Lins- och kikärtsburgare med koriandersås

 

Burgare

  • 425 g kikärtor på burk
  • 2, 5 dl röda linser
  • 2 potatisar
  • 1-2 msk tandoori
  • 2 msk malen koriander
  • 3 msk finhackad persilja
  • 2 skivade lökar
  • 1 msk torkad ingefära
  • ca 5 dl ströbröd
  • rapsolja
  • mjöl till panering

 

Skala, skiva och koka potatisarna mjuka, häll av vattnet. Stek löken mjuk i oljan och tillsätt tandoorin, stäng av och dra pannan åt sidan. Koka linserna mjuka. Lägg potatis, hälften av linserna, kikärtorna, löken, ingefäran, persiljan och koriandern i en skål, mixa till en slät smet. Tillsätt sedan linserna och ströbröd. Rör till en fast smet. Forma ca 10 biffar av smeten och panera i mjölet. Stek på båda sidor.


Koriandersås

  • 1/3 burk med naturell alprosoja yofu
  • 1 pressad liten vitlöksklyfta
  • 1-2 msk torkad koriander
  • 3 msk finhackad persilja

Rör ihop alla ingredienserna i en skål och servera till burgarna.

 

Biffarna och såsen är med några små ändringar tagna ur "Den stora vegetariska kokboken" av Könemann.


Potatisgratäng

Ikväll invigde jag min nya enportions-gratängform från Household. Söt och alldeles lagom =).

 


  • Potatis
  • vitlök
  • svartpeppar
  • salt
  • havregrädde

 

Skala och skiva potatisen tunt (jag använder mandolin). Lägg potatisen i formen, pressa över vitlöken, mal över svartpeppar och salt. Häll sedan grädde över formen och ställ in i ugnen i 200-250 graders värme tills potatisen är klar.


Blodapelsinjuice



  • 4 blodapelsiner

Dela blodapelsinerna i halvor och pressa för hand i citruspress.

Avokado med romdip och rostat bröd



  • 1 avokado
  • 1/3 förpackning naturell alpro sojayofu
  • 1/3 svart caviart
  • 1/2 finhackad rödlök
  • 1 näve hackade groddar
  • 4 msk finhackad dill
  • 2 skivor rostat bröd

Dela avokadon och ta ur kärnan. Gröp ur innehållet och mixa eller moda med en gaffel (om avokadon är lite för hård kan några matskedar kokande vatten göra susen), lägg upp i ena skal-halvan.
Rör ihop resten av ingredienserna i en skål. Servera med nyrostat bröd.



Juice på honungsmelon och äpple



  • 1/2 honungsmelon
  • 1 äpple

Ta bort skalet på honungsmelonen, dela den och äpplet i mindre bitar och kör i juicecentrifugen. Byt ut äpplet mot ett päron om du vill ha en sötare juice.

Smörgåskrasse



  • Smörgåskrassefrön
  • Papper
  • Ett fat
  • Vatten

 

Nu längtar jag efter sommaren, skapar lite egen sommar i köket för att dämpa längtan.

Lägg några lager papper (ca 1 cm) på ett fat, fukta ordentligt och strö ut fröna tätt ovanpå. Håll pappret fuktigt hela tiden. Kan skördas efter 7-10 dagar. Gott på smörgås eller som dekoration på maten.


Juice med kiwi och blodapelsin



  • 4 kiwi
  • 2 blodapelsiner

Kör i juicecentrifug.

Pasta med oliver



  • Tagliatelle
  • Mjölkfritt margarin
  • Kalamataoliver
  • Finhackad stjälkselleri
Koka pastan, häll av vattnet och lägg upp pastan i en tallrik. Låt en klick margarin smälta i pastan, rör om. Strö över selleri och oliver. Enkelt, gott och billigt.

Kiwiäppeljuice



  • 5 kiwi
  • 1 äpple

Kör i juicecentrifug. Mums!

