Jordärtskockssoppa med rostad vitlök

Jordärtskockor kan man ta upp både på våren och hösten och det sprider sig som ogräs, så man kan gott unna sig jordärtskockssoppa minst två gånger om året! Jordärtskockor är så goda i sig själva att jag oftast bara gör puré på dem och rör ner lite havregrädde, salt och vitpeppar, men senast jag åt jordärtskockor fick jag bekanta mig med ett nytt och lite mer avancerat recept. Rekommenderas!

 

 

  • 1 hel vitlök
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 purjolök, endast det vita, sköljd och hackad
  • 1 selleristjälk, hackad
  • 700g jordärtskockor, skalade och hackade
  • 1 liten potatis, hackad
  • 1 ½ l grönsaksbuljong
  • salt, peppar
  • olivolja och gräslök till servering

 

Värm ugnen till 200 grader. Skär av undersidan från vitlöken, svep in vitlöken i folie och stek i ugnen i 30 minuter eller tills den blivit mjuk. Ta ut den ur folien när den svalnat så pass att den går att handskas med och lossa klyftorna från skalen. Ställ åt sidan så länge.

Värm mjölkfritt margarin och olja i en stor tjockbottnad kastrull. Lägg ner lök, purjolök, selleri samt en stor nypa salt och fräs i 10 minuter eller tills hacket mjuknat. Tillsätt jordärtskockor, potatis och vitlök och fräs ytterligare 10 minuter. Häll ner buljongen, koka upp, sänk värmen och sjud i 30 minuter eller tills grönsakerna är genomkokta.

Kör soppan slät i mixer, salta och peppra väl. Ringla över lite olivolja och strö lite gräslök över soppan innan servering om du vill.

Vitlöksbröd passar utmärkt till.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0