Varmchoklad

Nu är det höst! Varm choklad med en bit squashkaka till. Mums!




  • kakao
  • socker
  • sojamjölk
  • vispbar havregrädde

Vispa ner kakaon och sockret i lite av mjölken i en kastrull, fyll på med resten av mjölken. Låt koka upp och servera i en stor kopp med en klick vispad havregrädde.

Squashkaka med apelsinglasyr

 

Kakan:

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • 1 dl socker
  • 50 g riven mörk choklad
  • ca 15 hackade mandlar
  • 30-40 g smält mjölkfritt margarin
  • 1 dl sojamjölk
  • 3-4 dl grovt riven och urpressad squash
  • ströbröd och margarin till formen.

 

Blanda samman mjöl, bakpulver, socker, riven choklad och hackade mandlar. Häll över margarinet och mjölken, rör ihop till en smet. Rör ner squashen i smeten. Smöra och bröa formen och häll i smeten. Grädda i 200 grader ca 30 minuter, lägg över aluminiumfolie mot slutet av gräddningstiden om kakan blir för mörk.

 

Glasyren:

  • 200 g vegetabilisk naturell mjukost
  • 50 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
  • 3 dl siktat florsocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • rivet skal från 1 apelsin
  • ca 5 msk färskpressad apelsinsaft

Rör ihop alla ingredienser till glasyren, kör den med stavmixer så att den blir helt slät. Bred glasyren över kakan när den svalnat. Jag dekorerade med ytterligare apelsinzest.

Apelsinglasyren blev jag inspirarad till här. Min glasyr blev lite för rinnig och lite för söt, så jag tror på att använda någon annan glasyr, kanske ta den rakt av från inspirationssidan.

Uppdatering: Efter en natt i kylskåp stelnade glasyren och blev perfekt!

 

 


Glaserad palsternacka med apelsinsmak serverat med vispgrädde

 

  • 2 små palsternackor
  • apelsinzest från ½ apelsin
  • mjölkfritt margarin
  • apelsin saft från 1 ½ apelsin
  • 4 msk socker
  • havrevispgrädde
  • citronmeliss till dekoration

 

Skala och tärna palsternackorna och ta apelsinzesten med zestjärn från ½ apelsin. Fräs detta i margarin i en stekpanna tills palsternackan börjar mjukna. Häll sedan över apelsinsaft från 1 ½ apelsin samt sockret och koka tills såsen reducerats och palsternackorna är glaserade.

 

Ett lyckat expriment! Palsternackans naturliga sötma passar bra ihop med apelsin. Rekommenderar små portioner dock, det är mäktigt.

 


Pytt i panna

 

  • ½ kålrot
  • ½ rotselleri
  • 1-2 morötter
  • ½ purojolök
  • 1 palsternacka
  • 2/3 röd chilipeppar
  • 1 dm squash
  • 2 dl vego-kyckling tärningar, marinerade i liquid smoke
  • 110 g friterad tofu
  • salt
  • rapsolja

 

Skala och tärna alla rotsaker, skiva purjolöken och finhacka chilipepparen. Stek detta i rapsolja på mellanhög värme tills allt blir mjukt (gärna med lock på). Tärna squashen och tofun, stek med detta och kycklingtärningarna i pannan, nu utan lock så att fukten ångar bort. Salta efter smak.

 

Pytt i panna serverad med svartkål i grädde och rättiks-salladen från igår.

 

 

Uppdatering: Pytten passade också bra på treditionellt vis, med rödbetor.

 

 


Svartkål i grädde

 

  • 1 stånd svartkål
  • 1 förpackning oatly havregrädde
  • 1 vitlöksklyfta
  • mjölkfritt margarin
  • salt

Koka svartkålen mjuk. Skär sedan bort den tjocka mittnerven i bladen och hacka upp bladen grovt. Stek i mjölkfritt margarin och pressa över en vitlöksklyfta som får steka med. Häll sedan över grädde och låt puttra ihop en stund.


