Bröd/bullar med oliver och soltorkade tomater
Vitt matbröd, ingredienser
- 50 g Mjölkfritt margarin
- 5 dl vatten eller havremjölk
- 1 påse torrjäst
- 1 tsk salt
- 1 msk socker
- ca 1, 3 l vetemjöl
Fyllning, ingredienser
- Olivolja
- Soltorkade tomater
- Svarta oliver
- Salt
- ev. örtkryddor
Smält fettet i en kastrull, häll i vätskan och låt blandningen bli ca 40 grader varm. Lös upp jästen i vätskan. Blanda salt, socker och 2/3 av mjölet i en bunke, tillsätt sedan degspadet. Arbeta degen smidig, tillsätt mer mjöl om det behövs för att göra degen lagom fast, men spara minst 1 dl till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Ta upp degen ur bunken och knåda igenom den lätt på mjölat underlag. Dela sedan degen i två delar.
Kavla ut de båda degklumparna, de ska bli ca 1 cm i tjocklek.
Pensla med olivolja och strö över hackade soltorkade tomater, oliver och salt.
Rulla ihop.
Alternativ 1: Låt jäsa ca 30 minuter, grädda på bakplåtspapper i nedre delen av ugnen, 200 grader ca 30 minuter.
Alternativ 2: Skiva rullarna och lägg i bullformar, pensla ev. med mer olja. Låt jäsa ca 30 minuter och grädda i nedre delen av ugnen tills de fått färg.
Jag brukar göra rulle av halva degen och bullar av halva.