Klimax matlag med tema "Revolutionen", under ledning av Albin

Tunisisk upprorsstuvning



  • 7 dl tunt skivad lök
  • 4 msk olivolja
  • 14 dl tunt skivad vitkål
  • nån nypa salt
  • 2 stora paprikor, strimlade
  • 4 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/4 tsk cayennepeppar
  • 2 kg Krossade tomater
  • 1 kg kikärtor på burk
  • 2 dl russin
  • 2 tsk färsk citronjuice
  • 8 tsk tofu
  • rostade mandelspån
  • salt

Sautera löken I olivolja ca 5 minuter tills den mjuknat. Tillsätt vitkål, salta och fortsätt sautera I minst 5 minuter under omrörning. Tillsätt paprika, korander, gurkmeja, kanel och cayennepeppar, sauterna nån minut till. Rör ner tomaterna, kikärtorna och russinen, låt puttra under lock I ca en kvart, tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt citronjuice och smaka av med salt. Toppa med stekt tofu och rostad mandel.

 

 

Tahirtorgets Blomkålssoppa


  • 12 dl hackad lök
  • 4 msk vegetabilisk olja
  • 10 dl tärnad potatis
  • 24 dl hackad blomkål
  • 4 tsk malen kummin
  • 2,5 tsk malen fänkål
  • 2 l hett vatten
  • 4 grönsaksbuljongtärningar
  • 4 tsk färsk citronjuice
  • salt
  • svartpeppar
  • hackade tomater och gräslök

Sautera löken I olja I 5-10 minuter, eller tills den är genomskinlig. Tillsätt potatisen, kummin och fänkål, värm i 1 minut. Tillsätt det heta vattnet, lägg på locket och låt koka upp. Tillsätt blomkålen och buljoongtärnmingarna, låt kloka upp igen. Sänk värmen och låt småkoka under lock I 10 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan slät och tillsätt citronjuice, salt och peppar. Värm upp soppan och servera varm med gräslök och hackade tomater.

 

 

Leninsallad

  • 1 kg kokt och skivad potatis
  • 4 oskalade medelstora äpplen
  • 6 medelstora, kokta och tunnt skivade morötter
  • 2 små, hackade rödlökar eller purjolök
  • 2 medelstora gröna paprikor, strimlade
  • 1 burk rödbetor, tärnade

Blanda alla grönsaker I en skål.

  • 12 tsk majonäs
  • 2 tsk inlagd gurka, finhackad
  • 4 tsk finhackad kapris
  • 2 tsk finhackad dragon
  • 2 tsk citronjuice
  • 2 tsk varmt vatten

Rör ihop till en dressing och häll över grönsakerna.

 

 

Sierra Maestras svarta bönor

  • 4 burkar svarta bönor
  • 1,5-2 kg kokt vitt ris (utbytt mot risoni)
  • 3 dl sofrito casero (lök, paprika, vitlök och koriander mixat till en puré)
  • salt
  • peppar
  • 1,5 tsk kummin
  • 1,5 tsk oregano
  • några stänk äppelcidervinäger
  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • 1,5 dl grönsakssbuljong
  • 1,5 burk tomatsås

Sautera vitlök och sofrito I olivolja nån minut. Tillsätt salt, peppar, kummin och oregano och rör om. Tillsätt bönorna och rör om väl. Häll sean över buljongen och tomatsåsen och blanda. Låt puttra I fem minuter, tillsätt äppelvinägern och rör om. Tillsätt riset och blanda ner ordentligt, låt sedan puttra I ca 10-15 minuter. Låt rätten vila I 10-15 minuter innan servering.

 

 

Marie Antoinettes bakelser

Blir ca 33 stycken.

Deg:

  • 10,5 dl vetemjöl
  • 300 g mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl florsocker
  • 1,5 dl vatten

Fyllning:

  • 300 g mjölkfritt margarin
  • 600 g naturella cashewnötter
  • 4 dl sojagrädde
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl vetemjöl

Glasyr:

  • 3 dl florsocker
  • 3 msk vatten (kan ersättas med saft eller tillsättas med mosade bär för att få annan smak eller färg.)

 

Degen: Sätt ugnen på 150ºC. Hacka ner margarinet och mosa ihop med florsocker, tillsätt vatten och vetemjöl och arbeta ihop till en deg som är lätt att hantera. Pressa ut i formarna.

Fyllningen: Mixa cashewnötterna grovt i en mixer, hacka ner margarinet och fördela med florsocker. Tillsätt sojagrädde, cashewnötterna och vetemjöl och blanda väl, gärna med elvisp. Fyll på smeten i formarna och platta till lite lätt. Grädda i ugnen i ca 20 minuter.

Glasyren: Låt de svalna helt och blanda ihop glasyren med vatten och eventuellt mosade bär för att få roligare smak och färg, eller blanda med saft. Fyll hela ytan med en tsk och låt stelna

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0