Ost, kex å sånt
Var på gröna lund med ett gäng veganer igår och tog med både en bit valnötsost och classic. De uppskattades och någon med bättre ostminne än mitt sa att No-Muh ostarna hade väldigt ostlik konsistens och smak. Aningens lite mycket mögelost-smak tycker jag nog att de har, men helt klart bästa veganosten jag provat. Ikväll blev det No-Muh "Rezent", en ost med lite mer smak. Rezent var helt klart en ost för mig. Gott med kex, tunnbröd och lite frukt.
Det bästa med No-Muh-osten är deffinitivt att den varken innehåller soja eller palmolja!
Vegustos No-Muh Käse
Har fått en stor laddning vegusto-ost med posten som snart ska provas igenom och jag har längtat ände sen i mars. Ja, alla ostar är inte till mig, några av dem ska till andra glada veganer i Uppsala. Vegustos hemsida finns här. Och vill man få tag i osten på närmare håll så är det Gothenburgian Seitanfoods som tar in den till Sverige. Webshopen är inte riktigt i bruk än (men på gång), så länge kommer du i kontakt med Gothenburgian Seitanfoods på facebook, här.
I högen på bilden finns ostarna "classic", "kräuter", "walnüsse", "rezent", "dezent" och "melty". Har även fått en liten bonus i paketet som jag återkommer till...
Say cheese =).
Midsommarfest med stort Mmm!
Midsommarfest på landet hos "I love recycling-Sara". Underbara människor, underbar mat. Vi hade knytis och jag tog med en romtårta, en sån som jag gjorde förra midsommaren, men större.
- 10 skivor kavring
- 100 g mjölkfritt margarin
- 2 paket tofuline creamy spread naturell
- 1/2 dl plamil äggfri majonäs
- 1/2 dl finhackad dill
- 1 burk svart tångcaviar
- finklippt gräslök
Smält margarinet och mixa det med kavringen. Tryck ut degen i en springform och ställ i kylskåpet.
Rör ihop creamy spread med majonäsen, dillen och rommen till en jämn smet. Bred smeten över kavringen i formen. Garnera med finklippt gräslök och ställ kallt.
Här marineras det för fullt. Tzay, tofu, champinjoner och korvar.
Grillspett med grönsaker, marinerad tofu och marinerade "räkor". Jäkligt läskigt det där med veganräkor, om du frågar mig.
Potatissallad med blomkål och rom, två sorters groddar och jordnötssås.
Ida och Magnus hade med sig en fin lasagne.
Hummus, marinerade champinjoner, salsa och solrosfrön. Fin sallad med papaya och rädisor.
Sara gjorde fin tårta med vaniljkräm, grädde, jordgubbar och chokladspån.
På kvällen blev det kex och ost.
Tack alla för en fin midsommar! <3
Hallonremmar
- 5 dl frysta hallon
- 8 st torkade aprikoser (jag tog 5 aprikoser och 3 dadlar, för det var vad jag hade hemma)
- 1 st banan, skalad
Jag torkade remmarna lite för länge, men efter en dag utan lock på burken blev de som de skulle.
Receptet kommer från Renée Voltaire.
Masserad sötpotatis med tapenad-pesto
- 1 sötpotatis
- persilja
- vitlök
- kallpressad olja
- citronsaft
Skala sötpotatisen och skiva den tunt i mandolin. Lägg den i en plastpåse med olja, citronsaft, vitlök och persilja. Massera den sen med oljan och de andra ingredienserna så att den blir ordentligt indränkt och mjuk. Låt sedan ligga över natten i kylskåp och marinera. Efter den här behandlingen får sötpotatisen lite lätt tillagad konsistens (funkar med de flesta rotfrukter, även purjolök).
- 1 burk urkärnade kalamataoliver
- 10 körsbärstomater
- vitlök
- citron
- persilja
- 1/2 dl solrosfrön
- 1/2 dl pumpakärnor
- 1 dl cashewnötter
Mixa alla ingredienser.