Pumpasoppa



  • 1 kg pumpa
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 mjöliga potatisar
  • ¼-1/2 röd chili utan frön
  • salt
  • 1 burk kokosmjölk
  • vatten
  • 1 dl röda linser

 

Skala och skiva löken samt potatisen tunt. Skär bort skalet och ta ur fröna samt det trådiga innanmätet i pumpan. Skiva eller tärna pumpan i lämpliga bitar. Finhacka chilin. Skala och pressa eller hacka vitlöken. Fräs alltsamman i en stor kastrull med rapsolja. Häll över kokosmjölken och lite vatten. Salta. Lägg på locket på kastrullen och låt koka en stund, rör då och då så att det inte bränner fast i botten av kastrullen. Skölj linserna väl och häll ner dem i den kokande soppan. Låt koka tills allt är mjukt. Mixa soppan med stavmixer till en slät konsistens, späd om den är för tjock. Smaka av. Garnera gärna med nyklippt krasse eller nåt annat färskt grönt.


Smulpaj med svarta vinbär



  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 1 msk socker

 

  • 1 l svarta vinbär (frysta eller färska)
  • 1 dl socker
  • 1 msk potatismjöl

 

Blanda vetemjöl och socker i en skål, gaffla ner margarinet så att det blir en grynig massa.

Lägg vinbären på botten av en pajform, blanda med socker och potatis mjöl. Strö över smuldegen och grädda i 225 grader i ca 20 minuter.

 

Servera med vaniljsås eller glass, här med tofuline vaniljglass.

 


Söndagsfrukost



Dagens frukost bestod av våfflor med yosas vaniljyoghurt och egenplockade hallon från frysen (tinade). Till detta stjälkselleri, groddar, te och en färskpressad juice. Nedan finns recept på våfflor och dagens juice.

Våfflor



  • 3,5 dl vegomjölk (går att byta ut mot en förpackning grädde och resten vatten)
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 krm salt

 

Blanda mjölet med hälften av de blöta ingredienserna, vispa till en jämn smet. Ställ i kylen för att svälla i 30 minuter. Rör ner salt och resten av det blöta. Blir smeten förtunn går det bra att tillsätta mer mjöl. Smöra våffeljärnet och grädda tills våfflorna är gyllenbruna.


Dagens färskpressade juice



  • 3 morötter
  • 2 små blodapelsiner
  • 1 äpple
  • 1 stjälkselleri
  • 1 päron
  • 1 näve alfaalfagroddar

 

Skala, ta bort kärnhus och dela i lagom stora bitar för juicecentrifugen. Mums!


Kinafärsbiffar

 

  • 1-2 burkar kinafärs
  • 1 burk svarta bönor
  • 1 gul lök, hackad
  • 1-2 potatisar
  • 1 buljongtärning
  • torkade plommon, hackade
  • salt
  • 1-2 krm vitpeppar
  • Ströbröd
  • Ev. vetemjöl

 

Skiva potatisen tunt och koka den mjuk ihop med buljongtärningen, låt svalna en stund. Mixa sedan ner de svarta bönorna med potatisen.

Plocka ur alla kinafärs-bitar ur burken (använd inte svampen och bambuskotten) och hacka dem ganska fint. Hacka löken och plommonen. Blanda ihop allt hackat i en skål och strö över vitpeppar och salt. Häll sedan över den mixade geggan och rör ihop. Rör sedan ner ströbröd tills smeten får en riktigt fast konsistens. Forma biffar av smeten och vänd i ströbröd eller vetemjöl (jag provade ströbröd den här gången och det blir snyggare, men tycker att det blir godare med vetemjöl som jag brukar göra). Stek biffarna på mellanvärme i rapsolja.

 

Servera med t.ex. potatis och 2 sorters pepparsås (se recept nedan).

 


2 sorters pepparsås

  • Grönpeppar
  • Rosépeppar
  • Mjölkfritt margarin
  • Havregrädde
  • En liten skvätt whisky (jag använde bowmore)
  • Redning på maizena och vatten

 

Mortla pepparen. Smält margarinet i en kastrull, häll i och fräs pepparen en stund. Häll över havregrädden, maizenaredningen och en liten skvätt whisky. Späd med mer grädde om såsen är för tjock eller tillsätt mer maizena redning om såsen blir för tunn.


