Gryta med delade gula ärtor
Receptet gäller grytan längst upp till vänster och kommer från Klimax vegetariska måndagar.
- 3 dl gula delade ärtor
- 1 l vatten
- 1 gul lök
- 1 ½ dl matolja
- 2 msk berbere
- 3 vitlöksklyftor
- 1 tsk mald ingefära
- 1 ½ tsk salt
Rensa ärtorna och blötlägg i saltat vatten över natt. Koka upp ärtorna i vattnet. Skumma väl och koka på svag värme 30-40 minuter. Sila ärtorna och spara kokvattnet. Skala och finhacka lök och vitlök och bryn i matolja 3-5 minuter. Tillsätt berbere och ingefära, koka 10 minuter. Späd med en del av kokvattnet och rör kontinuerligt. Tillsätt ärtorna och mer kokvatten till bra konsistens, koka 15 minuter. Salta.
Kommentarer
Trackback