Julafton, vid dukat bord.
Recepten kommer vid ett lämpligare tillfälle.
Men på bordet fanns;
Saffranssallad
Rödbetssallad
Brysselkål i senapsgrädde med kalamataoliver
Senapsauberginesill
Olivfrestelse
Vegobullar
Grönkålspaj
Griljerad sk*nka -den utan rumpa
Julig fruktsallad, serverad med go greens visp
Julmat
Av tradition ska julmaten lagas natten innan julafton. Eller... jag brukar inte komma igång med lagandet förrän så här dags. Nån som känner igen sig? Nu ska i alla fall alla råvaror på köksbordet omvandlas till härlig julmat. Resultatet kommer imorgon. God jul!
Julbord med jobbet, hotell scandic Uppsala Nord
Potatis, nån sorts vetesallad stekt med rödlök, körsbärstomater, selleri. Till det en ratatouille i en liten skål och harricots verts.
Veganfika med djurrättsalliansen, Uppsala 14/12
Pizza -två sorter.
Tårta med hallonfyllning.
Lussekatter.
Risbräck, både med mörk choklad och med nougatischoklad.
Pepparkakor.
Mjuk pepparkaka med glasyr och lingon
...och en glutenfri kaka som jag inte har bild på.
Champinjonsoppa
- 300 g färska champinjoner
- 1 förpackning oatly havregrädde
- 1 tärning svampbuljong
- svartpeppar
- rapsolja
Skiva champinjonerna och stek upp dem i lite olja. Häll över en förpackning havregrädde, smula i en buljongtärning och peppra efter smak. Koka upp och servera. Här serverade jag soppan med grillat ciabattabröd med svamptapenade.
Basilikapesto
- massa färsk basilika
- 1 dl finhackad persilja
- 1 dl mandel
- olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- salt
Mixa ihop allt. Häll på burk och servera till pasta eller nåt.
Vegansk julmarknad, Uppsala
Tyvärr glömde jag att jag skulle visa upp maten, så den blev det ingen bild på. Men vi lagade (som inspiration inför julen): Rödkålssallad, rödbetssallad, långkål, fiskvännens frestelse, vegobullar, astrid och apornas sk*nka, vörtbröd, senapssill, risbräck, ischoklad, marsipanchoklad, lussekatter och mjuk pepparkaka med glasyr. Jag köpte en massa mat som jag tänkte visa upp:
Julskinka och chorizo från goodstore.
Korv, korv, korv, korv och korv och gulasch från Gothenburgian seitan.
Storpack gyrobitar från Gothenburgian seitan.
Heta Hannes gröna curry
- 2 gula lökar, finhackade
- 3 dl röda linser
- 1 burk krossade tomater
- 1 burk kokosmjölk
- rapsolja
- limesaft (och ev. skal)
- grön currypasta
- svartpeppar
- salt
Stek löken i rapsolja med svartpeppar, i en stor panna, tillsätt de röda linserna och fräs dem en stund med löken. Tillsätt tomaterna och kokosmjölken. Låt puttra tills linserna är mjuka. Smaksätt med grön currypasta, salt och limesaft.
Ät gärna med ett gott bröd. Eller varför inte med händerna.
Svartvinbärsglögg
Tillsammans ekologiska svartvinbärsglögg. Omdömme: God!
Vegofärssoppa
- 1 liten purjolök, skivad
- 2 mycket stora potatisar, i tärningar
- 1 stor riven morot
- 1/2 rotselleri, tärnad
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1 buljongtärning
- vitpeppar
- curry
- paprikapulver
- oregano
- rapsolja
- vatten
- 1 förpackning oatly havregrädde
- lagom mycket veggo, vegetarisk färs
- 4 msk tomatpuré
Stek alla rotsaker och lök i rapsolja med vitpeppar och curry. Täck grönsakerna med vatten och lägg i buljongtärningen samt tomatpurén. Koka under lock tills alla grönsaker är mjuka. Tillsätt oregano, paprikapulver, vegetarisk färs samt havregrädde. Låt puttra tills färsen mjuknat. Spä med ytterligare vatten till önskad konsistens.
Soppan serverades med vitlöksbröd.
Ayakos Sushi, Uppsala
Ayakos Sushi finns på två ställen i Uppsala, i söndags var det stället i Luthagen som blev besökt. Det ligger på Geijersgatan 14 och hemsidan finns att beskåda här. Lugn och trevlig atmosfär och god sushi. Servitören verkade dock inte uppskatta mina skämt om att de borde ha segel på tallriksbåtarna.
Williams pub, Uppsala
Till förrätt blev det papadams med magochutney.
Till varmrätt; skitgott ris, malai veg och vitlöksnan.
Rårakor med aioli
- Riven potatis
- salt
- svartpeppar
- rapsolja att steka i
Släng en näve riven potatis i het panna med rikligt med olja. Platta ut potatisen och forma som en pannkaka. Salta och peppra. Stek tills de är gyllenbruna på båda sidor.
Rörde ihop lite vegomajonäs med vitlök och vips så hade jag aioli att äta till rårakorna.
