Spenat- och fejkfetapaj
Tyvärr en oskarp bild, men en väldigt god paj.
Fejkfeta:
- 1 förpackning fast naturell tofu
- 2-3 vitlöksklyftor
- mycket salt
- 1/3 citronsaft
- 1/3 rapsolja
- 1/3 vatten
Blanda samman alla ingredienser utom tofun till en marinad i en burk. Tärna tofun och lägg i marinadburken. Se till att all tofu är så gott som täckt av marinaden. Marinera i några timmar, gärna över natten. Vänd på burken då och då.
Pajskal:
- 1 ½ dl vetemjöl
- 1 ½ dl grahamsmjöl
- 100-125 g mjölkfritt margarin
- 3 msk vatten
Blanda de båda mjölerna med varandra, skär margarinet i mindre bitar och gaffla ihop med mjölet tills det blir en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och upp på dess kanter, nagga degen. Ställ svalt 15 minuter (eller i frysen i 5 minuter), grädda sedan i nedre delen av ugnen i 225 grader, ca 15 minuter. Låt svalna lite.
Spenatröra:
- 1 förpackning fryst hackad spenat
- 1-2 förpackningar oatly havregrädde
- rapsolja
- salt och vitpeppar
Tina spenaten i en stekpanna med lite olja. Häll över grädden och låt puttra en stund. Smaka av med salt och peppar (inte så mycket salt eftersom fejkfetan är salt).
Häll spenatröran i pajskalet, ploppa ut fejkfetan någorlunda jämnt i spenaten och tryck ner den lite. Lite av marinaden får gärna komma med. Grädda pajen i 225 grader tills den ser klar ut. Servera gärna med färska tomater, eller en tomat- och löksallad.