God avokadosoppa och misslyckad avokadosoppa
Att mixa ner ett halvt ton citronmeliss i avokadosoppan är inte att rekommendera, det blir lite väl mycket tuggmotstånd och gräskänsla i den då.
Den goda:
- 3 avokado
- 40-gradigt vatten
- citronsaft
- salt
- cashewnötter
- blötlagt bovete
Mixa avokadosarna med vatten, citronsaft och salt. Ta så mycket vatten som behövs för att soppan ska få lagom konsistens. Häll upp i en tallrik och strössla över cashewnötter och bovete. Det är himla gott med ljummen mat när man bara ätit kall mat i flera dagar.
Bovetegröt
- 1 dl bovete
- blötläggningsvatten
- mer vatten
- frukt eller bär
Bovetegröt med frysta hallon och honungsmelon.
Bovetegröt med frysta svarta vinbär och nektarin.
Bovetegröt med frysta hallon och frysta svarta vinbär. Ovanpå: valnötter och agavesirap.
Avokado- och apelsinjuicesmoothie
- 1 päron
- 10 frysta hallon
- 1 avokado
- färskpressad apelsinjuice
Mixa ihop alla ingredienser med lite apelsinjuice, tillsätt sedan apelsinjuice till önskad konsistens.
Casheese med sourcreamesmak
Den här casheesen har jag lagt upp recept på förut. Titta här. Men nu för tiden blötlägger jag oftast cashewnötterna över natten. Gott till linfrökexen i inlägget innan.
Linfrökex
- 3 dl linfrön
- ½ dl sesamfrön
- 1 dl pumpakärnor
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk salt
- 1 dl vatten
Rör ihop alla ingredienser med vattnet, låt gärna stå och svälla i några timmar, men det är inte nödvändigt. Smeta ut linfrösmeten på ett bakpapper på en plåt, den ska täcka hela plåten. Torka sedan i ugn, i minst 8 timmar, på 40-45 grader och sätt en tesked i ugnsluckan så den står lite lätt på glänt och kan släppa ut fukten. När linfrökexen är klara är de krispiga och lätta att bryta i bitar. Förvara torrt. Kryddningen och allt utom linfröna är förstås utbytbart. Recept på linfrökex finns överallt på nätet, men jag fick inspiration till mina från Erica Palmcrantzbok ”Rawfood på svenska”.
Melon- och myntasmoothie
- mynta
- mangold
- vattenmelon
- lime
Botvetegröt med svarta vinbär
- 1 dl bovete
- 1 dl frysta svarta vinbär
- 1 dadel
- lite honungsmelon
Blötlägg bovetet över natten. Skölj det ordentligt på morgonen, det bildas ett slem under blötläggningen som ska bort. Mixa sedan bovetet med lite vatten, dadeln och svarta vinbär till en jämn konsistens. Servera med lite tärnad honungsmelon. Bra som frukost.
Kanelbollar
- 100 g kokosfett
- 1 stor näve cashewnötter
- 1 lite mindre näve mandel
- 4 dadlar
- kanel
- ev. lite vatten
Mixa ihop allt till en jämn smet, ställ in smeten i kylskåpet så att den stelnar till lite. Rulla sedan bollar och doppa i kanel. Låt stelna i kylskåpet och förvara dem där.
Energibomb som ger snabb mättnad :).
Matiga sallader
Blandade böngroddar, alfa-alfagroddar och rädisbroddar blandat med till exempel ärtskott, persilja och morötter är rätt mättande tillsammans med frön och nötter. En liten dressing med citronsaft, kallpressad olja och salt är gott till.
Rabarbermousse
- rabarberkompott
- go greens vispgrädde, vispad
Kultur Kaféet, Uppsala
Kultur Kaféet är ett trevligt ställe, ganska litet men sällan fullt (av någon anledning jag inte förstår). Det ligger på sysslomansgatan 1, på en innergård. De har uteservering på sommaren. De kör på ekologiskt, hembakat och lokalt. Dessutom har de alltid en rawfoodtallrik och lite olika råa bakverk att välja mellan.
