Glutenfria biffar
-
1 gul lök
-
2 morötter, skalade och grovrivna
-
2 potatisar
-
½ dl belugalinser
-
1 paket svarta bönor (230g avrunnen vikt)
-
3/4 dl quinoa
-
2 msk tomatpuré
-
1/2 tsk salt
-
2-3 klyftor vitlök, skalade
-
½ cm röd chili, finhackad
-
1 tsk liquid smoke
-
2 msk kinesisk soja
-
2 tsk paprikapulver
-
maizena och bovetemjöl
-
rapsolja att steka i
Koka potatis, belugalinser och quinoa enligt paketet. Skala och hacka löken, skala och riv morötterna. Mixa bönorna i en skål, mixa ner alla blöta ingredienser, vitlöken, chilin, och potatisen. Rör ner resterande ingredienser. Blanda i maizena och bovetemjöl tills smeten får en mer formbar konsistens. Forma biffar och stek i olja på medelstark värme tills lagom bruna, man kan behöva höja värmen mot slutet av stekningen för att få en stekyta på biffarna så att de håller bättre. Det blir ca 15 biffar.
Biffarna serverades med ugnsbakade rotsaker och tzatziki på naturell soja yoghurt, riven och urvattnad squash, salt, lite torkad mynta och såklart vitlök.
Messob, Uppsala
Jag glömde tyvärr att ta en bild på den vackra maten, den här bilden på berberekrydda är stulen från Messobs hemsida.
Igår var vi 10 personer från Djurrättsalliansen, Uppsala, som gick ut och åt på den afrikanska restaurangen Messob. Eftersom Messob är en liten restaurang hade vi bokat bord innan och även förvarnat om att vi var veganer.
Messob har sju rätter på menyn som är vegetariska, varav några veganska och resterande vegetariska kan fås veganska om man säger till. De har även vin från vinproducenten Stella Organics som producerar veganskt vin.
Maten serverades på stora fat som man åt gemensamt från och här slipper man sådana evolutionära snedsteg som bestick, det är ju så mycket godare när man får äta med händerna. Tyvärr finns ingen vegansk efterrätt, men däremot etiopiskt kaffe och te.
Gå dit och ät! Restaurangen ligger på Sturegatan 4A i Uppsala och de har en bra hemsida med mycket information.
Dagens frukostbricka
Sallad på apelsinklyftor, grapefruktklyftor, apelsin- och grapefruktsaft, tomatklyftor och apelsinzest. Dekorerat med citronmeliss. Till den en smoothie på fryst mango, frysta svartavinbär och havremjölk. Ett te som heter höstmörker (tranbär och svarta vinbär) och en knäckemacka med cheatin.
Koh Phangan, thairestaurang i Uppsala (och Stockholm)
Idag beställde jag Tzai Satey -Grillade currymarinerade tzaispett med jordnötssås och thaiinlagd chiligurka med ris. Supergott! och vackert upplagt.
Kolla in deras hemsida. Och gå dit och ät! Restaurangen ligger på Övre Slottsgatan 12 i Uppsala och Skånegatan 57 i Stockholm.
En liten varning! En sallad ställs alltid in på bordet innan man beställt. Det är ostronsås i dressingen!
Oliv- och böngryta med ris
Jag önskar att jag skrev ner receptet på den här grytan, för jag minns inte vad det var i. Men jag tycker att den ser vansinnigt god ut.
Sweetchiliburgerdressing
- 2 dl soygurt
- 2 msk sweet chili
- 2 krm tandori masala kryddblandning
Rör ihop! Klart.
Godaste burgarna ever á la Sara och Jesper
- 125 g gul lök
- 100 g morötter, skalade
- 100 g potatis
- 1 paket ICAs bönmix (230g avrunnen vikt)
- 3/4 dl quinoa
- 1½ dl ströbröd
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 3 klyftor vitlök
- 1 tsk piripirisås eller tabascosås
- 1 tsk rökarom
- 2 msk kinesisk soja
- 2 tsk paprikapulver
- olja att steka i
Koka potatis och quinoa enligt paketet. Skala och hacka lök, skala och riv morötter. Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Forma vackra burgare och stek i olja på medelstark värme tills lagom bruna.
Variation 2 på bassoppan nedan
- bassoppa
- röd chili
- broccoli
- sojafärs
- havregrädde
- vatten
- naturell yoghurt
- citron- och rosmarinolja
Häll soppan i en kastrull och tillsätt lite vatten, hacka och rör ner broccolin och chilin i soppan. Låt koka upp och strö sedan i färsen och häll i en skvätt sojagrädde och salta efter smak. Servera med en klick naturell yoghurt smaksatt med några stänk citron- och rosmarinolja.
