Mandelbullar med citronsås
- 150g malen mandel
- skalet från en citron rivet med zestjärn
- 1/3 saft från 1 citron
- 1 gul lök
- 2 små pressade vitlöksklyftor
- svartpeppar och salt
- ½ dl hackad persilja
- 4 skivor smulat mörkt bröd
- sesamolja
Mixa del gula löken i en bunke, pressa i vitlöksklyftorna och smula ner brödet. Mal mandeln med mandelkvarn, riv citronskalet med zestjärn. Blanda ner detta i bunken och tillsätt persiljan och citronsaften. Smaksätt med salt och peppar. Häll i lite sesamolja för att få en mer sammanhållen konsistens på smeten/degen. Trilla mandelbullarna och stek i lite sesamolja så att de får färg runt om. Lägg sedan upp i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på 100 grader, ca 60 minuter för att ge bullarna en fastare konsistens.
- 1 klick mjölkfritt margarin
- lite mjöl
- 1 förpackning oatly havregrädde
- saften av en halv citron
- ca 2 msk ganska sött vitt vin (jag använde en skvätt mousserade lambrusco)
- ½ dl skivad vårlök
- 4 msk hackad persilja
- svartpeppar
- salt
Låt margarinet smälta, stek vårlöken lite lätt. Strö över mjölet och vispa ut det i margarinet. Häll över grädden, citronsaften, en skvätt vin, persiljan och smaka av med peppar och salt. Värm upp såsen och servera.
Gott med vanlig kokt potatis till.