Grattis-cupcakes med choklad och apelsin



Muffins

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • en nypa salt
  • 1,5 dl kakao
  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 2 dl socker
  • 1 dl rapsolja
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader och sätt ut formar, allra helst amerikanska pappersformar så får de bättre passform. Denna sats räcker till antingen 12 små cupcakes eller 6 riktigt stora.

Blanda mjölken och äppelcidervinägern i en bunke och låt stå medan du blandar mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och kakao i en annan bunke. Blanda därefter i socker, rapsolja och vaniljsocker i bunken med den flytande blandningen. Vispa ordentligt i några minuter tills det blir poröst (vette fan om det blir, men försöka duger). Häll därefter i mjölblandningen och vispa tills du har en fin, jämn smet utan klumpar. Häll upp smeten i formarna, fyll dem till ¾. Grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter. Låt dem sedan kallna. (Receptet på muffinsarna kommer från vego deluxe.)

 

Glasyr

  • 1 dl margarin

  • 3 dl florsocker

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 2 msk vegetabilisk grädde

  • finrivet skal från 1 apelsin

  • ¼ dl färskpressad apelsinjuice

Låt margarinet bli rumstempererat och lite mjukt, vispa sedan ihop med resten av ingredienserna.

 

Apelsingelé

  • Saften från 2 apelsiner (-1/4 dl som används till glasyren)

  • 1/2-1 dl gelésocker multi (det märks hur mycket som behövs)

Blanda apelsinsaften med gelésocker i en kastrull. Låt det koka upp och och koka i en halv minut . Låt gelén svalna.

 

Apelsinkrokant

  • 2 msk mjölkfritt margarin

  • 2 msk ljus sirap

  • 1 tsk kakao

  • 1 ½ dl strösocker

  • 50 g flagad mandel

  • 100 g mörk choklad

  • några msk vegetabilisk grädde

  • lite citronarom

Bryn sockret till en ljus karamell i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sedan sirap, kakao och mandel. Rör tills det blir lättflytande, tillsätt sedan margarin under omröring. Bred ut smeten på oljat bakplåtpapper. Låt stelna 30 sekunder, skär sedan skåror i den mjuka massan. Låt svalna, bryt sedan bitarna efter skårorna. Smält chokladen i kastrull tillsammans med grädde och citronarom. Doppa ovansidan av krokanten i den smälta chokladen, lägg tillbaka på bakplåtspappret, ställ sedan kallt till dess chokladen hårdnar. Alternativt bred chokladen över alltihop så slipper du doppa.

Hacka upp en lagom mängd apelsinkrokant (ungefär hälften).

 

Montering

Spritsa glasyren runt muffinsarnas kant och fyll mitten med apelsingelén. Strössla över krokanthacket. Slå genast in och ge bort till en fin (eller ful) vän som fyller år.


Kommentarer
Postat av: Linn

Läste gratis-cup cakes. Är tydligen väldigt optimistiskt lagd.

2011-06-21 @ 05:13:03
URL: http://ettpsykfallsvardag.blogspot.com
Postat av: Sara

Hahaha =)

2011-06-22 @ 23:59:13
URL: http://stickling.blogg.se/veganmat

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0