Linssoppa

Jag börjar med att infria alla fördomar om veganmat med en linssoppa. Det är dock första gången någonsin jag tillagar linssoppa. Jag lagar alltid mat "på en höft", så ingredienserna är på ett ungefär. Använd gärna gjutjärnsgryta/stekpanna -tomaterna gör så att järn släpper från pannan och maten blir järnberikad.

Ingredienser (ca 2 portioner)

  • 1/2 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk oregano
  • 2 tsk paprikapulver
  • svartpeppar
  • olivolja
  • 1 1/2 dl okokta röda linser
  • 2 stora morötter
  • 5 broccolibuketter
  • 1 burk krossade tomater
  • salt efter smak
  • ev. ketchup eller socker


Skala och finhacka rödlök och vitlök, fräs i olivolja med paprikapulver, oregano och svartpeppar.
Häll över de krossade tomaterna och låt småputtra (ju längre det får puttra desto med järn avges från pannan).
Skölj de röda linserna noggrant och koka tills de är färdiga, låt rinna av i en sil.
Skala och skiva morötterna, koka i kastrull med locket på ihop med broccolin (använd bara så pass mycket vatten att det täcker grönsakerna).
Mixa grönsakerna utan att hälla av vattnet med en stavmixer och häll över i pannan.
Salta och tillsätt socker eller ketchup för smakbalansen.
Gott och nyttigt att servera med en klyfta citron som pressas över soppan, eller citronsaft på flaska (c-vitamin gör att kroppen lättare tar upp järnet i maten).




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0