Nässelsoppa
Det här receptet borde jag lagt upp i våras, när jag lagade det, men det blev inte så. Nu börjar jag längta efter vårens första små gröna blad igen, tyvärr är det ju långt kvar...
- 1 1/2-2 liter nässlor (plocka dem innan de börjar brännas)
- vatten att koka nässlorna i 1 tsk salt per ½ l vatten
- 1-2 msk mjölkfritt margarin
- 3 msk vetemjöl
- 1 l vätska (buljong och grädde)
- salt
- eventuellt vitpeppar och klippt gräslök
Skölj nässlorna väl. Repa bladen från stjälkarna. Koka dem 15 minuter i saltat vatten. Häll av spadet. Smält smör i en kastrull, rör ut mjölet i smöret och häll på buljong och grädde. Rör ner nässelbladet och mixa soppan, låt koka några minuter. Smaksätt med salt och eventuellt vitpeppar och klippt gräslök.
Det är gott och fint med några skivor rädisor i också.
Receptet kommer ur ”Vår kokbok”, 1967 års upplaga.
Bassoppa
För någon månad sen, eller två, gjorde jag en bassoppa på det sista av skörden och frös in. Toppen att ta fram och variera när matlagningsfantasin tryter. Tanken är att göra den så tråkig och stabbig som möjligt, så att den sen passar att krydda och piffa till hur som helst.
- potatis
- morötter
- fänkål, även blasten
- squash
- purjolök
- rapsolja
- vatten
Ansa och tärna alla grönsaker. Fräs dem i rapsolja. Häll över vatten och låt koka tills alla grönsaker är mjuka och så mycket som möjligt av vattnet kokar bort. Frys in.
Idag tinade jag lite av soppan, spädde med vatten, kryddade med salt och svartpeppar och serverade med en stor klick av min hemgjorda rabarberchutney i. Hembakt bröd med gott pålägg till.
Blommig potatissallad
- Potatis, kokt
- Rödlök skurna i ringar
- Harricot verts, kokta
- Gärna kryddblommor
Skala (skippa det om potatisen är färsk) och skiva kokt potatis medan den fortfarande är varm, lägg den i en skål tillsammans med råa lökringar, harricot verts och allt annat du är sugen på.
Häll över den här vinägersåsen:
- 1-2 tsk torkad dragon (eller timjan, det tycker jag är godast)
- 2 msk fransk senap (dijon)
- ca ½ tsk salt
- 2 msk äppelcidervinäger
- 1 ½ dl olja (gärna oliv)
- 1 vitlöksklyfta, pressad
Rör ihop alla ingedienser.
Receptet kommer från ”Annans örtagård” av Anna Bergenstam och är ett återkommande inslag i mitt kök, särskilt när färskpotatisen kommer. Här serverat med nån slags halvfabrikatsjärpar och grön sallad.
Jordärtskockssoppa med rostad vitlök
Jordärtskockor kan man ta upp både på våren och hösten och det sprider sig som ogräs, så man kan gott unna sig jordärtskockssoppa minst två gånger om året! Jordärtskockor är så goda i sig själva att jag oftast bara gör puré på dem och rör ner lite havregrädde, salt och vitpeppar, men senast jag åt jordärtskockor fick jag bekanta mig med ett nytt och lite mer avancerat recept. Rekommenderas!
- 1 hel vitlök
- 2 msk mjölkfritt margarin
- 1 msk olivolja
- 1 gul lök, hackad
- 1 purjolök, endast det vita, sköljd och hackad
- 1 selleristjälk, hackad
- 700g jordärtskockor, skalade och hackade
- 1 liten potatis, hackad
- 1 ½ l grönsaksbuljong
- salt, peppar
- olivolja och gräslök till servering
Värm ugnen till 200 grader. Skär av undersidan från vitlöken, svep in vitlöken i folie och stek i ugnen i 30 minuter eller tills den blivit mjuk. Ta ut den ur folien när den svalnat så pass att den går att handskas med och lossa klyftorna från skalen. Ställ åt sidan så länge.
Värm mjölkfritt margarin och olja i en stor tjockbottnad kastrull. Lägg ner lök, purjolök, selleri samt en stor nypa salt och fräs i 10 minuter eller tills hacket mjuknat. Tillsätt jordärtskockor, potatis och vitlök och fräs ytterligare 10 minuter. Häll ner buljongen, koka upp, sänk värmen och sjud i 30 minuter eller tills grönsakerna är genomkokta.
