Apelsinsås



  • Skal och saft från 1 apelsin
  • ½ buljongtärning
  • 1, 5 msk socker
  • 5 cm röd chili
  • 1 skvätt kinesisk soja
  • vatten
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • havregrädde
  • 1 msk maizenamjöl
  • salt

 

Riv skalet från apelsinen med ett zestjärn och pressa ur apelsinsaften. Ta 5 cm chili, dela den och kärna ur den. Skär chilin i något mindre bitar.

Lägg socker, apelsinskal och chilibitarna i en kastrull. Tillsätt lite vatten och rör medan sockret smälter och apelsinskalet karamelliseras. Tillsätt sedan apelsinsaften, äppelcidervinägern, en skvätt soja och lite mer vatten. Låt koka tills saften reducerats. Sila av saften och häll tillbaka den i kastrullen. Spara apelsinskalet för dekoration. Tillsätt havregrädden och maizenamjölet utrört i lite vatten. Låt koka upp, rör hela tiden och späd med vatten och grädde om den blir för tjock. Smaka av och krydda upp såsen med salt och äppelcidervinäger om det behövs.

 

Här serverat med kokt färskpotatis, tomatsallad och stekt tofu marinerad i chili, persilja, limesaft, rökarom, olja och salt. Marinaden var lite mesig, ska medges.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0