Tzayspett med potatisgratäng och rödvinssås
- tzayspett
gratäng:
- potatis
- havregrädde
- mycket vitlök
- svartpeppar
- salt
sås:
- ½ flaska rödvin
- några kvistar citrontimjan
- ett knippe persiljestjälkar
- 1 gul lök
- 1 buljongtärning
- mjölkfritt margarin
- maizena
- vatten
- salt
Skala och skiva potatisen tunt, enklast med mandolin (nej, inte instrumentet). Fyll en ugnsfast form. Salta, peppra och pressa vitlök över. Häll sedan över grädde, nästan så att det täcker och ställ in i ugnen på 200 grader tills potatisen blivit mjuk och gratängen fått en gyllen skorpa.
Hacka upp löken grovt och fräs den ihop med persiljestjäljkarna, timjankvistarna i mjölkfritt margarin. Häll över vinet och lägg i buljongtärningen. Låt blandningen koka så att den reduceras ordentligt, sila därefter av smakgivarna och häll tillbaka reduktionen i kastrullen. Blanda lämplig mängd maizena i lite vatten och vispa ner i såsen, låt koka upp. Späd med vatten om såsen blir för tjock. Smaka av med salt. Montera sedan några tärningar mjölkfritt margarin i såsen för att göra den glansigare.
Stek tzayspetten och servera allt under festliga omständigheter.
Somrig tofusallad
- 1 förpackning markatta naturell tofu
- 1 påse babyspenat
- 1 röd spetspaprika
- 1/2 svenskt syrligt äpple
- goda gröna oliver
- 2 stora vitlöksklyftor
- rapsolja
- olivolja
- citronjuice
- salt
- svartpeppar
Skär tofun i fetaost-stora kuber och stek den i rapsolja med salt, citron och 1 pressad vitlöksklyfta, låt tofun svalna. Finhacka spetspaprikan och äpplet, blanda med babyspenaten och tofun. Häll över lite citonjuice, olivolja, salt, svartpeppar och pressa sedan ner den andra vitlöksklyftan, blanda in dressingen ordentligt. Strö sedan över en massa goda oliver. Avnjut med ett gott surdegsbröd, med fördel på balkongen.
Persiska matlådor
Märket Hani har en uppsjö vegansk färdigmat. Det jag framförallt gillar är att det tydligt på framsidan står "MEATLESS". Testade auberginestuvning med linser, den var sådär. Men har man bråttom och inte hinner laga mat till jobbet nästa dag är det toppen!
Hisar fastfood, Stockholm
I hötorgshallen i Stockholm finns Hisar fastfood. De serverar vegansk spenatburgare med en massa tillbehör i, bland annat vinbladsdolmar. Riktigt mättande!
Chutney, Stockholm
Kidneybönor passionata
- 1 burk kindeybönor
- 1/2 dl finhackad persilja
- 1 tsk torkad basilika
- 1 tsk torkad oregano
- 2 msk fransk senap
- salt och peppar
- 1 burk krossade tomater
- 1 1/2 dl havregrädde
- 15 gröna oliver
Lägg allt utom havregrädden och oliverna i en traktörpanna. Låt puttra ihop under lock i ca 10 minuter, tillsätt sedan grädden och låt det bli varmt igen. Skiva oliverna och strö över den färdiga grytan innan servering. Servera med ris och grönsallad.
Snabb fruktpaj för en person
- 1 smördegsark
- 1 nektarin
- färsk mynta
- 1 näve hallon
Ta fram smördegen ur frysen och låt tina. Hacka nektarinen i småbitar, finhacka myntan. Blanda ihop hallonen, nektarinbitarna och myntahacket. Tryck ut smördegsplattan med händerna och vik upp en kant. Fyll smördegen med fruktröran och grädda på 225 grader tills pajen ser färdig ut. Servera med vegetabilisk vispgrädde.
Ålandsmiddag
Hälsade på min bror på Åland, fin som han är bestämde han att alla skulle äta veganskt. Vi åt tzay, stekta champinjoner, potatissallad och tzatziki. En hit!
- Evas potatissallad
- potatis
- kapris
- rödlök
- basilika
- olja
- äppelcidervinäger
- chiliflakes
- salt
Koka potatisen, och skiva upp den i lagom stoa bitar, strimla rödlöken, riv basilikan och lägg i en skål tillsammans med kaprisen. Blanda ihop en dressing av reserande ingredienser och häll över potatissalladen.