Kör soppan slät i mixer, salta och peppra väl. Ringla över lite olivolja och strö lite gräslök över soppan innan servering om du vill.
Vitlöksbröd passar utmärkt till.
Cheatin', pepperoni style
Det här är den bästa veganska påläggskorven enligt mitt tycke. Rätt konsistens (till skillnad från taifuns påläggskorv) och just den här sorten "pepperoni style" har bra kryddning. Tyvärr kommer det enda stället som säljer den i Uppsala, Life på Dragarbrunnsgatan, troligtvis sluta ta in den på order från högre instans. Jag var in där idag och de skulle ta upp saken igen, då det är en produkt som säljs mycket i just den butiken.
Hoppas hoppas hoppas!
Men eftersom det verkar osäkert undrar jag om någon vet nåt annat ställe i Uppsala säljer den, eller en kedja i någon annan stad (då kan jag be en affär i Uppsala, i samma kedja, ta in den). Hjälp mig!
Scampi med klyftpotatis och romsås
Eftersom jag verkligen gillar fiskpinnarna hade jag höga förväntningar på scampin. Men nej, det var inget för mig. Inte ens serverat med klyftpotatis och romsås.
Yoghurtfrukost
Naturell sojayoghurt med 1 skivad banan, 1 näve svarta vinbär och agavesirap.
Fiskpinnar med ärtor, potatismos och romsås
Vegidelis fiskpinnar är min favorit bland färdigmaten.
Gott med potatismos, ärtor och en sås på naturell yoghurt, lite vegomajonäs, dill, tångcaviar och lite citronsaft.
Vegansk smältbar ost
Receptet är kommer från början från Veganize It… Don’t Criticize It!, Undergroundburgers (kopandafoods) har gjort några små förändringar, och jag har stulit receptet rakt av.
Smältbar veganmozarella, ca 450 g färdig ost
-
300 g silken tofu (gärna en ganska fast silken tofu)
-
2,5 dl havregrädde
-
25 g vegetabiliskt margarin
-
1 tsk risvinäger
-
1 tsk salt
-
lite vitlökspulver eller pressad färsk vitlök
-
4 msk agar agar-flingor eller ca 4 tsk agar-agar-pulver, eller agar i annan form. Vikten bör vara ca 12 g.
Kör allt utom agar agar och margarin i en köksberedare, eller med stavmixer, i några minuter tills det blivit en jämn smet. Koka sedan upp det tillsammans med agar agar och fettet. Koka i ca 15 minuter på svag eller mellanvärme tills all agar har lösts upp. Det är en ganska tjock smet som kokar, så puttrar är nog snarare rätt ord. Om du använder agarpulver istället för flingor så behöver smeten inte koka i 15 minuter, halva tiden bör räcka. Häll upp i en bytta och låt svalna, ställ sen i den i kylskåpet i några timmar så att den riktigt sätter sig. Klar att använda!
Exempel på kryddningar
-
1/2 påse tacokrydda ger en grym tacoost – prova att göra quesadillas på den!
-
1 dl b-jäst, 1 tsk salt, 1tsk risvinäger, lökpulver, lite vitlök och lite vitpeppar, – ostigare och godare än orginalet!
Bananglass med hallon
- 2 små kravbananer
- 1 näve hallon
Skiva bananerna, lägg i påse och sug ur all luft. Frys sedan påsen. När bananskivorna är frysta, ta dem ur påsen och mixa med hallonen. Ju mer det mixas desto lösare blir glassen. Ät direkt! Självklart går det bra att smaksätt bananglassen med något annat, t.ex. kakao eller nektarin. Ett annat tips är att strö kokosflingor över. Gott!
Mannagrynsgröt med havremjölk och varma bär
- 2 msk mannagryn
- 2 ¼ dl havremjölk
- 1 krm salt
- ½ dl frysta hallon
- ½ dl frysta svarta vinbär
- havremjölk till servering
Koka upp mjölken, häll i mannagrynen och saltet. Låt koka under omrörning till lagom konsistens.
Lägg de frysta bären i en skål och kör i micron tills de tinat/värm i kastrull. Lägg upp gröten i en tallrik och häll över bären servera med havremjölk.
