Såser och quinoasallad



Majonäs med tångkaviar

  • 1 dl sojamjölk

  • 2 dl naturell olja

  • ½ msk senap

  • 1 tsk citronjuice

  • 1 tsk vinäger

  • vitpeppar och salt

  • 1 burk tångkaviar

Man använder sig av en stor bunke och en stavmixer. Häll senap, vinäger och i citron i bunken, därefter mjölken. Börja sedan mixa med stavmixern och häll i oljan längs mixerns hals och ner i bunken. Då skär det sig inte utan blandas direkt. Peppra och salta. stå i kylen över natten. Rör sedan ner en burk röd tångkaviar.

 

Vårlig grön örtsås
  • 1 kruka citronmeliss
  • blad från 3-4 rejäla kvistar dragon
  • 2 ½ msk dijonsenap
  • 2 msk socker
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • ca 3 dl rapsolja
  • 1 msk kallt vatten
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Lägg allt utom olja och vatten i en matberedare. Börja mixa, häll sakta i oljan i en fin stråle under fortsatt mixning, tillsätt vattnet droppvis då och då.

Jäkligt god sås med annorlunda smak!

Källa: Buffé nr 4 2011

 

Guacamole

  • 4-5 mogna avokador
  • 3 tomater
  • 1 liten gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3/4-1 dl färskpressad citronjuice
  • 2-3 krm chiliflakes
  • salt

Grovhacka tomaterna. Skala och hacka löken och vitlöken. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon. Mixa tomater, lök, vitlök, avokado och citronjuice slätt i en matberedare eller med stavmixer. Krydda med chiliflakes och 1 tsk salt. Kyl!

Källa: buffé nr 4 2011

 

Quinoasallad

  • 4-5 dl quinoa
  • 200 g champinjoner
  • 1 rödlök
  • 1 ½ dl oliv eller rapsolja
  • ½ dl färskpressad citronjuice
  • 2 krm peppar
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 gurka
  • 2 påsar babyspenat (à 65 g)
  • 1 påse salladsmix (ca 150g)
  • 2 dl grovhackad bladpersilja
  • salt

Skölj och koka quinoan enligt paketets anvisningar, låt kallna. Ansa, skölj och skär champinjonerna i i små klyftor. Skala, halvera och skär rödlöken i strimlor. Lägg i en skål. Blanda olja, citronjuice, peppar och ½ tsk salt. Häll dressingen över champinjonerna och rödlöken. Låt stå och dra medan resten görs. Rosta solrosfröna i en torr och het stekpanna. Dela gurkan på längden och skär i halvmånar. Vid servering, blanda försiktigt quinoa, spenat, sallad, och persilja i en stor låg, vid skål. Lägg på marinerad svamp och rödlöksamt gurka. Strö över solrosfröna.

Källa:buffé nr 4 2011

 

 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0