tillsätt potatisen, kummin och fänkål, värm i 1 minut. Tillsätt det heta vattnet, lägg på locket och låt koka upp. Tillsätt blomkålen och buljoongtärnmingarna, låt kloka upp igen. Sänk värmen och låt småkoka under lock I 10 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan slät och tillsätt citronjuice, salt och peppar. Värm upp soppan och servera varm med gräslök och hackade tomater.

 

 

Leninsallad

  • 1 kg kokt och skivad potatis
  • 4 oskalade medelstora äpplen
  • 6 medelstora, kokta och tunnt skivade morötter
  • 2 små, hackade rödlökar eller purjolök
  • 2 medelstora gröna paprikor, strimlade
  • 1 burk rödbetor, tärnade

Blanda alla grönsaker I en skål.

  • 12 tsk majonäs
  • 2 tsk inlagd gurka, finhackad
  • 4 tsk finhackad kapris
  • 2 tsk finhackad dragon
  • 2 tsk citronjuice
  • 2 tsk varmt vatten

Rör ihop till en dressing och häll över grönsakerna.

 

 

Sierra Maestras svarta bönor

  • 4 burkar svarta bönor
  • 1,5-2 kg kokt vitt ris (utbytt mot risoni)
  • 3 dl sofrito casero (lök, paprika, vitlök och koriander mixat till en puré)
  • salt
  • peppar
  • 1,5 tsk kummin
  • 1,5 tsk oregano
  • några stänk äppelcidervinäger
  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • 1,5 dl grönsakssbuljong
  • 1,5 burk tomatsås

Sautera vitlök och sofrito I olivolja nån minut. Tillsätt salt, peppar, kummin och oregano och rör om. Tillsätt bönorna och rör om väl. Häll sean över buljongen och tomatsåsen och blanda. Låt puttra I fem minuter, tillsätt äppelvinägern och rör om. Tillsätt riset och blanda ner ordentligt, låt sedan puttra I ca 10-15 minuter. Låt rätten vila I 10-15 minuter innan servering.

 

 

Marie Antoinettes bakelser

Blir ca 33 stycken.

Deg:

  • 10,5 dl vetemjöl
  • 300 g mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl florsocker
  • 1,5 dl vatten

Fyllning:

  • 300 g mjölkfritt margarin
  • 600 g naturella cashewnötter
  • 4 dl sojagrädde
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl vetemjöl

Glasyr:

  • 3 dl florsocker
  • 3 msk vatten (kan ersättas med saft eller tillsättas med mosade bär för att få annan smak eller färg.)

 

Degen: Sätt ugnen på 150ºC. Hacka ner margarinet och mosa ihop med florsocker, tillsätt vatten och vetemjöl och arbeta ihop till en deg som är lätt att hantera. Pressa ut i formarna.

Fyllningen: Mixa cashewnötterna grovt i en mixer, hacka ner margarinet och fördela med florsocker. Tillsätt sojagrädde, cashewnötterna och vetemjöl och blanda väl, gärna med elvisp. Fyll på smeten i formarna och platta till lite lätt. Grädda i ugnen i ca 20 minuter.

Glasyren: Låt de svalna helt och blanda ihop glasyren med vatten och eventuellt mosade bär för att få roligare smak och färg, eller blanda med saft. Fyll hela ytan med en tsk och låt stelna

 

 

 


Bakad potatis



Eftersom mitt kamerabatteri tog slut blev det ett väldigt vackert representativt kort taget med mobilen.

Skär ett kryss i potatisen. Baka i ugnen på 225 grader tills den är genommjuk (minst en timme), tryck till potatisen så den öppnar sig. Servera potatisen med mjölkfritt margarin, salt och svartpeppar. Till potatisen gjorde jag en kall pepparrotssås och marinerade lite bönor.

  • stora vita bönor
  • gräslök
  • torkad, mortlad chili
  • citronolivolja
  • salt

  • naturell alprosoja-yohurt
  • färsk nyriven pepparrot
  • gräslök
  • salt

Medelhavsinspirerad pasta med vitlöksbröd och olivtapenade



Medelhavsinspirerad pasta
  • tagliatelle
  • olivolja
  • gul lök
  • vitlök
  • färska champinjoner
  • fryst spenat
  • havregrädde
  • soltorkade tomater
  • fryst basilika
  • salt
  • peppar

Koka tagliatellen, häll av den i ett durkslag. Hacka och stek lök, vitlök och champinjoner i oljolja. Hacka de soltorkade tomaterna och häll ner i pannan. Tillsätt spenaten och basilikan och låt det tina helt. Häll över havregrädden och smaka av med salt och peppar.