Lördagsfrukost

Idag blev det en riktig långfrukost, nästan som en brunch. På bordet stod rågflingegröt, grahamsscones, färskpressad juice, margarin, marmelad, tofuttis ost med cheddarsmak, selleri och groddar (alfaalfa & rädis) samt svart vaniljte.



För en närmare titt på frukostbordet, se nedan.

Grahamsscones


  • 4 dl grahamsmjöl
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk bakpulver
  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl havremjölk

 

Blanda de torra ingredienserna i en skål, gaffla ner margarinet så att det blir en grynig massa. Rör sedan ner mjölken. Rör eller knåda ihop till en fast deg. Dela degen i fyra delar och platta ut till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Skåra kakorna med ett kors mitt på. Grädda i 250-275 grader. Bryt isär kakorna längs med skårorna (till fyra bitar) och dela på mitten.

 

Gott med margarin, marmelad och ost på.


Dagens färskpressade juice

Juicecentrifugen -guds gåva till människan.


 

  • 3 små morötter
  • 5 små blodapelsiner
  • 1 äpple

 

Skala morötterna och blodapelsinerna, skölj äpplet noga. Dela i lagom storlek för juicecentrifugen.

Kör igång maskinen och njut av färsk juice.


Rågflingegröt

Helt klart min favoritgröt!




  • 1 dl rågflingor
  • 2 dl vatten
  • ½ krm salt
  • lingonsylt
  • havremjölk

Lägg rågflingorna, vattnet och saltet i en kastrull. Låt puttra ihop till en god grötkonsistens. Servera med lingonsylt och havremjölk.



Spenat och broccolisoppa med marinerade vita bönor.


  • Fryst spenat
  • Fryst broccoli
  • Vatten
  • Havregrädde
  • Vitpeppar
  • Salt
  • Stora vita bönor
  • Citronolja
  • Rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt
  • vitpeppar

 

Lägg broccoli och lite mer spenat i en kastrull, fyll på med vatten så att det nästan täcker. Koka tills grönsakerna är tinade och mjuka. Häll på grädde och mixa soppan med stavmixer. Krydda med salt och vitpeppar.

 

Marinera de stora vita bönorna över natten i citronolja, rapsolja, salt, vitpeppar och en pressad vitlöksklyfta.

 


Gazpacho

God och snabb mat när tiden inte räcker till.



Gazpacho på tetra av märket Molinera.

Groddsallad

Jag har ätit ganska oinspirerat och likartat den senaste tiden, därav den dåliga uppdateringen här. Ungefär så här har det sett ut:

 

 

  • Groddar (här alfaalfa och rädisgroddar)
  • Stora vita bönor
  • Strimlade soltorkade tomater
  • Valnötter
  • Morotsslantar
  • Sellerihack
  • Citronolja
  • Rapsolja
  • ev. lite salt

 

Andra ingredienser som jag varierat med:

Kokt tärnad potatis, quinoa, kokt broccoli, svarta bönor, färsk timjan, pumpakärnor.


Pepparrotscheesecake



Det här är en cheesecake som är tänkt som förrätt, tror att det skulle passa bra med några klickar röd caviart till.
  • 15 digestivekex
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 400 g naturell sojamjukost
  • 2 dl vispad havregrädde
  • 1 burk riven pepparrot
  • salt och vitpeppar efter smak

Smula sönder digestivekexen med händerna eller en kavel i en plastpåse. Smält smöret och rör i hop med kexsmulorna. Tryck ut i en form med löstagbar kant. Ställ i kylen medan fyllningen förbereds. Rör ihop osten med den vispade grädden till en slät kräm. Rör ner pepparroten, salt och vitpeppar. Smaka av så att röran har bra balans. Fördela smeten i formen och strö över finhackad gräslök (jag använde fryst). Ställ in i kylen minst två timmar alternativt i frysen och ta fram i god tid innan servering.


Det här receptet blev ingen höjdare. Men jag tror att det skulle bli riktigt gott om man bytte ut havregrädden mot sour supreme. Receptet är hämtat på recept.nu, med några små ändringar.