En god temafest
Högmod -napoleonbakelser
Girighet -munkar
Vällust -kärleksmums
Avund - kakan på det vit-blå fatet (som bara räcker till en person)
Frosseri -pannkakstårta med ALLT på
Vrede -starkt chilikryddade chokladkrispkakor
Lättja -färdigköpta kakor
Blommig smördegspizza
- två frysta plattor smördeg
- 2-3 msk tomatpuré
- lite olja
- 1 pressad vitlöksklyfta
- salt
- finhackad basilika och citrontimjan
- finhackad gräslök
- oliver
- solrosfrön
- basilika- och oreganoklommor
Låt smördegen tina, tryck ihop de två plattorna till en och platta ut dem ytterligare. Rör ihop tomatpurén med vitlök, salt, olja och hackade örtkryddor. Bred röran över smördegen. Strö sedan över gräslöken, oliverna och solrosfröna. Grädda i ugnen på 225 grader tills den ser färdig ut. Strö över kryddblommorna och ät.
Pastagratäng
- små ekologiska pasta skruvar
- kallrökt tofu
- 1 förpackning oatly havregrädde
- No-Muh melty
- salt
- mortlad chili
Koka pastan tills den är nästan klar, häll av vattnet. Tillsätt havregrädden och sätt tillbaka kastrullen på den varma plattan. Tillsätt därefter osten skuren i små bitar och låt den smälta under omrörning, krydda med salt och chili. Skär den rökta tofun i stavar och lägg i en ugnsfast form. Häll pastan och ostsåsen över tofun och grädda i ugnen på 200 grader tills gratängen får lite färg och fastare konsistens.
Så jäkla gott!!!
Mammas körsbärspaj
- smuldeg (recept här)
- körsbär
- lite strösocker
- mandelmassa, riven
Gör en smuldeg, men tryck ut den som ett pajskal i pajformen istället för att göra smulor av den. Grädda pajskalet tills det stelnat något. Häll därefter i körsbären och strö lite socker över, grädda en stund så att bären torkar lite. Strö den rivna mandelmassan över. Grädda i 225 grader tills mandelmassan fått färg och bären smält ihop till en syltaktig röra (ca 20-30 minuter). Om mandelmassan får färg för fort, täck pajen med folie den sista tiden av gräddningen.
Servera med vanlijsås.
Varma smörgåsar med vitlök, rökt tofu och smält ost
- skivat rostbröd
- mjölkfritt magarin
- pressad vitlök
- salt
- kallrökt tofu
- No-Muh melty
Bred brödskivorna med margarin och fördela lite vitlök på dem. Skiva tofun med osthyvel och lägg tofuskivorna på smörgåsarna. Skiva sedan No-Muh melty och lägg överst på smörgåsarna. Skjuts in i ugnen med smörgåsarna på 200 grader tills de ser färdiga ut.
Den här tofun hittade jag vid ett besök på Åland, har inte sett den i nån butik i Uppsala. Jag tycker om rökt tofu!
Ostfondue
- ett paket No-Muh Sauce
- en långfranska
Skär upp brödet i kuber och rosta det lätt i ugnen. Värm ostsåsen i en kastrull. För folk med mycket plats i köksskåpen och en fonduegryta kan en sådan användas vid servering. Doppa brödbitarna i ostsåsen och ät!
Soyghurt med färska hallon och blåbär samt rostbröd med mandelsmör
mandelsmör:
- mandel
- olja
- salt
- agavesirap
Lagom mycket av alla ingredienser mixas ihop och resultatet blir ett underbart mandelsmör!
Raw grönsaksbiffar med aramésallad
- det torra grönsaksköttet från juicetillverkningen
- ½ dl pumpakärnor
- ½ dl sesamfrön med skal
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl mandel
- 1 dl cashewnötter
- 15 cm finhackad purjolök
Mixa alla frön och nötter grovt, rör ihop med grönsaksköttet och den finhackade purjolöken. Smaksätt smeten på önskat vis (jag nöjde mig med lite herbamare örtsalt). Forma smeten till biffar och torka några timmar i ugn på max 40 grader.
- 1 näve aramealger
- ½ tsk dijonsenap
- 1 liten skvätt olja
- 1 liten skvätt äppelcidervinäger
Blötlägg aramealgerna en kvart, häll sedan av vattnet. Rör ner resten av ingredienserna. Servera algsalladen till biffarna.
Färskpressad grönsaksjuice
Ser ni så snyggt den skiktat sig?! Coolt!
- 3 palsternackor
- 3 morötter
- 1 broccolistånd
- 10 körsbärstomater
- 1 rejäl näve ärtskott
- 1 citron
- färsk äppeljuice
Kör alla ingredienser utom äppeljuicen i fruktcentrifug, ta citronen sist så sköljer den ut det sista av de andra ingredienserna ur centrifugen. Tillsätt äppeljuice. Drick! Spara det torra fruktköttet och gör biffar av det.
Svartvinbärsgröt
- frebacos quinoa och havregröt
- torkade plommon och aprikoser
- pumpakärnor
- en näve svarta vinbär
Koka ihop allt och servera med vegomjölk.
Kramsta gästgård, Järvsö
På Kramsta gästgård i Järvsö kan de alltid slänga ihop nåt veganskt, men de har inget på menyn. Har vid tidigare tillfällen även provat deras frukost, det är en klassisk "hotellfrukost" och alltså inte överdrivet upphetsande för en vegan men det är helt klart möjligt att äta sig mätt. Den här gången fick jag kikärtsbiffar med tomatsås. Väldigt fräscht.