Squash- och äppelbröd
- 1 squash, riven
- 4 äpplen, rivna
- 2 påsar torrjäst
- 1, 5 l vatten
- 4 tsk salt
- 4 msk rapsolja
- brödkrydda
- vetemjöl
- lantbrödsmjöl
- grahamsmjöl
- rågflingor
Värm 5 dl av vattnet till 40 grader, rör ner torrjästen. Rör ner squash, äpplen, salt, brödkrydda, rapsolja och resten av vattnet. Fyll sedan på med olika mjölsorter och rågflingor till dess att degen blir lagom tjock (tänk på att degen inte ska bli för tung för att orka resa sig, så använd inte för mycket tunga mjöler och gryner), knåda ordentligt. Låt sedan jäsa 60 minuter. Häll upp degen i formar om den blev lite för lös för limpor och bullar, som min blev. Låt jäsa ytterligare 60 minuter. Pensla med olja om du har lust. Grädda tills de är klara. Stjälp upp på brödgaller så brödet får svalna.
På översta bilden gräddade jag bröden i en liten form. På den nedre bilden gräddade jag brödet i en långpanna och penslade med citron-olivolja, sedan skar jag upp det i limpor och bullar.
Mangoldgratäng
- Fryst förvälld mangold, tinad
- 2 tärnade tomater
- 1 finhackad lök
- ½ burk stora vita bönor
- olivolja med citron och rosmarinsmak
- bechamellsås med vitlök och maizena istället för vetemjöl
- ½ cheezly super melting, riven
Täck ugnsformens botten med bechamellsås. Lägg ut ett lager med mangold över, sedan lök, tomat och bönor, stänk över lite smaksatt olja. Häll över den sistabechamellsåsen och lägg ut ett sista lager med mangold. Strö över osten och grädda i ugnen tills den blivit gyllenbrun.
Mangoldgratäng med en stekt vegan-wiener. Tyvärr gör inte bilden det rättvisa, var väldigt gott!
Fruktsallad till frukost
- ½ näve frysta svarta vinbär
- ½ näve frysta hallon
- 1 kravbanan
- 1 svenskt äpple
- 1 blodgrape
- 3-4 torkade aprikoser
- 4 valnötter
- 5 cashewnötter
- 6 mandlar
Lägg de frysta bären i en skål och micra så de tinas. Skiva bananen och finhacka äpplet. Klyfta ur grapefrukten och finhacka aprikoserna. Hacka upp alla nötter. Blanda ner all frukt i skålen med bären och blanda runt så att bärsaften hamnar överallt. Strö över nötterna.
Hösttallrik
Egenodlade kronärtskockor, kokta med egengjord citronolja och färskost med hemodlade färska örter i. Till det ett gott surdegsbröd med stekt blek taggsvamp på. Enkelt och så gott!
Jespers strassburgare
- 200 g Carlshamns mjölkfritt margarin
- 1 dl florsocker
- 2 msk vaniljsocker
- 2½ dl vetemjöl
- 2 dl potatismjöl
- 100 g Odense mörk choklad 55% kakao
Blanda margarin, florsocker och vaniljsocker med elvisp. Tillsätt mjölet
lite i taget samtidigt som du vispar. Spritsa degen till kakor på en
plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen 10 minuter i 175
grader. Smält chokladen i mikrovågsugn. Doppa ena sidan av kakorna i
chokladen och placera dem i kanten av tallrikar så att chokladdelen
hänger utanför. Placera tallrikarna i frysen så att chokladen stelnar.
Vegansk ölkorv med chorizosmak
Första gången jag provade de här, för så där fem år sen tyckte jag att de var hemska. Men igår när jag var och handlade och var vrålhungrig var de väldigt goda och bra på att lindra den värsta hungern. De är lite torra i konsistensen, men det kanske en ölkorv ska vara?
Klimax vegetariska måndagar
Senast var det jag och Erik som höll i det och vi hade ryskt tema. Recepten på de tre rätterna; soppa, blini och äppelkräm kommer nedan.
Первое Lenten Pokhiebka (soppa)
- 300 g strimlad vitkål
- 300 g tärnad potatis
- 100 g hackad lök
- 100 g riven morot
- 100 g korngryn
- dill
- salt och svartpeppar
Koka korngrynen i vatten i 15 min, tillsätt hackad vitkål och tärnad potatis, salt och peppar och koka ytterligare 15 min.
Fräs den rivna moroten och löken i lite olja, tillsätt morot och lök i soppan koka tills allt är mjukt.
Smaksätt med dill, salt och svartpeppar.
Receptet kommer härifrån.