Jag var inte så hungrig, så jag bad om en halv rawfoodtallrik, vilket gick alldeles utmärkt, dessutom till ett halverat pris. Till efterrätt blev den en fin liten bakelse.
Snabb casheese med frukt
Casheese är en gammal favorit som kan varieras i smak i oändlighet. Den här gången blev det så här:
cashewnötter (gärna blötlagda över natten)
vatten
lite vit och lite grön purjolök
salt
Mixa ihop allt till en så jämn smet som möjligt. Förvara i kylskåp. Gott på t.ex. linfrökex eller skivad frukt.
Koh Phagnan, Uppsala
Har varit på Koh Phagnan igen. De hittas på övre slottsgatan 12 i uppsala och här.
Trevligt och annorlunda ställe. Framför allt; supergod mat. Varning för ostronsås i förrättssalladen om man inte säger till!
Finhackad champinjonsallad med avokadokräm
sallad:
- 10 champinjoner
- 20 körsbärstomater
- mangold
- persilja
- citronsaft
- kallpressad olja
- vitlök
- 1/2 gul lök
- pumpakärnor
avokadokräm:
- 1 avokado
- vitlök
- torkad chili
- salt
- kallpressad olja
- citronsaft
Finhacka champinjoner, körsbärstomater, mangold, persilja, vitlök och lök. Pressa över citronsaft och olja, låt dra en stund.
Mixa avokadon med lite vatten och citronsaft. Mixa sedan ner chili, vitlök och salt.
Strössla pumpakärnor över salladen och lägg på avokadokrämen.
Squashetti med tomatsås
- 20 körsbärstomater
- några kvistar persilja
- några stjälkar mangold
- lite torkad chili
- 1-2 msk torkad oregano
- salt
- 2 msk kallpressad olivolja
- 1 liten squash
- en näve pumpafrön
Skölj och torka av tomaterna, finhacka dem och lägg i en skål. Skölj mangolden och persiljan, repa persiljan från stjälkarna och mixa allt i en skål med höga kanter tillsammans med chili, salt, oregano och olivolja. Häll ihop röran med tomaterna och låt dra en stund. Skölj och torka av squashen, gör långa strimlor av den med hjälp av en potatisskalare och lägg upp på en tallrik, häll tomatsåsen över och strössla på pumpafrön.
Mynta- och nektarinsmoothie
- några stjälkar mynta
- 1 nektarin
- 2/3 banan
- vatten
Skölj nektarinen och skala av köttet från kärnan. Skala bananen, ät upp 1/3 och mixa resten med nektarinen och lite vatten. Skölj myntan, repa bladen från stammarna och mixa ner i fruktröran. Tillsätt vatten till önskad konsistens. Mixa så slätt som möjligt.
Det här med raw...
Tänkte att jag kanske skulle prova på att köra lite mer raw ett tag. Det passar ju rätt bra nu när det är varmt.
Det blev en sväng på torget för att inhandla lite färska grönsaker, blad och frukt. Jag började fredagen den 17:de och håller på till midsommar om allt går som tänkt. Visst äter man raw då och då, men nu är det 100% raw som gäller. Det betyder att det finns raw-recept i de andra kategorierna också.
Rökmarinerade bönor
- stora vita bönor
- olivolja
- lime
- liquid smooke
- agavesirap
- salt
- torkad chili
Mortla chilin med saltet. Rör ner det i oljan, pressa över lime, några droppar smoked liquid och agavesirap. Lägg ner bönorna, rör om och låt marinera ett tag.
Melon och spenatsmoothie
Min första riktigt lyckade gröna smoothie!
- Vattenmelon (typ en normalstor klyfta)
- färskpressad limesaft (½)
- babyspenat (ca 40 g)
Mixa först limesaften och vattenmelonen slätt. Tillsätt spenaten och mixa så slätt som möjligt.
