Såser och quinoasallad
Majonäs med tångkaviar
-
1 dl sojamjölk
-
2 dl naturell olja
-
½ msk senap
-
1 tsk citronjuice
-
1 tsk vinäger
-
vitpeppar och salt
-
1 burk tångkaviar
Man använder sig av en stor bunke och en stavmixer. Häll senap, vinäger och i citron i bunken, därefter mjölken. Börja sedan mixa med stavmixern och häll i oljan längs mixerns hals och ner i bunken. Då skär det sig inte utan blandas direkt. Peppra och salta. stå i kylen över natten. Rör sedan ner en burk röd tångkaviar.
Vårlig grön örtsås
- 1 kruka citronmeliss
- blad från 3-4 rejäla kvistar dragon
- 2 ½ msk dijonsenap
- 2 msk socker
- 1 msk färskpressad citronjuice
- ca 3 dl rapsolja
- 1 msk kallt vatten
- ½ tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Lägg allt utom olja och vatten i en matberedare. Börja mixa, häll sakta i oljan i en fin stråle under fortsatt mixning, tillsätt vattnet droppvis då och då.
Jäkligt god sås med annorlunda smak!
Källa: Buffé nr 4 2011
Guacamole
- 4-5 mogna avokador
- 3 tomater
- 1 liten gul lök
- 4 vitlöksklyftor
- 3/4-1 dl färskpressad citronjuice
- 2-3 krm chiliflakes
- salt
Grovhacka tomaterna. Skala och hacka löken och vitlöken. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon. Mixa tomater, lök, vitlök, avokado och citronjuice slätt i en matberedare eller med stavmixer. Krydda med chiliflakes och 1 tsk salt. Kyl!
Källa: buffé nr 4 2011
Quinoasallad
- 4-5 dl quinoa
- 200 g champinjoner
- 1 rödlök
- 1 ½ dl oliv eller rapsolja
- ½ dl färskpressad citronjuice
- 2 krm peppar
- 1 dl solrosfrön
- 1 gurka
- 2 påsar babyspenat (à 65 g)
- 1 påse salladsmix (ca 150g)
- 2 dl grovhackad bladpersilja
- salt
Skölj och koka quinoan enligt paketets anvisningar, låt kallna. Ansa, skölj och skär champinjonerna i i små klyftor. Skala, halvera och skär rödlöken i strimlor. Lägg i en skål. Blanda olja, citronjuice, peppar och ½ tsk salt. Häll dressingen över champinjonerna och rödlöken. Låt stå och dra medan resten görs. Rosta solrosfröna i en torr och het stekpanna. Dela gurkan på längden och skär i halvmånar. Vid servering, blanda försiktigt quinoa, spenat, sallad, och persilja i en stor låg, vid skål. Lägg på marinerad svamp och rödlöksamt gurka. Strö över solrosfröna.
Källa:buffé nr 4 2011