Olivtapenade
  • urkärnade kalamataoliver
  • vitlök
  • salt
  • soltorkade tomater (även oljan de ligger i)
  • olivolja
Mixa ihop alla ingredienser -klart!

Vitlöksbröd

  • 1 baguette
  • olivolja
  • pressad vitlök
  • salt
  • svartpeppar

Blanda ihop oljan med kryddorna, skär upp brödet och pensla på den smaksatta oljan. Lägg bröden på en plåt och baka i 200 grader tills brödet fått färg. Smeta på lite tapenade och njut.



Sista chansen för vintergrillning

Idag snö-haglade det. Och en grillning stod på schemat för kvällen. En äkta vintergillning, precis som vi hade planerat. Mysigt! Men snart tycker jag att våren kan ta och masa sig hit.



Varm och fin eld.



Korvgrillning, blixten trollar bort glöden... seitankorv och tofukorv, så klart!



Korv med pinnbröd.

Pinnbrödsdeg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl vatten

Blanda samman de torra ingredienserna och rör sedan ner vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg. Ta med degen i en påse och grilla på pinne eller linda runt korven och grilla.


Djurrättsalliansens café 110322

Färssoppa, bröd med bönröra, chokladkaka med vispgrädde, hallonkaka och chokladkrispgodis. Dessutom föreläsning av Pelle Strindlund om hans nya bok "Jordens herrar" och det fanns även möjlighet att köpa hans böcker. Jag berikade min bokhylla med "Djurrätt och socialism" eftersom jag redan har hans senaste bok.



Pelle och hans bokbord      



Färssoppa; vegofärs marinerad i lite liquid smoke, purjolök, potatis, morot, vitlök, buljong, passerade tomater, havregrädde och kryddor.



Hallonkaka; trippla det här receptet och ersätt svarta vinbären med 2 paket frusna och tinade hallon. Strössla över pärlsocker.



Chokladkrispgodis; blockchoklad, kakao, socker, sirap, russin, puffat ris och kanske nåt mer.

Paella

 

  • 1,5 dl basmatiris
  • vatten
  • 1 burk konserverade körsbärstomater, avrunna
  • 1 grov näve sockerärtor eller liknande (snow peas)
  • silken tofu i tärningar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 hackad gul lök
  • 0,5 g saffran
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • olivolja
  • citronolja
  • limesaft
  • salt

 

Koka riset i vatten, enligt anvisning på paketet. Stek upp löken, tofun och tomaterna i olivolja, pressa i vitlöken. Mortla rosmarin och saffran tillsammans och tillsätt i pannan ihop med riset. Strila lite citronolja och limesaft över och rör om så att allt i pannan gulfärgas jämnt av saffranen. Tillsätt ärtorna och låt dem bli lite mjuka. Smaka av med salt.

 


Hallonsemla



Fettis-frukost: Hallonsemla och varmchoklad med vegovispgrädde!

Till 1 semla:
  • 1 semelbulle
  • mandelmassa
  • grädde
  • 20 små hallon
  • florsocker

Dela semelbullen i två och skrapa ur inkråmet ur bottenhalvan. Mixa ihop inkråmet med lite grädde, hallonen och mandelmassan till en smet. Vispa grädden. Montera hallon-mandelmassan i bottendelen av bullen, lägg grädden ovanpå. Placera bull-locket överst och strö lite florsocker överst.


Brunch -Omelett med ostronskivling



Hittade det här receptet på ett forum för några månader sen och har väntat på det perfekta tillfället att få prova. Tyvärr minns jag inte var jag hittade det, så jag vet inte vem jag har att tacka för receptet.

 

  • 2,5 dl kikärtsmjöl
  • 0,5 - 1 tsk svart salt
  • 3 dl vatten


Vispa ihop alla ingredienser till en smet. Stek i stor panna (rör om) eller grädda i en liten ugnsform.
Det blir fasen omelett alltså. Det svarta saltet smakar svavel precis som ägg och kikärtsmjölet är gult och proteinrikt. Tadaa!


Jag gjorde en mindre omelett med 2 dl kikärtsmjöl, 2,5 dl vatten och 1/2 tsk vitt salt eftersom jag inte hade något svart, men det ska jag absolut prova. Jag hackade upp lite ostronskivling och stekte den ganska hårt i mjölkfritt margarin och med svartpeppar, hällde sedan över smeten och rörde kanske lite för mycket. Ska ta det lugnare med det nästa gång och förhoppningsvis få en tjusigare yta på omeletten. En riktig omelett har lite slemmigare konsistens och jag minns inte riktigt hur det smakar. Men det här var helt klart gott och jag kommer att göra det igen.
Serverade omeletten med en smoothie, lite sockerärtor, naturell soja-yoghurt och röd tångrom.