Beurre blance
- 1 finhackad gul lök
- 2 ½ dl torrt vitt vin
- 1 msk citronsaft
- 180 g mjölkfritt margarin
- 2 msk havregrädde
- vitpeppar och salt
- 10 sparrisar
- 10 färskpotatisar
Rengör potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Skala sparrisen och koka tills den är mjuk.
Lägg löken, vinet och citronsaften i en kastrull och koka tills vätskan reducerats till ca ½ dl, sila då bort löken. Smaksätt vätskan med ½ buljongtärning och 1 krm vitpeppar. Häll i 2 msk havregrädde. Grädden är inte nödvändig, men minskar risken att såsen ska spricka när du monterar margarinet. Montera margarinet i vätskan i små bitar som du låter smälta helt innan nästa bit tillsätts.
Grattis-cupcakes med choklad och apelsin
Muffins
- 2,5 dl vetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- en nypa salt
- 1,5 dl kakao
- 3 dl mjölk
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 2 dl socker
- 1 dl rapsolja
- 1 1/2 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader och sätt ut formar, allra helst amerikanska pappersformar så får de bättre passform. Denna sats räcker till antingen 12 små cupcakes eller 6 riktigt stora.
Blanda mjölken och äppelcidervinägern i en bunke och låt stå medan du blandar mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och kakao i en annan bunke. Blanda därefter i socker, rapsolja och vaniljsocker i bunken med den flytande blandningen. Vispa ordentligt i några minuter tills det blir poröst (vette fan om det blir, men försöka duger). Häll därefter i mjölblandningen och vispa tills du har en fin, jämn smet utan klumpar. Häll upp smeten i formarna, fyll dem till ¾. Grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter. Låt dem sedan kallna. (Receptet på muffinsarna kommer från vego deluxe.)
Glasyr
-
1 dl margarin
-
3 dl florsocker
-
1 tsk vaniljsocker
-
2 msk vegetabilisk grädde
-
finrivet skal från 1 apelsin
-
¼ dl färskpressad apelsinjuice
Låt margarinet bli rumstempererat och lite mjukt, vispa sedan ihop med resten av ingredienserna.
Apelsingelé
-
Saften från 2 apelsiner (-1/4 dl som används till glasyren)
-
1/2-1 dl gelésocker multi (det märks hur mycket som behövs)
Blanda apelsinsaften med gelésocker i en kastrull. Låt det koka upp och och koka i en halv minut . Låt gelén svalna.
Apelsinkrokant
-
2 msk mjölkfritt margarin
-
2 msk ljus sirap
-
1 tsk kakao
-
1 ½ dl strösocker
-
50 g flagad mandel
-
100 g mörk choklad
-
några msk vegetabilisk grädde
-
lite citronarom
Bryn sockret till en ljus karamell i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sedan sirap, kakao och mandel. Rör tills det blir lättflytande, tillsätt sedan margarin under omröring. Bred ut smeten på oljat bakplåtpapper. Låt stelna 30 sekunder, skär sedan skåror i den mjuka massan. Låt svalna, bryt sedan bitarna efter skårorna. Smält chokladen i kastrull tillsammans med grädde och citronarom. Doppa ovansidan av krokanten i den smälta chokladen, lägg tillbaka på bakplåtspappret, ställ sedan kallt till dess chokladen hårdnar. Alternativt bred chokladen över alltihop så slipper du doppa.
Hacka upp en lagom mängd apelsinkrokant (ungefär hälften).
Montering
Spritsa glasyren runt muffinsarnas kant och fyll mitten med apelsingelén. Strössla över krokanthacket. Slå genast in och ge bort till en fin (eller ful) vän som fyller år.