Блины Blini
För två personer:
- 2,4 dl vetemjöl
- 1,2 dl bovetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1 tsk socker
- 3 dl varm sojamjölk
- 0,6 dl smält margarin
- 24 dl vetemjöl
- 12 dl bovetemjöl
- 15 tsk bakpulver
- 10 tsk salt
- 10 tsk socker
- 3 l varm soja mjölk
- 6 dl smält margarin
Blanda de torra ingredienserna. Värm sojamjölken och smält margarinet, blanda med de torra ingredienserna. Stek i margarin på båda sidor. Servera med tångcaviar, naturell sojayoghurt, finhackad rödlök, tärnad saltgurka och kokta belugalinser marinerade med lite rapsolja, dill, citronsaft och salt.
Blinireceptet kommer härifrån.
Десерт с ванильным мороженым Jablotjniji kiselj (äppelkräm på ryska)
- 20 äpplen (stora, eller minska på vattenmängden)
- 15 msk socker
- 3,5 l vatten
- 10 msk potatismjöl
- kanel
Skala och skiva äpplena. Koka upp vattnet, lägg i äpplena, koka upp och tillsätt sockret. Koka till äppelskivorna är mjuka. Smaka av med lite kanel och red av med potatismjölet, utrört i en skvätt kallt vatten. Låt krämen endast få ett uppkok efter avredningen, kokar den för länge blir den seg. Lägg på lock eller folie så bildas inget skinn. Servera med vaniljglass.
Pizza
Pizzadeg med bakpulver:
- 2 dl mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 1 msk olja
- 1 dl mjölk
Blanda alla ingredienser till en deg. Kavla ut på ett bakplåtspapper och lägg på valfri topping. Lägg bakplåtspappret på ett ugnsgaller och grädda i 250° i ca 10 min eller tills pizzan fått fin färg. Jag fick ha i lite mer mjöl i degen, då den blev för lös och kladdig.
Degreceptet har jag stulit från Kottegrön-Anni. Degrecept med jäst istället för bakpulver har jag lagt upp här.
Sås, gör den direkt på pizzadegen:
- passerade tomater, smeta ut över degen
- oregano
- salt
- vitlökspulver
Färs, rör ihop i en kastrull och låt puttra så färsen blir mjuk:
- ½ dl veggotorrfärs
- lite liquid smoke
- några stänk mörk soja
- salt
- lite finhackad röd chilipeppar
- tomatpuré
- vatten
Övriga pizzatoppings:
- 1 liten skivad banan
- jordnötter
- curry
- chezzly supermelting, riven
Injera, berbere och shiro
Senste injeralasset. Underbart gott!
Här är en bild på det senste lasset injera jag fick
Det åt jag med berbere- och shirogryta, recepten finns i inläggen nedan.
Shirogryta
Shiro är ett eritreanskt ärtmjöl med kryddor i. Det reder grytan samt ger god smak och fin färg.
- 3 tomater
- 1 gul lök
- rapsolja
- ca ½ dl shiro
- vatten
- ev salt
Finhacka röken och tärna tomaten smått. Stek löken i rapsolja tills den börjar svettas, tillsätt då tomaterna och låt steka med. Häll över vatten och tillsätt shiro. Låt puttra under omrörning. Tillsätt mer vatten vid behov, grytan ska koka ganska länge och blir väldigt fast i konsistensen pga shiron. Tillsätt salt efter smak och servera med injera.
Berberegryta med linser och tofu
- ½ dl belugalinser
- 2/3 bit tofu
- 1 rödlök
- ca 3 msk tomatpuré
- berbere
- rapsolja
- vatten
- ev salt
Koka linserna i 1,5 dl vatten tills de är mjuka. Häll över lite dill och citronsaft, låt marinera. Finhacka löken och tärna tofun, stek i rapsolja med berbere efter mod och smak. Häll över lite vatten och kläm i tomatpurén. Låt puttra en stund och häll i linserna. Smaka av med salt om det behövs. Låt allt koka ihop till en ganska fast röra. Servera med injera.
Hamburgare
- vegideli gourmetburgare
- cheezly supermelting gouda style
- facon (osthyvlad tofu hårdstekt i olja med mörk soja och liquid smoke)
- sweetchilidressing (naturell sojayoghurt, lite ketchup och ganska mycket sweetchilisås)
- smörgåsgurka
- tomatskivor
- rödlöksringar
- hamburgerbröd
Montera och hugg in!
Restmacka
Lager 1: Grovt rågbröd, naturell sojayoghurt och friterad tofu i småbitar, stekt i rapsolja med dill, citronsaft och salt.
Lager 2: Grovt rågbröd, tomat, salt, svartpeppar och sojayoghurt ihopmixat. Klippt gräslök.
Lager 3: Grovt rågbröd, naturell yoghurt, svar tångcaviar, physalis och basilikablommor.