Pasta med champinjonsås och gröna ärtor
- stora pasta snäckor
- färska champinjoner
- 1 rödlök
- 4 vitlöksstrån
- 1 förpackning oatly havregrädde
- chiliflakes och andra kryddor
- sweetchilisås, thai
- salt
- frysta gröna ärtor
- cashewnötter
Koka pastan, häll i ärtorna de sista minuterna. Skiva champinjonerna och skär upp löken, finhacka vitlöksstråna. Stek i rapsolja och krydda med chiliflakes och annat gott. Häll över havregrädden och låt såsen puttra ihop. Smaksätt med lite sweetchilisås och salta. Servera pastan och ärtorna med såsen och strö över cashewnötter.
Takenaka sushibar, Halmstad
Halmstad är verkligen ingen veganstad. På de flesta matställen vet de knappt vad vegansk mat är. Men sushi är ju alltid rätt.
Takenaka sushibar är litet men trevligt.
Lunch på Punch, Tylösand
På Punch i tylösand har de inget veganskt på menyn. Men kocken kunde verkligen svänga ihop nåt på plats. Väldigt god mat med lyxig känsla.
Restaurang Sommarro, Uppsala
Restaurang Sommarro är en turkisk restaurang belägen i stadsdelen somarro, norbyvägen 65, i Uppsala. Vi beställde mat för avhämtning, de har en vegansk rätt om man säger till om att man inte vill ha någon vit sås (den kan man ju lätt lägga till själv i efterhand).
Krusbärspaj
Kokosvatten
Kokosvatten verkar ju vara det nya heta. Med en perfekt balans av elektrolyter ska kokosvattnet återfukta kroppen på ett alldeles underbart vis och dessutom förebygga och motverka all världens sjukdomar.
Jag köpte två sorter, en naturell och en smaksatt. Ingen av dem var någon höjdare. Om man absolut vill dricka kokosvatten rekommenderar jag att man har det i en smoothie.
Nyplockad middag
Det är så härligt att kunna gå ut och plocka maten som man sen tillagar och stoppar i sig. Det känns rent och rätt på nåt vis.
Plocka:
- potatis
- mangold
- olika sorterssallad
- ätbara blomblad
- bröd (ur skafferiet)
Mangolden är stuvad i vitlök och havregrädde. Salladen har en vinägrett med dijonsenap. Och ja, det var gott!
Hornuddens trädgård
Ute på resa svängde jag impulsivt av vägen vid en liten trevlig skylt som pekade mot hornuddens trädgård. Caféet hade inget veganskt, men det var fint där och jag kunde släcka törsten med deras alldeles egna äppelmust. Med mig därifrån fick jag även en påse med deras egna ekologiska tomater och en gurka. En lyckad avstickare.
Blåbärssoyghurt med färska hallon
Somrigt så det förslår!
Stockholmsbesök
Blandgröt med färska hallon
En av mina stora frukostfavoriter under semestern har varit gröt med många mättande ingredienser. Det är skönt att stoppa i sig nåt ordentligt mättande så man slipper pausa för lunch när man har som roligast.
- frebacos havre och quinoagröt
- pumpakärnor
- cashewnötter
- torkade plommon
- torkade aprikoser
- 1 matsked kokosfett
- vatten
- färska hallon
- kokosflingor
- sojamjölk
Tzayburgare
- stekta tzayspett
- hamburgerbröd
- gurka
- tomat
- rödlök
- basilika
- stekt portabella
- smörgåsgurka
- ketchup
- senap
- sweetchilisås
- dressing gjord på sojghurt, sweetchilisås och tandoorikrydda
Blåbärsfrukost
Så jäkla gott! Jag fick blåbär av min bror och åt dem med vegomjölk till frukost. Till det blev det smörgåsar med vitlöks-cheating på.
Blåbär alltså...
Urkult 2011
Tältliv, musik, dans, vänner, poesi, regn och MAT.
Först ut har vi Soppboden, där bjöds soppa och bröd. Mycket gott enligt säkra källor.
Och så Libatältet som hade en alldeles underbart stor wrap med hur mycket prylar som helst i, och god soja-chai.
Sist men inte minst; veganköket!
Veganköket serverade den godaste maten. Både deras tunnbrödsrulle för 25:- och dahl med råris och papadum för 35:- var supergott.
Men lite mat vill man ju gärna laga själv. Varje morgon åt vi grötfrukost, som de rejäla människor vi är.
Gröten kokades på en blandning av havregryn och quinoa, mandel, solrosfrön, kokosflingor samt torkade aprikoser och plommon. Till det havremjölk. Bättre start på dagen finns inte.
En dag gjorde vi bulgursallad med paprika, avokado och blandade bönor.