Potatismos
- potatis
- mjölkfritt margarin
- vegetabilisk mjölk
- salt
- vitpeppar
Skala och koka potatisen. Rör ner en stor klick margarin och tillsätt en skvätt vegomjölk. Vispa till ett slätt mos med elvisp, tillsätt mer mjölk om det behövs för konsistensen. Smaka av med salt och peppar.
Dijonsås
- mjölkfritt margarin
- vetemjöl
- havregrädde
- dijonsenap
- salt
- vitpeppar
Smält en rejäl klick margarin i en kastrull. Vispa ner lagom med vetemjöl för en bottenredning. Tillsätt havregrädden och låt koka upp. Smaksätt med dijonsenap, salt och vitpeppar.
Memma
Tro inte att det smakar choklad, då blir du grymt besviken!
Jordgubbar med vispad grädde
- Jordgubbar
- Go green vispgrädde
Skölj och snoppa av jordgubbarna, dela dem i halvor och lägg upp. Vispa grädden och servera till jordgubbarna.
Rökig tofugryta
- 200 g friterad tofu
- rapsolja
- 2 kapsyler liquid smoke
- 2 tsk kinesisk soja
- 1 förpackning havregrädde
- 1 gul lök
- 1 tomat
- 1 stjälk stjälkselleri
- ½ dl sweet chilli sås
- salt
Dela tofun i mindre bitar, bryn i rapsolja några minuter. Tillsätt soja och liquid smoke jämnt fördelat över tofun och rör om. Hacka lök och selleri, tärna tomaten. Tillsätt löken och sellerin till tofun, stek tills de mjuknat. Tillsätt även tomaten och sweet chillisåsen. Häll sedan över grädden och smaka av med salt. Låt puttra en stund. Servera med quinoa.
Chokladrutor
- 150 gr margarin
- 1 dl havregrädde
- 3 dl socker
- 2 tsk vanilj
- 3 msk kakao
- 4,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 dl sojamjölk
Rör ihop havregrädde och socker.
Smält margarin och ta i. Rör i resten.
Häll ut i en stor, platt form som klätts
med bakplåtspapper. Baka i 175 grader
i 15 minuter. Låt svalna.
Glasyr:
- 75 gr margarin
- 3 msk kakao
- 2 tsk vanilj
- 3 dl florsocker
Smält margarin och rör i resten.
Bred ut över den avsvalnade kakan.
Strö över kokos.
Tack för gott söndagsfika! Receptet finns att hitta på Vegan i Sverige.
Passionerade hallon med grädde
- Go greens havrevispgrädde
- Hallon
- Passionsfrukt
Vispa grädden. Dela passions frukten. Servera.
Ostgratinerad biff
- Valfri sorts biff/burgare
- Vegansk ost (här hemmagjord)
Lägg ordentligt med ost på burgaren och baka i ugnen/kör i micron tills osten smält.
Rotfrukter i grädde
- Kålrot, i stavar
- Palsternacka, i stavar
- Rotselleri, i stavar
- Morot, i stavar
- Gul lök, i tunna klyftor
- Peperoni/fefferoni, finhackad
- Havregrädde
- Salt
- svartpeppar
Lägg alla grönsaker i en form, salta och peppra, häll grädden över. Grädda i ugnen, 200 grader, ca 40-50 minuter.
Gremolata
- Persilja, finhackat
- Citronskal, finrivet
- Citronsaft, pressad
- Vitlökssalt
- olivolja
Rör ihop alla ingredienser och servera.
Gott till naturell färskost på bröd, eller som sås till en biff.
Här på pain riche med mjukost som förrätt tillsammans med en god sallad.
Texmexburgare á la Sara
- 1 dl 4kornskross
- 2 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- ½ rödlök
- 2 msk rapsolja
- 1 tsk paprikapulver
- ½ tsk spiskummin
- 1 krm cayennepeppar
- ½ tsk kinesisk soja
- ströbröd
- ½ burk kikärtor
Koka krossen i vattnet med buljongtärningen tills vattnet är uppsuget. Häll på lite olja och löken och värm på under omrörning. Krydda. Mixa kikärtorna och rör ihop med resten till en smet. Tillsätt sedan ströbröd tills smeten är någorlunda fast. Forma biffar och stek på medelvärme till fast konsistens och bra färg.
Serverade med hemgjord, smältbar veganmozarella och facon. Recept på dessa tillbehör kommer troligtvis på onsdag. Såsen är en cashewsås med vitlök och receptet finns i inlägget nedan.
Cashewsås med vitlök
- 75 g cashewnötter
- 1 vitlöksklyfta utan skal
- 1/2-1 tsk salt
- några varv med svartpepparkvarnen
- vatten
Mixa alla ingredienserna med stavmixer till en jämn sås, späd med vatten till lagom konsistens.
Se inlägget ovan för bild.