Mandelbullar med citronsås

  • 150g malen mandel
  • skalet från en citron rivet med zestjärn
  • 1/3 saft från 1 citron
  • 1 gul lök
  • 2 små pressade vitlöksklyftor
  • svartpeppar och salt
  • ½ dl hackad persilja
  • 4 skivor smulat mörkt bröd
  • sesamolja

Mixa del gula löken i en bunke, pressa i vitlöksklyftorna och smula ner brödet. Mal mandeln med mandelkvarn, riv citronskalet med zestjärn. Blanda ner detta i bunken och tillsätt persiljan och citronsaften. Smaksätt med salt och peppar. Häll i lite sesamolja för att få en mer sammanhållen konsistens på smeten/degen. Trilla mandelbullarna och stek i lite sesamolja så att de får färg runt om. Lägg sedan upp i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på 100 grader, ca 60 minuter för att ge bullarna en fastare konsistens.

 

  • 1 klick mjölkfritt margarin
  • lite mjöl
  • 1 förpackning oatly havregrädde
  • saften av en halv citron
  • ca 2 msk ganska sött vitt vin (jag använde en skvätt mousserade lambrusco)
  • ½ dl skivad vårlök
  • 4 msk hackad persilja
  • svartpeppar
  • salt

Låt margarinet smälta, stek vårlöken lite lätt. Strö över mjölet och vispa ut det i margarinet. Häll över grädden, citronsaften, en skvätt vin, persiljan och smaka av med peppar och salt. Värm upp såsen och servera.

Gott med vanlig kokt potatis till.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0