En skål potatis- och purjolöksoppa
- hackad purjolök -5 cm vit och 5 cm grön
- 2 rivna potatisar
- rapsolja
- ½ buljongtärning
- vatten
- vitpeppar
Stek purjon och potatisen i lite olja och krydda med vitpeppar. Häll över vatten och ploppa i buljongtärningen. Koka tills potatisen och purjon är mjuka.
Chorizo med potatis och stuvad grönkål
- Weaty's Gran Chorizo
- Kokt potatis
- Stuvad grönkål
Skiva chorizon och stek skivorna på båda sidor i rapsolja. Repa grönkålen från stjälkarna och hacka eller klipp den i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten och stek sedan i vegetabiliskt fett. Häll över havregrädde och red med maizena.
Rotsakssoppa med dragon och andra örter
Det här är en middag komponerad av Plupp och Su med 6 recept, varav några hänger ihop.
20 port
- 3 gula lökar
- 3 purjolökar
- 15 morötter
- 1250 g rotselleri
- 20 potatisar
- 5,5 l vegetabilisk buljong
- 3 msk torkad dragon
- 5 tsk körvel
- 3 dl hackad persilja
- salt
- peppar
- 5 dl egengjord havregrädde (se receptet nedan)
Hacka lök och purjolök. Tärna morötter, rotselleri och potatis. Värm olja i en jättestor kastrull, fräs löken tills den är genomskinlig men inte brynt. Tillsätt purjolök, morötter och rolselleri och låt detta fräsa en stund. Häll på mer olja om det bränner fast. Tillsätt potatis och 4,5 liter buljong, lägg på lock och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda tills grönsakerna är mjuka.
Plocka upp hälften av rotfrukterna och mixa sedan resten med en stavmixer, då får du en fin slät soppa. Lägg sedan tillbaka de rotfrukter som du tog upp, detta gör att du får lite tuggmotstånd i soppan. Krydda, salta och peppra. Späd med resten av buljongen Värm upp och smaka av. Häll till sist i havregrädden, men koka inte soppan efter att du har haft i grädden. Risken är då att den skär sig.
Alldeles egen havregrädde
(Ger cirka 4.5 dl grädde, kanske är det enklast att göra grädden i omgångar. Exempelvis genom att ni halverar receptet och gör två satser grädde)
- 9 dl vatten
- 9 dl havregryn
- salt
- 3 msk olja
Mixa alla ingredienserna med en stavmixer och sila mixen, använd en fin sil för bästa resultat. Nu har du fått finfin havregrädde, resterna (det som är kvar i silen) ska användas i äppelpajen nedan.
Äppelpaj på egenskördande äpplen
Pajdeg:
(20 pers)
- 3 dl havregryn
- 2 dl havrgräddesmix
- 5 dl vetemjöl
- 3 msk socker
- 500 g vegetabiliskt margarin
- vatten
Fyllning:
- äpplen
- kardemumma
- kanel
- socker
Använd resterna som blev när du gjorde havregrädden. Blanda detta med havregryn, mjöl, socker, margarin och lite vatten till en bra konsistens.
Skala äpplen och blanda dem med socker, kardemumma och kanel. Lägg ut äpplena i en form och strö över smulpajsdegen (alternativt tryck ut degen till ett pajskal och fyll med äpplena). Stoppa in det hela i ungen som står på 225 grader och vänta i 20 minuter. Och så, vips har du fått en smarrig äppelpaj.
Rödbetssallad på Su's och Plupp's sätt
- 5 dl rödbetor
- 1 äpple
- 2 kokta, kalla potatisar
- olivolja
- vinäger
- vitlök
- salt
- peppar
Riv rödbetorna ganska grovt, riv även äpplena. Skiva potatisen och blanda allt med olivolja, vinäger, vitlök, salt och peppar (vi har inga exakta mått på oljan och kryddorna, men krydda efter behag och smaka av). Låt stå svalt ett tag.
Ärthommus
- 2 l kokta gula ärtor
- 12 msk olivolja
- 2 dl tahini
- vatten för en bra konsistens
- vitlök
- salt
- svartpeppar
- spiskummin
- paprikapulver
Mixa de kokta ärtorna med olivolja och tahini. Ta även i några dl vatten för att göra de enklare att mixa, spice upp hommusen med vitlök, salt, peppar, spiskummin och paprikapulver. Krydda efter behag. Späd med vatten tills det bra en fin konsistens på hommusen.
Morotsbröd
(ger 24 bullar/2 bröd, gör två satser men gör dem två olika bunkar risken är att det blir väldigt tung att röra och knåda annars)
- 1 pkt (50 g) jäst
- 50 g smör
- 5 dl vatten
- 1½ tsk salt
- 1 dl vetekli
- 4 dl rivna morötter
- 3 dl grahamsmjöl
- 6-8 dl vetemjöl
Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.
Rör ner salt och vetekli. Skala och riv morötter fint. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl. Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte är så kletig.
Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar.
Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i undre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Barista, Uppsala
Igår blev det en vaniljlatte med sojamjölk.
Saffransbullar och glögg
På Hemköp finns det veganska "butiksbakade" saffransbullar i år igen. Hurra!
Jag har redan ätit för många.