Petras Pölsa

Pölsa är ju så jäkla gott. Och Petra har komponerat en himla bra sån. Eftersom hon skriver på ett så målande och bra vis lägger jag upp receptet så som hon skrev det.



Pölsa serverad med inlagda rödbetor och finhackad rå lök.



  • svarta bönor
  • vita bönor
  • bulgur
  • lök
  • buljong
  • salt!
  • peppar
  • mejram
  • havregrädde
  • lite sirap
  • lite soja


Koka bulgur med buljong, använd lite extra vatten. När allt kokandet är klart, finhacka lök och stek den i en kastrull. Gaffla under tiden sönder bönorna, ev kör med mixer, fast det ska se gafflat ut. Häll ner bulguren i löken. Fördela mängden svarta och vita bönor så att färgen blir maximalt grå och livlös(!), häll sedan ner även detta i kastrullen. Rör om. För att uppnå den lösa grötigheten(!) vi minns från vår barndom, späd ut med havregrädde till önskad konsistens uppstår. Smaka av med salt, peppar, mejram och lite sirap.

Nu har jag inte skrivit måtten här, i vanlig pölsa är det korn så det kan man väl också köra. Men jag tänkte ur efterliknande synpunkt att bulgur mer ser ut som söndermalda bitar av fläsk och brosk samtidigt som det ger en viss allmän struktur på det hela. Proportionerna får du alltså avgöra själv, men har man barndomsminnen av pölsa kommer de komma naturligt. Annars är utvägen, som den alltid är, att googla fram en bild.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0