Klimax matlag med tema "Made in...", under ledning av Plupp och Sara
- 4 paket tofu
- 10 cm ingefära
- 7 vitlöksklyftor
- 1 purjolök
- 2 burkar minimajs
- Olja
- Peppar
- 1 msk majsena + 1 dl vatten
Hackande:
Skär tofun i tärningar.
Skala o finhacka vitlök o ingefära.
Grovhacka purjo o majs.
Fräsande:
Fräs vitlök o ingefära i olja ett par sekunder i stor stekpanna på hög värme.
Tillsätt tofu o stek tills den är lätt gyllengul.
Lägg sen i purjo o majs o fräs en minut.
Sås:
Häll i sambal oelek och peppar. Stek 3 minuter.
Tillsätt sen majsena utrörd i kallt vatten.
Rör om.
Jiangua Shala - Kinesisk gurksallad
- 2 gurkor
- 3 vitlöksklyftor
- 4 msk sesamolja
- 4 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk salt
- 1 tsk strösocker
Skär gurkan i tunna strimlor.
Skala o finhacka vitlöken o blanda med gurkan.
Tillsätt resten o låt sedan stå i minst 10 minuter.
Mungbönsplättar
- 4 dl torra mungbönor som legat i blöt minst en timma
- 20 cm purjolök
- Den gröna delen på en salladskål
- 0,5 dl sesamolja
- 3 vitlöksklyftor
- Salt och svartpeppar
- Olja att steka i
Finhacka purjon
Förväll den gröna delen på salladskålshuvudet o finhacka den.
Mixa mungbönorna till en tjockgrynig smet.
Blanda alltsammans o häll i resten av ingredienserna.
Stek i olja på hög värme.
Sås till plättar
6 msk soja
2 tsk sesamolja
2 droppar vitvinsvinäger
Rör ihop soja o sesamolja o smaka av med vinäger.
(Tanken är att plättarna doppas i såsen när man äter dem.)
Grönsaker i sötsur sås
- 1 påse skalade morötter
- 2 purjolökar
- 0.5 dl olja
- 1 stor burk ananas i bitar
- 0.6 dl vitvinsvinäger
- 1 dl sojasås
- 2 msk socker
- 2 msk vetemjöl och 2 msk vatten till redning
- Salt, peppar
- 40 g rostad, flagad mandel
Skär morötterna i 5 cm långa bitar, o skär sen bitarna mitt itu på längden.
Fräs morötterna i 3-4 minuter. Lägg sen locket på pannan på mycket svag värme i 15-20 minuter.
Skär purjon i tunna skivor. Häll ner dem i grytan.
Sila ner ananasspadet i grytan.
Tillsätt också vinäger, sojasås och socker.
Rör ihop mjöl och vatten till redningen.
Rör ner redningen i grytan.
Koka upp o skjud i 3-4 minuter tills såsen tjocknat.
Lägg i ananasbitarna och rostad mandel strax före serveringen.
Broccoli med bambuskott och vattenkastanj
- 800 g broccoli
- 6 finhackade vitlöksklyftor
- 3 tsk hackad ingefära
- 2 dl grönsaksbuljong
- 1 burk vattenkastanjer i tunna skivor på burk
- 1 burk bambuskott i tunna skivor på burk
- 3 msk sojasås
- 0,5 dl vetemjöl utrört i 1 dl vatten
Koka broccoli, vitlök, ingefära och hälften av buljongen i en tjockbottnad gryta.
Tillsätt vattenkastanj o bambuskott o rör om väl i en minut.
Blanda sojasås, resten av buljongen och vatten och mjölblandningen.
Rör sedan ner blandningen i grytan.
Sjud i fem minuter.
Maopäron
- 12 päron
- 3 kanelstänger i bitar
- 12 kryddnejlikor
- 1,5 dl hackade valnötter
- 1,5 dl hackade dadlar
- Lite sirap
- 2 msk mald ingefära
- flagad mandel
Sätt ugnen på 180 grader.
Skala päronen, o skär dem i halvor o ta ur kärnhuset.
Lägg dem i lite vatten i en ugnsfast form med den skurna sidan uppåt tillsammans med kanel o nejlikor.
Blanda samman resten av ingredienserna.
Fyll hålen i päronen med blandningen.
Täck över formen med folie o grädda i 180°C tills päronen är mjuka.
Garnera med flagad mandel.