Klimax matlag med tema "Made in...", under ledning av Plupp och Sara

Mapo doufu -koppärriga gamla tantens tofu

  • 4 paket tofu
  • 10 cm ingefära
  • 7 vitlöksklyftor
  • 1 purjolök
  • 2 burkar minimajs
  • Olja
  • Peppar
  • 1 msk majsena + 1 dl vatten


Hackande:
Skär tofun i tärningar.
Skala o finhacka vitlök o ingefära.
Grovhacka purjo o majs.

Fräsande:
Fräs vitlök o ingefära i olja ett par sekunder i stor stekpanna på hög värme.
Tillsätt tofu o stek tills den är lätt gyllengul.
Lägg sen i purjo o majs o fräs en minut.

Sås:
Häll i sambal oelek och peppar. Stek 3 minuter.
Tillsätt sen majsena utrörd i kallt vatten.
Rör om.


Jiangua Shala - Kinesisk gurksallad

  • 2 gurkor
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 msk sesamolja
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker


Skär gurkan i tunna strimlor.
Skala o finhacka vitlöken o blanda med gurkan.
Tillsätt resten o låt sedan stå i minst 10 minuter.


Mungbönsplättar

  • 4 dl torra mungbönor som legat i blöt minst en timma
  • 20 cm purjolök
  • Den gröna delen på en salladskål
  • 0,5 dl sesamolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • Salt och svartpeppar
  • Olja att steka i


Finhacka purjon
Förväll den gröna delen på salladskålshuvudet o finhacka den.
Mixa mungbönorna till en tjockgrynig smet.
Blanda alltsammans o häll i resten av ingredienserna.

Stek i olja på hög värme.


Sås till plättar
6 msk soja
2 tsk sesamolja
2 droppar vitvinsvinäger

Rör ihop soja o sesamolja o smaka av med vinäger.
(Tanken är att plättarna doppas i såsen när man äter dem.)



Grönsaker i sötsur sås

  • 1 påse skalade morötter
  • 2 purjolökar
  • 0.5 dl olja
  • 1 stor burk ananas i bitar
  • 0.6 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl sojasås
  • 2 msk socker
  • 2 msk vetemjöl och 2 msk vatten till redning
  • Salt, peppar
  • 40 g rostad, flagad mandel


Skär morötterna i 5 cm långa bitar, o skär sen bitarna mitt itu på längden.
Fräs morötterna i 3-4 minuter. Lägg sen locket på pannan på mycket svag värme i 15-20 minuter.

Skär purjon i tunna skivor. Häll ner dem i grytan.
Sila ner ananasspadet i grytan.
Tillsätt också vinäger, sojasås och socker.

Rör ihop mjöl och vatten till redningen.
Rör ner redningen i grytan.
Koka upp o skjud i 3-4 minuter tills såsen tjocknat.

Lägg i ananasbitarna och rostad mandel strax före serveringen.


Broccoli med bambuskott och vattenkastanj

  • 800 g broccoli
  • 6 finhackade vitlöksklyftor
  • 3 tsk hackad  ingefära
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 1 burk vattenkastanjer i tunna skivor på burk
  • 1 burk bambuskott i tunna skivor på burk
  • 3 msk sojasås
  • 0,5 dl vetemjöl utrört i 1 dl vatten


Koka broccoli, vitlök, ingefära och hälften av buljongen i en tjockbottnad gryta.
Tillsätt vattenkastanj o bambuskott o rör om väl i en minut.

Blanda sojasås, resten av buljongen och vatten och mjölblandningen.
Rör sedan ner blandningen i grytan.
Sjud i fem minuter.


Maopäron

  • 12 päron
  • 3 kanelstänger i bitar
  • 12 kryddnejlikor
  • 1,5 dl hackade valnötter
  • 1,5 dl hackade dadlar
  • Lite sirap
  • 2 msk mald ingefära
  • flagad mandel


Sätt ugnen på 180 grader.
Skala päronen, o skär dem i halvor o ta ur kärnhuset.
Lägg dem i lite vatten i en ugnsfast form med den skurna sidan uppåt tillsammans med kanel o nejlikor.

Blanda samman resten av ingredienserna.
Fyll hålen i päronen med blandningen.
Täck över formen med folie o grädda i 180°C tills päronen är mjuka.
Garnera med flagad mandel.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0