Knapp- och kolakakor

Ikväll har jag bakat småkakor och känt mig tantig på riktigt. Blev tipsad om de här otroligt söta kakorna och så läste jag på bloggen husligheter att de var sötare än goda. Så jag valde mitt eget mördegsrecept och smaksatte det lite granna. Mina knappkakor blev inte lika söta, men troligtvis mycket godare ;).

Knappkakor
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 200 g mjölkfritt margarin
  • rivet skal av en citron
  • saften från 1/4 citron
  • rivet skal av en apelsin
  • saften från 1/4 apelsin
  • kanel

Blanda mjölet och sockret i en bunke. Arbeta ner margarinet med en gaffel och fingertopparna så att det blir en jämn deg. Dela degen i två lika stora delar och smaksätt den ena med cirtronrasp samt citronsaft och den andra med apelsinsaft, apelsinrasp samt kanel. Låt degarna vila i plastpåsar i kylskåp en timme eller över natten.
Kavla ut degarna till ca 4 cm tjocklek och ta ut runda kakor med mått eller ett glas. Flytta cirklarna till en plåt med bakplåtspapper. Tryck med ett mindre glas ytterligare en gång på kakan så att en ring bildas och gör sedan 4 hål á la knapp mitt på kakan med lämpligt instrument. Grädda i 175 grader ca 10 minuter.

Kolakakor
  • 200 g smör
  • 1, 25-1,75 dl socker (mer socker =mer knäckighet och seghet)
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk ljus sirap
  • 5 dl vetemjöl

Blanda samman socker och smör, gärna med vispotillsatsen på stavmixern. Rör sedan ner allt utom mjölet. Tillsätt mjölet sist och knåda ihop till en slät och jämn deg. Dela upp degen i sex delar och rulla dessa till längder och lägg på plåt med ordentligt mellanrum (de flyter ut). Platta till längderna med fingrarna och grädda mitt i ugnen 175°C tills de fått gyllene färg. Skär längderna i sneda bitar så fort de kommit ut ur ugnen och låt ligga kvar på plåten till de svalnat.

Lägg kakorna i fina burkar med smörpapper emellan lagren och ta fram när du har kafferep.






Rårakor

  • Potatis
  • Salt och peppar
  • Olja eller mjölkfritt margarin

Riv potatisen grovt. Värm upp stekpannan och lägg i fettet. Lägg lagom mängd potatis i stekpannan och stek tills potatisen hänger ihop som en pannkaka. Salta och peppra, vänd och stek på andra sidan. Rårakan är klar när båda sidor är gyllenbruna. Här serverad med en enkel sallad.

 


Snabb äppelpaj



  • 4-7 äpplen
  • 1 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • ca 125 g mjölkfritt margarin
  • kanel
Skala, kärna ur och klyfta äpplena, lägg dem i en ugnsfast form och strö över kanel. Blanda mjöl och socker och strö över även detta. Hyvla margarinet med en osthyvel och täck hela formen. Grädda i 175 grader tills den fått en fin färg, ca 45 minuter. Servera med vaniljsås.

 

Receptet kommer från tasteline.se, här.


Matig baguette



  • Tofutärningar marinerade över natten i olja, citronsaft, vitlök och salt
  • Aubergine
  • Olja
  • Champinjoner
  • Tomat
  • Ruccola sallad
  • Avokado
  • Vitlök
  • Citronsaft
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Baguette
  • Mjölkfritt smörgåsmargarin

Skiva auberginen i lagom tjocka skivor, salta och låt ligga en stund, klappa sedan bort vattnet som krupit ur skivorna med en kökshandduk. Stek i olja och krydda med svartpeppar.

Skiva champinjonerna och tomaten, skölj ruccolan och låt rinna av.

Dela avokadon och gröp ur innehållet, mixa detta tillsammans med lite vitlök, citronsaft, vatten och salt.

Skär upp baguetten och värm den lätt i ugnen. Bred baguetten med lite margarin, arrangera sedan grönsakerna, tofun och avokadoröran i baguetten.


RSS 2.0
VeggieToppen
VeggieToppen