Mac N'teese
- 6 dl makaroner
- 400 g tofu (Yo-Pin, extra hård)
- 1 tub teese ”Creamy Cheddar Vegan Sauce”
- typ 1 dl soja grädde
- tofumarinad:
- 1 msk liquid smoke
- mycket salt och peppar
- 1 msk ketchup
Tärna tofun och marinera. Koka makaronerna i saltat vatten och häll av vattnet när de är färdiga. Lägg hälften av makaronerna i en ugnsfast form. Hiva ner den marinerade tofun och täck sedan med resterande makaroner. Häll över soja grädde och bred sist med inte minst ut en tub teese ”Creamy Cheddar Vegan Sauce”. In i ugnen på 200 grader tills den fått färg och teesen blivit seg och fin.
Nazli's hallongrottor
- 4 1/2 dl vetemjöl
- 1 dl socker
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker (eller mer, hihi)
- 200 g margarin
- massor av hallonsylt
Läskande limedrink
- 1 lime, pressad
- 1 l vatten
- agavesirap efter smak
- isbitar
Rör ihop ingredienserna och häll upp i ett glas med isbitar.
Daniels chokladmousse
- 200 g 60 %-ig mörk choklad
- 1 msk agar-agar flingor
- 200 ml sojagrädde
- 1 krm vaniljpulver
- 1 tsk socker
Vispa ut agar-agar flingorna i sojagrädden, rör ner sockret och vaniljpulvret. Hacka chokladen och rör ner i blandningen, värm blandningen försiktigt och låt sjuda i 3-5 minuter tills agar-agar flingorna smält. Häll upp i fina glas och servera med nåt gott till.
Saras chokladiga chokladkaka
TIll Lisas födelsedag bakade jag en och garnerade med hallon. Vi åt vaniljglass till.
Och till en veganknyt-picknick bakade jag en och garnerade med grön pyntgélé. Tyvärr glömde jag vispgrädden hemma i kylskåpet, men jag tror att den uppskattades ändå.
Linns fina morotskaka med chokladglasyr...
...heter egentligen Itamars morotskaka i Lisa Gålmarks ”vadå vegan”...
...men kommer ursprungligen ur ”cozinhado sem crueldado” av Ana Maria Curcelli.
Kakan:
- 1 stor morot, fint riven
- 0,75 dl olja
- 3 dl vetemjöl
- 1,5 dl socker
- 1 dryg tsk bakpulver
- 1,5 dl kokosmjölk eller sojagrädde
Glasyr (Linn rekommenderar att det tripplas):
- 1 msk kakao
- 7 msk socker
- 3 msk mjölkfritt margarin
- 2 msk vatten
- 1 tsk vaniljextrakt
Blanda de torra ingredienserna till kakan. Tillsätt vätskorna och morotenoch blanda väl i tre minuter. Lägg smeten i smord och bröad form. Gräddalängst ner i ugnen i 200 grader, cirka 35 minuter eller tills kakan är torr.
Blanda ingredienserna till glasyren i en kastrull så fort kakan är färdig.Koka upp på låg värme och koka under omrörning i två minuter. Täck den ännu varma morotskakan med den varma chokladglasyren, nagga eventellt kakan med en gaffel innan du häller på glasyren så att kakan kan suga upp mer av den. Servera kall.
Tofulines nya glassar
Tofuline har försett frysdisken i min närmsta ica-butik med två nya sorter glass som jag förstås var tvungen att prova. Med de inovativa namnen PEARL och PEAK hoppades jag på en schysst upplevelse. Men de var mest söta. Och nöthacket på struten var torrt och tråkigt. Det är kul med nya produkter, men bättre än så här kan ni väl?
Matinspiration
Gräddig grönsakssås med pasta.
Snabbt hopslängda kidneybönsbiffar med lök och färska örter, couscoussallad och tomatsås.
Snabbmarinerad tofu med avokado- och persiljesallad.
Rabarberpaj med färska jordgubbar och vaniljsås.
Restaurang Conton, Stockholm
Frysmarinerad tofu med groddar och yoghurtsås
- fast tofu, fryst och tinad.