Inca- och svartvinbärs smoothie



  • 1 dl frysta svarta vinbär
  • en liten näve torkade incabär
  • 2,5 dl ananas- och apelsinjuice

Mixa ihop alla ingredienser och avnjut!

Majonässallad med cowgirl veggie steak



Jag älskar namnet på den här biffen från Viana; cowgirl veggie steak!

Majonässallad

  • finhackad stjälkselleri
  • finhackad rödlök
  • finhackat syrligt (svenskt) äpple
  • plamils äggfria majonäs
  • alpro sojas naturella sojayoghurt
  • senap (gärna dijon)
  • salt
  • svartpeppar

Rör ihop majonäs och yoghurt med lite senap, salt och svartpeppar så att det blir gott. Rör sedan ner stjälksellerin, rödlöken och äppelbitarna. Servera!






Havssoppa

 

  • 1 stor squash
  • ¼ dl finhackad fänkålsblast
  • ½ dl dill
  • ½ dl persilja
  • 2 morötter
  • vatten
  • havregrädde
  • 1 grönsaks-buljongtärning
  • salt
  • svartpeppar

 

sopptillbehör:

  • röd tångrom (varning för Abbas röda caviart som innehåller E120)
  • stekta fiskfria fiskpinnar från vegideli
  • stjälkselleriblast

 

Koka squaschen mjuk i lite vatten, tillsätt dillen, persiljan, fänkålen och en buljongtärning. Hacka morötterna ganska smått och koka i en separat kastrull (snålt med vatten). Häll i havregrädde i squashkastrullen och mixa slätt med stavmixer. Tillsätt de nu mjuka morotsbitarna och späd soppan med kokvattnet från morötterna, tillsätt mer vatten om det behövs för önskad konsistens på soppan. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Servera soppan med tillbehören på nåt piffigt vis, en citronklyfta hade inte varit fel om jag haft det.


Mousserande hjortrondryck från Tillsammans



Smakar mycket hjortron. Väldigt god, men lite för söt för att dricka till mat. Passar nog bäst som fördrink eller till dessert.

Söndagsfika på kalmar nation, Frk. Nyhlins Eftr.



Idag fanns det galet mycket veganprylar på Kalmar nations söndagsfika. Så mycket att jag inte orkade smaka mig igen om allt. På min tallrik ovan finns en smörgås med bönröra och en massa gott i, en banan-chokladkaka, morotskaka och blåbärspaj med vaniljsås.
Bland det jag inte orkade smaka mig igenom fanns rabarberpaj, ananaspaj, snickerkakor och chokladbollar.
Djurvänligt fika med minst sagt humana priser. Besök kalmars en söndag om du inte gjort det redan!

Rock n'wraps



Okej. Jag erkänner. Otroligt töntig titel på det här inlägget, men jag kunde inte låta bli. Väldigt god middag var det i alla fall.
Tortillabröd med en massa olika fyllningar; stekta seitanstrimlor, strimlad salami, sojafärs, sallad, körsbärstomater, champinjoner, bönor, paprika, majs, guaccamole och naturell sojayoghurt.

Sätra brunn

Jag har blivit bortskämd med en spavistelse fredag-lördag på Sätra brunn. Underbart! Massage, bad, fina omgivningar, en bra bok och fint sällskap. På Sätra brunns hemsida skriver de till och med ut att det går alldeles utmärkt att få specialkost, t.ex. vegan. Alla tiders! Med tanke på priset hade jag nog väntat mig lite tjusigare mat, men de får godkänt.

Vistelsen började med afternoon tea. Tyvärr hade vegan-bokningen inte riktigt nått fram till te-personalen, men de fick ihop det rätt bra ändå.


Afternoon tea; scones, två sorter marmelad, ananas, kryddricka, te, kex, jordgubbar, björnbär och vattenmelon.

Sedan njöt vi av en promenad i solen, några vändor i poolen, lite bastu och fick varsin behandling. Efter detta begav vi oss mot middagen. På middagsrestaurnagen var de medvetna om den förbeställda veganen. TIll förrätt fick jag plocka av det som var veganskt på förrättsbuffén, varmrätten var specialtillverkad och vid efterrättsbordet fanns det bara frukt och te för veganer.


Förrätt; foccacia, oliver, grönsallad, pastasallad med soltorkade tomater och groddar.



Varmrätt; bönbiffar, bulgur, morotssås och kokta rödbetor.