Olivolja med citronsmak x2

 

  • 1 burk
  • olivolja
  • 3 ekologiska citroner
  • 4 kvistar rosmarin

Skrubba citonerna. Skär en klyfta ur tre av dem och lägg både citronerna och klyftorna i en burk. Vik rosmarinkvistarna på mitten och banka lite pådem med skaftet av en kniv, lägg sedan ner dem i burken med citronerna. Häll över olivolja, minst så att det täcker citronerna och rosmarinen. Låt stå.

 

  • 1 flaska
  • olivolja
  • citronzest från två ekologiska citroner

Skrubba citronerna. ”Skala” av skalet med ett zestjärn och pula ner det i en flaska. Häll sedan över olivolja. Låt stå.


Smulpaj med äpplen och kanel

 

Den här bilden blev inte så smickrande för äppelpajen, men jag tycker att min prickiga ugnsform är så fin att jag ville ha med den ändå.

 

Smuldeg:

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk socker
  • 100 g mjölkfritt margarin

Pajfyllning:

  • två äpplen
  • kanel
  • ½ dl socker

 

Gaffla ihop alla ingredienser till smuldegen.

Kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg äppelklyftorna i en ugnsfast form och strö över socker samt kanel. Smula över suldegen och grädda i 200 grader, ca 30 minuter.

Servera med vispad växtgrädde eller vaniljsås.

 


Rotselleripuré med frästa rotsaker och rökta vegotärningar

 

  • ½ stor rotselleri
  • 1 morot
  • ½ palsternacka
  • 15 cm purjolök
  • ½ kålrot
  • vego kycklingbitar
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • rapsolja
  • svartpeppar
  • salt
  • liquid smoke

 

Skala och tärna rotsellerin, koka den mjuk i lätsaltat vatten. Häll av nästan allt vatten, tillsätt margarinet och mixa till en slät puré. Tärna överiga rotsaker och purjolöken i lika stora tärningar. Fräs på medelstarkvärme i rapsolja med grovmalen svartpeppar och salt till tärningarna mjuknat. Tina kycklingbitarna och marinera en kort stund med liquid smoke, stek sedan bitarna gyllenbruna.

Lägg upp rotselleripurén, rotsaksfräset och de rökta kycklingbitarna på en tallrik och njut.

Receptet är hämtat från svts program trädgårdsfredag och sedan veganiserat. Kocken heter Tareq Taylor.

 

 

 


Rättiks- och äppelsallad

 

  • 10x 5 cm rättika
  • 1 äpple
  • ½ röd chilifrukt
  • 2 msk citronsaft

 

Skala och riv rättikan fint, riv äpplet grovt med skalet på. Kärna ur chilin och finhacka. Blanda samman allt och droppa citronsaft över. Servera till rotselleripurén och de frästa grönsakerna i receptet ovan.


Höstdukat

Just nu är mitt köksbord så här vackert!



Squash, plommon, äpplen, torkad lavendel och blommor från landet. Rotsaker från ICA för 2.90:- kg. Avokado, tomat och ekologiska citroner från affären. Sista physalis-skörden och torkade bönor från balkongen.
Hoppas på matlagningslust imorgon.

Så här såg bönorna ut innan jag torkade dem för att kunna använda fröerna nästa år (det är fyra sorter).



Och så här såg de ut i början av sommaren när de växte på balkongen.







Nu flyttar balkongen in




Idag tog jag in lite grejer från balkongen som jag ska försöka få att trivas inne. Bland annat min en meter höga chiliplanta och lika höga basilikaplanta. Lite rosmarin, timjan, persilja, dragon, citronmeliss och gräslök har också hittat in.


Rödbetor, sallad och röror

Det här blev en trevlig middag i veckan. Ica sålde rödbetor för 2.90:- kg.