- thai-chilisås
- liquid smoke
- salt
- olja
- torkad chili, krossad
yoghurtsås:
- alprosojas naturella yoghurt
- thai-chilisås
Fryser och tinar tofun gör man för att det ska gå att pressa ur vätskan ur den. Så börja med att pressa ur så mycket vätska som det går med händerna, utan att tofun smulas sönder. Dela sedan tofun i två på längden och pressa ur lite mer vätska om det går.
Blanda ihop marinaden, smaka av så den är god. Vänd sedan tofun i marinaden så att den sugs in. Stek tofun i het panna med olja.
Rör ihop lite thatichilisås och yoghurt till en slät sås.
Servera tofun med groddar, lite goda oliver och yoghurtsåsen.
Restaurang Kokyo, Stockholm
Vi var ett stort gäng som var där och åt, så nu kommer det mycket matbilder.
Till förrätt åt jag tofu mix, tyvärr var jag så hungri att jag glömde att jag skulle fota INNAN jag började äta...
Min bordsgranne åt gyoza (dumplings) och jag smakade glatt.
Till huvudrätt åt jag Mapo tofu. Mycket tofu och sichuanpeppar.
Kokyowok
Kokyogryta
Friterad rödbönspaj och friterad fruktpaj med glass och chokladsås, förvillande lika...
...tills man delar dem på hälften och tar sig en titt in i.
Berlinkänsla
Barer och uteställen med egna bryggor och sandstränder. Fruktsallad i tunnelbanan och fantasifulla lekplatser. Fina färger och mycket kartläsning.
Som sista Berlin-tips rekommenderar jag söndagsmarknaden på Boxhageres platz i friedridshain, där hittade jag mycket fint.
Lucky Leek
Det här är mitt hetaste tips från Berlinresan, Lucky Leek. De hade bara haft öppet en månad när jag var där och det var ett sjukt trevligt ställe. Lucky leek ligger mitt i prenzlauer bergs, på kollwitzstraße 46, och är 100% vegan.
Gourmetrestaurang som har brunchbuffé mellan 12 och 17 varje söndag för 9,50€/person och á la carte var kväll (deras öppettider finns på hemsidan.)
Vi kom dit lite för sent för brunch och tyvärr för tidigt för á la cart som var det vi hade riktat in oss på. Men då satte de igång och fyllde på brunchbufféen, bara för oss och vi fick dessutom äta för halva priset. Gott!
Vi satt ute och åt, här är en bild inifrån restaurangen.
Cupcake, Berlin
Var bara tvungen att besöka Cupcake och kolla in deras sortiment. Dagen till ära hade de två sorter; vanilj och choklad.
Jag valde en vaniljcupcake.
Falafel & Falafel, Berlin
På menyn hade de:
Var ju bara tvungen att prova...
Och ja! Så jäkla gott! Friterad zuccinibiff. Love it! Och bakom disken stod en väldigt trevlig och tillmötesgående snubbe.
Indisk mat, Berlin
Yellow sunshine, Berlin
Bio fastfood-restaurang som ligger på Wiener strasse 19, närmsta U-bahn station; Görlitzer BHF.
Allt på Yellow sunshine är vegetariskt och väldigt mycket är veganskt, det veganska är tydligt utmärkt.
Deras hemsida finns här. Trevlig personal och man kan sitta både inne och ute (eller ta med). Jäkligt god mat och underbart att de har så mycket att välja mellan.
Jag åt en fakin' fishburger med pommes frites och mitt sällskap åt en Mäc-wheaty-burger med sallad.
Sen delade vi på en körsbärstårtsbit, bara för att vi kunde.
Den här Hawaiiburgaren tog jag med och åt i Görlitzer Park. Köpte lite vegantzatziki till pommes fritesen.
MIn kära reskamrat som är lite mer nyttigt lagd köpte sushi på en japansk restaurang på Skalitzer Strasse, minns inte vad den hette men de hade en hel del veganskt på menyn. Det tjusiga plastgräset på sushin tillkom utan extra kostnad ;).
Vid ingången...
Någonstans mitt emellan Görlitzer BHF och Yellow sunshine ligger en brandstation... allt förtydligas med grafitti i Berlin.