Efter middagen hägrade sängen och en bok. Vi somnade fort, tänk vad trött man kan bli av att bli bortskämd ;).
Morgonen därpå började jag med en promenad och sen möttes vi upp vid frukostbuffén. Efter att ha bytt några ord med frukostpersonalen (som pga datortrassel inte visste att det skulle komma en vegan) kompletterades min frukost med soja- och rismjölk. Tyvärr innehöll margarinet de kunde erbjuda vitanin D3. Men det fanns gott om te, kaffe, frukt, nötter, müsli, bröd och marmelad så jag blev mätt.

Efter frukosten spenderade vi lite tid i badhuset och jag fick en helkroppsmassage. Sedan var det lunchdags. Lunchen serverades i samma resturang där vi ätit middag kvällen innan. Så de var medvetna om att veganen var på intågande. Liksom på middagen fick jag plocka det jag kunde från förrätts- och efterrättsbuffén (te), men fick en specialtillverkad varmrätt.


Förrätt; pastasallad med soltorkade tomater, groddar, oliver, marinerade kidneybönor, marinerade champinjoner, vitkålssallad, groddar och vitt bröd.


Varmrätt; Zuchini fylld med ratatouille, fräst svamp, kokt potatis och broccoli.

Nu är jag hemma igen både avslappnad och mätt. Hoppas att er helg börjat lika bra som min =).

Svamppasta med riven ost

 

  • pasta
  • ostronskivling
  • mjölkfritt margarin
  • salt
  • svartpeppar
  • riven cheezly supermelting, gouda style

 

Koka pastan. Hacka upp svampen i lagom stora bitar och hårdstek i margarin med salt och peppar.

Riv osten (snåla inte!). Häll av vattnet från pastan och rör ihop den med svampen i pannan. Tillsätt den mesta osten och rör runt så att den smälter. Häll upp i en tallrik och strö lite ost på toppen.

 


En grön måltid

 

  • ½ finhackad röd lök
  • 2 finhackade stjälkselleri-stjälkar
  • ½ tofu rosso från taifun, i tärningar
  • ca ½ dl finhackad persilja
  • 1 dl finhackad spenat (fryst)
  • svartpeppar
  • salt

Stek löken, sellerin och tofun i en panna. Krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt persiljan och spenaten. Klart när spenaten har smält.

  • 1,5 avokado
  • lite citronsaft
  • vitlök
  • salt
  • vatten

 

Mixa ihop till en lagom tjock sås.

Servera ihop med serapta senaps blad, eller annat grönt.


Champinjonstek




  • 1 champinjonstek från wheaty (seitan)
  • mjölkfritt margarin
  • 2 morötter
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1/2-1 dl persilja
  • 2 krm eller några kvistar timjan
  • 1 gul lök
  • 2 krm vitpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och hacka morötter, stjälkselleri, persilja och lök. Hetta upp en stekpanna, bryn steken hastigt. Lägg lite margarin i botten av en ugnsfast form och placera steken ovanpå. Stek sedan upp grönsakerna lite hastigt och placera dem runt steken, i formen. Smeta på lite margarin ovanpå steken.

Sätt in i ugnen och låt gå ca 20 minuter. Tillsätt sedan 3 dl hett vatten och stek ytterligare 25 minuter, ös steken någon gång så den inte blir för torr. Ta ut steken och låt den vila i folie ca 10 minuter innan du skär upp den i tunna skivor. Gör en sås av stekskyn och servera grönsakerna till. Gott med inlagd gurka och géle till.

 

Sås på steksky

Fräs lite mjöl i mjölkfritt margarin. Sila ner skyn från ugnsformen under omrörning. Tillsätt lite havregrädde. Låt såsen koka 5 minuter. Ha i lite soja, en klick géle och en tärning svampbuljong. Späd till önskad konsistens. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.

 

Champinjonstek serverad med grönsaker, quinoa, sås och svartvinbärsgéle.


Biffar med ghara masala




  • kokt bulgur
  • svarta bönor på tetra
  • kokta röda linser
  • gul rök
  • persilja
  • mandel
  • ghara masala-pasta
  • salt
  • ströbröd
  • vetemjöl

Mixa bönorna och de röda linserna till en slät smet med lite vatten. Tillsätt mandeln och persiljan, mixa, men inte helt slätt. Stek löken med ghara masala-pastan, tillsätt den och bulgurn till smeten och rör ihop. Smaka av med salt och mer kryddor om det behövs. Rör i ströbröd tills smeten fått en bra och formbar konsistens. Forma biffar, vänd dem i vetemjöl och stek i olja tills de fått fin gyllenbrun färg.
Jag serverade biffarna med kokta morotsstavar, groddar och två kalla såser; en med vitlök som huvudsmak och en med koriander som huvudsmak.