  • Kokta och skalade rödbetor
  • Örtsmör
  • Avokadoröra
  • Ruccolasallad med basilika- och dijondressing, garnerad med basilikablommor
  • Bröd med smält cheezly på
  • Kalamataoliver

Vindruvor och inlagd gurka



Var på marknad i Ulva kvarn för några veckor sen. Då köpte jag närodlade ekologiska vindruvor och inlagd gurka. Älskar't! Tyvärr minns jag inte vem säljaren var och det står inget på gurkburken heller.

Rotmos och grönsaksbiffar med senap



Min pappa är en jäkel på grönsaksbiffar. Tyvärr minns han aldrig recepten, men fördelen är att det alltid blir nya kreationer.

Tabouleh

Min egen tappning av tabouleh.

 

 

  • kokt quinoa
  • finhackad persilja
  • finhackad tomat
  • finhackad purjolök
  • finhackad mynta
  • svartpeppar
  • salt
  • citronsaft
  • olivolja

 

Blanda ihop allt och smaka av. Taboulehn ska vara sur, så var frikostig med citronsaften. Och det ska vara massor med persilja i.

 


Liselotts österikiska apfelstrudel



Deg:
  • Färdig smördeg (oftast gjord på vegetabiliskt margarin)
Fyllning:
  • 100g russin
  • 1 kg äpplen
  • juicen från 1 citron
  • 100g socker
  • 50g hackade hasselnötter
  • 2 tsk rom (eller motsvarande mängd romessens)
  • 60g smält smör
  • 1 tsk kanel
  • 125g brödsmulor

Rör ihop brödsmulor med hackade hasselnötter, smält margarin och socker. Tärna och tillsätt äpplena, citronjuice, russin, rom och kanel. Blanda ihop allt. Kavla ut smördegen (sätt ihop flera plattor) så att vart degflak blir ca 40x30 cm. Pensla margarin på degen, lägg på fyllningen och rulla ihop strudeln. Pensla strudeln med smält margarin och grädda i ugnen på 180 grader i 45 minuter.

Afternoon tea

Mamma bjöd på afternoon tea för att fira sin födelsedag. Lovely! Jag älskar att min mamma gör vegangrejer fast jag är den enda i familjen som är vegan. Det är KÄRLEK.



Det bjöds på små runda scones med många olika sorters marmelad, hallonsmulpaj med vaniljsås, kolakakor, ljusa snittar med vegetabilisk mjukost-riven gurka fyllning och kavring med mjukost-pepparrotsfyllning och förstås te till. Gott!


Röd-grön-rosa frukost.



Naturell sojayoghurt med hallon och kiwi. Rostade smörgåsar med vitlöksfri guaccamole och tärnad tomat samt grönt te. Nu ska jag gå och rösta!

Pasta carbonara

 

  • pasta
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 paket carbonarabitar från astrid och aporna
  • rapsolja
  • 1 paket oatly havregrädde
  • 1 dl riven cheezly super melting edamer style
  • salt
  • svartpeppar

 

Koka pastan i saltat vatten. Stek löken, vitlöken och carbonarabitarna i lite rapsolja, ganska hårt. Mal rikligt med svartpeppar över och salta efter smak. Häll havregrädden i en kastrull och värm till kokpunkten, rör ner nästan all ost och låt smälta under omrörning, salta. Häll av pastan när den är klar och rör ner den i gräddsåsen. Lägg upp pastan i en tallrik och lägg carbonarabitarna över. Strö den sista rivna osten överst. Komplettera med mer svartpeppar om det behövs.

 

 


Ännu en dag i landet...

Dagens skörd:



Äpplen; både höst och vintersorter. Squash, tomater, fänkål, persilja, kronärtskockor, mangold och lite vackra blommor (en del av dem har även en skadedjursavskräckande effekt i landet).



Äpplen i närbild.



Squash och tomater.



Kronärtskockor.

RSS 2.0
VeggieToppen
VeggieToppen