Wayne's coffee, Uppsala



Wayne's coffee i St Persgallerian, Uppsala, överraskade mig vid mitt senaste besök med en vegansk chokladpricksfylld kaka till soja-vanilj-latten (de hade kakan i frysen, så man måste fråga efter den så tinar de en snabbt).
Wayne's hemsida.

Petras Pölsa

Pölsa är ju så jäkla gott. Och Petra har komponerat en himla bra sån. Eftersom hon skriver på ett så målande och bra vis lägger jag upp receptet så som hon skrev det.



Pölsa serverad med inlagda rödbetor och finhackad rå lök.



  • svarta bönor
  • vita bönor
  • bulgur
  • lök
  • buljong
  • salt!
  • peppar
  • mejram
  • havregrädde
  • lite sirap
  • lite soja


Koka bulgur med buljong, använd lite extra vatten. När allt kokandet är klart, finhacka lök och stek den i en kastrull. Gaffla under tiden sönder bönorna, ev kör med mixer, fast det ska se gafflat ut. Häll ner bulguren i löken. Fördela mängden svarta och vita bönor så att färgen blir maximalt grå och livlös(!), häll sedan ner även detta i kastrullen. Rör om. För att uppnå den lösa grötigheten(!) vi minns från vår barndom, späd ut med havregrädde till önskad konsistens uppstår. Smaka av med salt, peppar, mejram och lite sirap.

Nu har jag inte skrivit måtten här, i vanlig pölsa är det korn så det kan man väl också köra. Men jag tänkte ur efterliknande synpunkt att bulgur mer ser ut som söndermalda bitar av fläsk och brosk samtidigt som det ger en viss allmän struktur på det hela. Proportionerna får du alltså avgöra själv, men har man barndomsminnen av pölsa kommer de komma naturligt. Annars är utvägen, som den alltid är, att googla fram en bild.



Grön energikick

 

  • 1 kruka bladpersilja (jag tog fryst finhackad ur frysen)
  • 3 kiwifrukter, skalade och skurna i bitar
  • 1 cm ingefära, skalad och skuren i mindre bitar
  • 1-2 dl vatten

 

Mixa persiljan med lite vatten. Tillsätt kiwi och ingefära, mixa igen. Späd med vatten tills du får en smoothiekonsistens på drycken. Receptet kommer från Erica Liljecrantz ”Rawfood på svenska”. När man ändå är nyttig kan man passa på att knapra i sig lite pumpakärnor på en gång ockå.


Pizza på Café Tevere, Stockholm


Nåt med "skinka", aubergine och tomat samt nån sorts salamipizza.


Capricciosa och hawaii.

Vi var fyra personer som delade på fyra pizzor.
Sen köpte vi en femte (de fyra årstiderna) och delade på, som jag inte fick med på bild, för att vi ville ha liiite mer.
Goda pizzor på Café Tevere med riktigt tunn botten, så där som det ska vara.

Tyvärr har jag kommit av mig med att fota mat en aning, så den här gången kommer bilderna från min mobilkamera och bildkvaliteten är därför inte den bästa.

Café Tevere ligger på skånegatan 81, i Stockholm, inte alls långt från Goodstore. Priset på en pizza ligger mellan 90-110 kronor, om jag minns rätt, och god pizzasallad ingår. Café Tevere har ingen hemsida, men på cafekartan finns en kortare beskrivning och recensioner av stället för den som är intresserad.

Tack för en trevlig kväll!

Gulaschsoppa



  • 1 paket gulasch av märket weaty
  • 1 finhackad gul lök
  • lite havregrädde
  • lite extra kryddor
  • salt

Stek upp löken, häll över gulaschen, häll i en skätt havregrädde och låt bli varmt. Krydda upp om du inte tycker att det smakar tillräckligt (t.ex. vitlök, paprikapulver).
Servera i en djup tallrik med gott bröd till.

"No-Muh-Chäs"




Schweiz är ju chokladens och ostarnas land. Hittills har min vän i Schweiz försett mig med fin choklad. Men nu har jag hittat nåt annat jag suktar efter. Vegustos veganost. Massor med sorter och säkert mer smakrik och spännande än de tråkiga sorter som finns att tillgå här hemma. Så nästa gång jag får besök från Schweiz hoppas jag att min fina vän tar med sig ett stort ostpaket. Det vattnas i munnen när jag surfar runt och läser om deras "ost utan mu". Någon som provat den och har en recension att bidra med?

RSS 2.0
VeggieToppen
VeggieToppen